АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Залучення працівників до роботи у вихідні та святкові дні здійснюється за письмовим наказом власника або уповноваженого ним органу

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. VІІ. Оформлення роботи
  3. Алгоритм виконання роботи
  4. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  5. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  6. Аналіз ритмічності роботи підприємства.
  7. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В яких відповідях правильно зазначено осіб, яким громадські роботи не призначаються?
  10. В якому випадку не потрібна попередня згода профспілкового органу під час розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого органу?
  11. Варіанти контрольної роботи №1.
  12. Вибір варіанта контрольної роботи

Не допускається залучення до робіт у вихідні та святкові дні: вагітних жінок та жінок, які мають дітей у віці до 3-х років; працівників віком до 18 років. Компенсація за роботу у вихідний або святковий день може бути здійснена за згодою сторін шляхом надання іншого дня відпочинку; грошової виплати у подвійному розмірі.

Оплата за понадурочні роботи. Понадурочними вважаються роботи понад встановлену тривалость робочого дня. Робота в понадурочний час, як і у вихідні та святкові дні, не дозволяється. Але власник або уповноважений ним орган з дозволу профспілкового комітету підприємства може організовувати понадурочні роботи лише у виключних випадках, зокрема:

— у разі проведення робіт, необхідних для оборони країни, а також запобігання суспільному або стихійному лиху, виробничій аварії та для негайного усунення їхніх наслідків;

— у випадку проведення суспільно необхідних робіт з водопостачання, газопостачання, опалення, освітлення, каналізації, в галузях транспорту, зв’язку — для усунення випадкових або неочікуваних обставин, що порушують правильнее функціонування підприємства;

— за необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин або випадкової затримки через технічні умови виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, якщо призупинення її може призвести до псування чи знищення державного або суспільного майна, а також у випадку необхідності невідкладного ремонту машин, верстатів або іншого обладнання, якщо їхня непридатність призводить до призупинення робіт для значної кількості працюючих;

— за необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення простою рухомого складу або накопичення вантажів у пунктах відправлення та призначення;

— для продовження роботи в разі неявки змінного робітника, якщо робота не допускає переривання.

Понадурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника 4 годин упродовж двох днів підряд та 120 годин на рік. Не вважається понаднормовою робота:

1) на умовах ненормованого робочого дня, якщо робота виконується понад нормальну тривалість робочого часу, крім випадків виконання за дорученням роботодавця роботи, яка не входить до обов’язків працівника;

2) на умовах неповного робочого дня понад передбачений трудовим договором час, але в межах установленої законодавством тривалості повного робочого дня.

Не дозволяється залучати до понадурочних робіт:

— вагітних жінок та жінок, які мають дітей у віці до 3-х років;

— осіб до 18 років;

— робітників, які навчаються в загальноосвітніх школах та професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, у дні занять.

Жінки, які мають дітей у віці від 3 до 14 років або дитину-інваліда, можуть залучатися до надурочних робіт лише за їхньою згодою. Залучення інвалідів до понадурочних робіт можливо лише за їхньою згодою та якщо, це не протирічить медичним рекомендаціям.

Оплата праці за роботу в нічний час. Роботою у нічний час вважається робота з 22 години вечора до 6 години ранку.При цьому встановлена тривалість роботи (зміни) при роботі в нічний час скорочується на одну годину. Це правило не розповсюджується на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу. До них належать:

— працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, для яких тривалість робочого часу не може перевищувати 36 годин на тиждень;

— окремим категоріям працівників, яким законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу (вчителі, лікарі тощо).

Тривалість нічної роботи може урівнюватися з денною в тих випадках, якщо це необхідно за умовами виробництва, зокрема в безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при 6-денному робочому тижні з одним вихідним днем.

Не дозволяється залучати до робіти в нічний час: вагітних жінок та жінок, які мають дітей у віці до 3-х років; осіб віком до 18 років; працівників інших категорій, передбачених законодавством.

Залучення жінок до роботи в нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це зумовлено особливою необхідністю та дозволяється як тимчасовий захід. Ці обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї родини. Перелік галузей та видів робіт із зазначенням максимальних термінів використання праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.

Залучення інвалідів до робіти в нічний час можливе лише за їхньою згодою та за умови, що це не протирічить медичним рекомендаціям.

За роботу в нічний час здійснюється доплата в розмірі не нижче ніж 20% тарифної ставки (окладу) працівника за кожний час. Конкретний розмір доплати встановлюється колективним договором.

4. Нарахування заробітної плати здійснюється у грошовому вираженні, незалежно від того, в якій формі (грошовій чи натуральній) передбачається здійснювати її виплату.

Оплата праці за відпрацьований час у межах норм. Нарахування заробітної плати за відпрацьований час у межах норм часу, виробітку, обслуговування, посадових обов’язків здійснюється залежно від кількості відпрацьованих годин або днів чи від обсягу виконаних робіт (наданих послуг) з урахуванням тарифних ставок (окладів) або відрядних розцінок.

Оплата за час простою. Час простою з вини працівника не оплачується, а за час простою не з вини працівника оплата проводиться з розрахунку не нижче ніж 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). У випадку, якщо простій виник у зв’язку з виробничою ситуацією, небезпечною для життя і здоров’я працівника або оточуючих його людей і навколишнього природного середовища не з вини працівника, то за ним зберігається середній заробіток.

Преміювання. Преміювання є одним з найбільш ефективних способів мотивації та заохочення працівників підприємства. За призначенням премії поділяються на виробничі та заохочувальні. Виробничі премії носять систематичний характер, тобто виплачуються, як правило, щомісяця, а заохочувальні — разовий. Порядок преміювання працівників на підприємстві встановлюється Положенням про преміювання, при розробленні якого слід враховувати специфіку діяльності підприємства. Як правило, цей документ є додатком до колективного договору.

Матеріальна допомога. Матеріальна допомога є одним з видів заохочувальних виплат. Визначення та порядок оподаткування матеріальної допомоги регламентовані Інструкцією зі статистики заробітної плати.

Згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, виділяють два види матеріальної допомоги:

1) матеріальна допомога, яка має систематичний характер та надається всім або більшості працівників на оздоровлення (до відпустки), у зв’язку з екологічним становищем тощо. Така допомога включається до фонду оплати праці, зокрема до інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Надання такої допомоги обов’язково необхідно передбачити у колективному договорі;

2) матеріальна допомога разового характеру, яка надається підприємством окремим працівникам (у зв’язку з сімейними обставинами, на оздоровлення дітей, на поховання тощо). Ця допомога не включається до фонду оплати праці, про її надання не обов’язково вказувати в колективному договорі, оскільки рішення про виплату здійснюється на розсуд керівництва підприємства.

5. При кожній виплаті заробітної плати загальний розмір всіх утримань не може перевищувати 20%, а в деяких випадках (наприклад, стягнення аліментів) — 50% заробітної плати, що належить до виплати працівникам.

За своїм характером усі утримання, які проводяться із заробітної плати працівників, поділяються на декілька груп: обов’язкові загальнодержавні утримання; інші обов’язкові утримання; утримання за ініціативою підприємства; утримання за власною ініціативою та бажанням працівників.

До обовязкових загальнодержавних належать:

- єдиний соціальний внесок, який складає 3,6% від суми нарахованої заробітної плати (п.7 ч.1 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010);

- податок на доходи фізичних осіб, який складає 15% від суми нарахованої заробітної плати, зменшеної на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та податкової соціальної пільги (п.164.6 Податкового кодексу).

Податкова соціальна пільга – це сума на яку платник податку має право зменшити свій місячний оподатковуваний дохід, що був отриманий з джерел на території України у вигляді заробітної плати.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)