АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВНИК 4

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

1. Екологічна ємність території – узагальнена характеристика, що кількісно відповідає максимальному техногенному навантаженню, яке може витримувати впродовж тривалого періоду сукупність реципієнтів та екологічних систем території без порушення їхніх структурних і функціональних властивостей.

2. Зона буферна (від англ. buff – пом’якшувати поштовхи) – простір навколо природної території, що охороняється у межах якого регламентується господарська діяльність для поліпшення охорони та підтримання більш стійкої екологічної рівноваги на цій території.

3. Емісія (від латин. emissio – випуск, випромінення) – 1. Потрапляння речовин від промислових і с.-г. підприємств до атмосфери. 2. Випускання елементарних частинок в навколишнє середовище поверхнею твердого тіла чи рідини.

4. Забруднення – привнесення або утворення у середовищі не характерних для нього фізичних, хімічних, інформаційних чи біологічних агентів.

5. Природне забруднення – забруднення середовища та його компонентів, що виникає внаслідок природних процесів та явищ (вулкани, урагани, селі, пилові бурі тощо) без впливу людини.

6. Світлове забруднення – порушення природної освітленості місцевості внаслідок дії штучних джерел світла, що може спричинити аномалії у житті рослин і тварин.

7. Біотичне забруднення – забруднення, яке пов'язане з поширенням певних біогенних речовин або тих, які порушують екологічну рівновагу.

8. Теплове забруднення – підвищення температури середовища внаслідок промислових викидів нагрітого повітря, газів і води.

9. Фізичне забруднення - зміна параметрів середовища: температурно-енергетичних, термальних, світлових, шумових, електромагнітних, радіаційних, радіоактивних.

10. Трансграничне забруднення – розповсюдження забруднюючих речовин з повітряними і водними потоками на великі відстані за межі кордонів країни, на території якої знаходяться джерела забруднення.

11. Полютант – речовина, яка забруднює навколишнє середовище.

12. Дампінг – скидання, захоронення радіоактивних, токсичних, хімічних речовин та інших відходів в океані, морях.

13. Екологічний ризик – вірогідність навмисних або випадкових, поступових або катастрофічних антропогенних змін існуючих природних об’єктів з небажаними екологічними наслідками.

14. Екологічна криза – 1. Ситуація, що виникала в екосистемах внаслідок порушення екологічної рівноваги під впливом стихійних природних явищ або антропогенних факторів. 2. Суперечливі взаємовідносини між людиною та природою, що характеризуються невідповідністю розвитку виробництва в суспільстві ресурсно-екологічними можливостями біосфери.

15. Екологічна катастрофа – надзвичайна кризова екологічна ситуація (локального, регіонального або глобального масштабу). Бувають природні Е.к. (спричиняються зовнішніми навколоземними або космічними факторами та внутрішніми силами Землі) та антропогенні (пов’язані з людською діяльністю Е.к. хімічного, фізичного, інженерно-геологічного та комплексного характеру).

16. Екологічна безпека – стан навколишнього природного середовища, за якого забезпечується можливість запобігання погіршенню екологічної ситуації та виникненню небезпеки для здоров’я і життя людей.

17. Екологічна експансія – переміщення екологічно небезпечних виробництв чи відходів за території економічно розвинутої країни до менш розвинутої країни з відшкодуванням завданої екологічної шкоди.

18. Екологічна війна – завдання екологічної шкоди супротивнику шляхом негативного впливу на середовище його перебування (забруднення або зараження повітря, води, ґрунту, флори і фауни).

19. Екоцид – навмисно здійснювані шкідливі дії (вплив) на навколишнє природне середовище та всіх його мешканців, що спричиняє екологічну шкоду, погіршення стану або загибель живих організмів.

20. Екологічний моніторинг – комплексна система збору інформації, спостережень, аналізу, оцінювання і прогнозування змін стану навколишнього природного середовища.

21. Екологічний контроль – перевірка дотримання юридичними і фізичними особами вимог екологічного законодавства, застосування заходів попередження екологічних правопорушень.

22. Екологічний аудит – екологічне обстеження підприємства, перевірка здатності виробничих систем до оновлення й випуску екологічно чистої продукції.

23. Екологічна експертиза – оцінка впливу всіх видів господарської діяльності на довкілля і здоров’я людей.

24. Екологічна інспекція – державний орган, що здійснює нагляд і контроль за використанням, охороною та збереженням природних ресурсів.

25. Екологічний норматив – ступінь максимально допустимого втручання людини в екосистеми, що забезпечує збереження їх бажаної структури і динамічних якостей.

26. Екологічний індикатор – складові компоненти природного територіального комплексу, які дозволяють оцінити стан довкілля та вказують на його зміну.

27. Рекуперація – 1. Повернення частини матеріалів або енергії для повторного використання їх у тому самому технологічному процесі. 2. Технологічна обробка шкідливих продуктів виробництва з метою запобігання викиду їх до атмосфери.

28. Рекультивація – повернення чогось до культурного стану. Напр., штуч­не відновлення втра­че­ної природної родючості ґрунтів, повернення господарської цінності ландшафтів, земель, які були­ зруйновані або спустошені в результаті нераціонального природокористу­вання.

29. Біоконсервація – система заходів, спрямованих на збереження генетичної, популяційної та видової різноманітності поза природним місцем проживання (в зоопарках, ботанічних садах).

30. Екологічний кругообіг – явище безперервного циклічного, але нерівномірного в часі та просторі перерозподілу речовини, енергії, інформації

31. Екологічне право – система правових норм, якими регулюються господарські відносини щодо раціонального використання й відтворення природних ресурсів та охорони навколишнього середовища.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)