АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВНИК – 2

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

1. Біосфера – оболонка Землі, яка включає частини атмосфери, гідросфери, літосфери, які заселені живими організмами.

2. Біологічна різноманітність – варіабельність живих організмів на всіх рівнях організації: генетичному, видовому і більш високих таксономічних. Включаючи різноманіття місць існування і екосистем (ландшафтів). Термін Б.р. введений Е. Вілсоном (1988 р.). Форми Б.: 1) таксономічна, або видова; 2) екологічна (життєвих форм, екологічних і функціонально-трофічних груп, екологічних ніш та ін.); 3) структурна (рівні організації життя);4) генетична (генофонд диких живих організмів і культурних, створених людиною); 5) інтенсивність і збалансованість біологічного кругообігу (різноманітні характеристики структурно-функціональної організації).

3. Біом – сукупність видів рослин і тварин, які становлять живе населегня природної зони (регіону).

4. Біомаса – кількість живої речовини, визначена в одиницях маси чи енергії.

5. Біоценоз – історично утворена сукупність видів рослин і тварин, що населяють ділянку з більш-менш однотипними умовами існування – біотоп.

6. Жива речовина – сукупність всіх форм життя у біосфері. Результати інтегрованої активності різних живих організмів проявляються не тільки у їх пристосуванні до місця проживання в умовах певного середовища, але і в зворотному впливові на середовище. В основі цього лежить процес обміну речовини як специфічна властивість життя. Основні ознаки Ж.р.: система, яка складається з живої речовини (організм) має здатність до росту, вона збільшується в розмірах; організм (живий) протягом часу свого існування зберігає найбільш типові свої ознаки і здатний передавати ці ознаки своїм нащадкам; живий організм в процесі свого життя здатний до розвитку; жива речовина, як окремий організм здатна до розмноження, завдяки чому забезпечує існування даного виду протягом тривалого часу. Людина є складовою частиною живої речовини на Землі.

7. Гомеостаз – 1. Відносна сталість фізико-хімічних та біологічних властивостей внутрішнього середовища організму людини й тварини. 2. Стан внутрішньої динамічної рівноваги природної системи, яка підтримується регулярним відновленням основних її структур, речовинно-енергетичним складом і постійною функціональною саморегуляцією її компонентів.

8. Артебіосфера – простір людської експансії в навколоземному космосі, що включає штучні супутники Землі, пілотовані і автоматичні літальні апарати.

9. Біогеоценоз – однорідна ділянка земної поверхні з певним складом організмів і комплексом абіотичних компонентів, які складаю єдину природну систему. Складовими біогеоценозу є: біотоп і біоценоз.

10. Сукцесії – поступові, незворотні зміни складу та структури біогеоценозу, що спричиняються зовнішніми або внутрішніми факторами.

11. Агробіоценоз – угрупування живих організмів (рослин, тварин, мікроорганізмів), яке є штучно створене людиною для одержання сільськогосподарської продукції.

12. Екосистема – частина земної або водної поверхні, однорідної з погляду топографічних, мікрокліматичних і геохімічни х факторів. Вона охоплює певне угрупування організмів, ґрунт, підземні води й нижчі шари тропосфери. У цій системі кругообіг речовин й енергії досить інтенсивний.

13. Урбоекосистема – природно-антропогена система, яка утворилась на території міста з архітектурно-будівельних об'єктів і змінених екосистем.

14. Екологічна рівновага – баланс природних чи змінених людиною компонентів і природних процесів, що створюють середовище та забезпечують тривале існування даної екосистеми.

15. Ареал – область поширення виду або іншої систематичної групи тварин чи рослин, а також угрупувань організмів.

16. Резерват – загальна назва природних територій усіх типів, що охороняється.

17. Екологічна ніша – місце, яке займає організм у середовищі проживання, зумовлене його потребою в їжі, території та пов’язане з функцією відтворення.

18. Екологічний ряд – просторова сукупність рослинних угруповань, які розміщуються відповідно до зміни екологічних чинників існування.

19. Екологічні коридори – мережа лінійних природоохоронних територій, які з’єднують між собою біосферні природні центри, заповідники і національні природні парки певної країни, її регіонів, материка чи всієї планети.

20. Екологічний кругообіг – явище безперервного, циклічного, але нерівномірного в часі та просторі перерозподілу речовини, енергії й інформації в межах екосистем різного ієрархічного рівня організації.

21. Екологічна амплітуда – межі пристосування виду чи біологічної спільноти до зміни умов середовища.

22. Екологічна валентність – ступінь пристосування організмів до змін умов середовища.

23. Екологічний спектр – склад екоморфології рослин будь-якої території, типу біоценозів, рослинності (виражений у процентах).

24. Детермінанти – види організмів, які характеризуються визначеними екологічними вимогами до умов навколишнього природного середовища, що дає змогу виявити його специфічні особливості.

25. Ентропія – кількість енергії найнижчої якості, непридатної для здійснення корисної роботи.

26. Адаптація – пристосування організмів до змінних умов навколишнього середовища (вібрації, шумів, електромагнітних та йонізуючих випромінювань).

27. Популяція – 1. Сукупність особин одного виду з єдиними генофондом, яка формується в результаті взаємодії потоку генів та умов довкілля. 2. Елементарна одиниця існування виду та базова одиниця природного відбору.

28. Екотип – види, які мають широке географічне розповсюдження, утворюють адаптовані до конкретних місць існування своєрідні популяції.

29. Біоіндикатори – група особин одного виду або угруповання, за станом і поведінкою яких визначають зміни та концентрацію забруднювачів у середовищі.

30. Автохтони – корінні жителі певної території, країни; організми, що живуть у місцях еволюційного їх формування та розвитку.

31. Екологічна піраміда – модель у вигляді прямокутників, встановлених один на одному, що відображає співвідношення між продуцентами, консументами й редуцентами в біогеоценозі. Встановлено основне правило, згідно з яким у будь-якій екосистемі рослин більше, ніж тварин, травоїдних тварин більше, ніж хижих, комах більше, ніж птахів. Розрізняють три типи Е.п.: піраміда чисел (ураховує чисельність окремих організмів на кожному рівні), піраміда біомас (характеризує загальну суху або сиру масу організмів різних рівнів), піраміда енергії або продукції (показує закони витрачання енергії в трофічних ланцюгах).

32. Продуценти – перш за все зелені рослини (т.зв. фотосинтетики), які за рахунок енергії сонячного променя будують все різноманіття органічних речовин (білки, жири, вуглеводи), використовуючи за цього неорганічні речовини – вуглекислий газ і воду, які знаходяться в навколишньому абіотичному середовищі.

33. Консументи – організми, які живляться створеними складними органічними речовинами. Виділяють три групи К.: консументи першого порядку (існують безпосередньо за рахунок продуцентів; перш за все це рослиноїдні тварини, як поїдають тканини продуцентів); консументи другого порядку (живляться консументами першого порядку; до них належать хижі, що поїдають рослиноїдних); консументи третього порядку (живляться консументами другого порядку; хижі, що живляться хижими).

34. Редуценти – мікроорганізми і гриби, які розкладають до мінеральних сполук відмираючи тіла рослин і тварин. Завдяки їм рослини знову отримують солі, необхідні для побудови органічних речовин.

35. Екологічна рівновага – баланс природних або змінених людиною компонентів середовища, який сприяє функціонуванню даної екосистеми.

36. Екологічний режим – кількісні градації екологічних факторів середовища та їх сезонні зміни й тривалість.

37. Екологічна ситуація – ситуація, що виникає в екосистемах внаслідок порушень рівноваги за дії стихійних природних явищ або антропогенних факторів.

38. Акумуляція (в екології) – накопичення живими організмами хімічних речовин, що забруднюють середовище їх існування.

39. Інтродукція – переселення деяких видів рослин і тварин за межі природного ареалу їх поширення та адаптація до нових умов існування в процесі акліматизації.

40. Гомеостаз – стан внутрішньої рівноваги природної системи, що підтримується відновленням основних речовинно-енергетичних елементів.

41. Градація – процес удосконалення живої природи, який передбачає поступовий розвиток від простого до складного.

42. Екзогенні чинники – чинники, які зумовлені зовнішніми причинами (інтенсивністю сонячної радіації та атмосферних опадів, температурою та вологістю повітря, швидкість вітру).

43. Абіотичні фактори – екологічні фактори, які безпосередньо не пов'язані з діяльністю живої речовини. До А.ф. навколишнього середовища можна віднести: космічні, геофізичні, геліофізичні, гідрологічні, едафічні.

44. Біотичні фактори – екологічні фактори, які безпосередньо зумовлені різноманітними аспектами діяльності живої речовини. До Б.ф. навколишнього середовища можна віднести: конкуренцію рослин за світло, тварин – за їжу; пристосувальні та еволюційні процеси.

45. Едафічні фактори – ґрунтові умови зростання рослин. Е.ф. поділяються на: хімічні (реакція ґрунту, сольовий режим, елементарний хімічний склад та ін.), фізичні (водний, повітряний і тепловий режими, щільність ґрунту та ін.), біологічні (рослинні і тваринні організми, що населяють ґрунт).

46. Природа – матеріально-енергетичний та інформаційний світ Всесвіту.

47. Екологічний фактор – будь-який елемент середовища, який здатний спричиняти прямий чи опосередкований вплив на живі організми.

48. Природний фактор – будь-який фактор (предмет, явище, рушійна сила процесів, умови їх перебігу), що діє незалежно від людини та без її участі або пов'язаний з її біологічною сутністю.

49. Природні ресурси – 1. Тіла та сили природи, які можуть бути використані як предмети споживання або як засоби виробництва; їхня суспільна корисність змінюється під впливом людини. 2. Найважливіші компоненти природного середовища, які використовує людство для задоволення матеріальних і культурних потреб суспільства.

50. Природні умови – елементи та властивості природи, які не потребують для свого використання в господарських цілях ніяких трудових витрат.

51. Середовище – сукупність усіх умов, що діють на організм, популяцію або біоценоз, спричиняючи їх відповідну реакцію, забезпечуючи їх існування та обмін речовин і енергії. Природне середовище в сукупності із соціальним середовищем створюють навколишнє середовище людини.

52. Природне середовище – 1. Уся сукупність елементів живої (біотичні фактори) та неживої (абіотичні фактори) природи.2 Узагальнене поняття на позначення натуральних природних систем з усім різноманіттям виконуваних ними функцій.

53. Соціальне середовище – штучне матеріальне і психологічне (інформаційне) оточення людини.

54. Навколишнє середовище – 1. Сукупність на даний момент фізичних, хімічних, біологічних характеристик, а також соціальних факторів, здатних викликати прями чи віддалений вплив на живі істоти і діяльність людини. 2. Сукупність усіх умов, у яких існують живі організми.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)