АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття сегментації та сегмента ринку

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. А) сегментация рынка труда
  3. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  4. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  5. Адміністративні стягнення: поняття і види
  6. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. Бальнеологічний вид курортно-лікувального сегмента ТРД
  9. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  10. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  11. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  12. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).

З метою характеристики ринку необхідно визначити ринки цільо­ві, на яких фірма має намір працювати. Вибір цільового ринку — це процес оцінки привабливості кожного сегмента ринку, що здійснюється на підставі сегментації ринку.

Сегментацію ринку можна трактувати як процес розподілу споживачів на групи за основними відмінностями в потребах, ха­рактеристиках чи поведінці.

Сегмент ринку утворюють споживачі, які однаково реагують на один і той же набір спонукальних (причинних) стимулів маркетингу

Відповідними до цих сегментів ринку повинна бути поведінка та реакція фірми - сконцентрувати увагу і зусилля саме на задоволення специфічних потреб однієї чи іншої групи споживачів. Потрібен всесторонній детальний аналіз окремих сегментів ринку, вивчення їх різ­них ознак як атрибутивних, так і кількісних, щоб оцінити привабли­вість кожної з них як маркетингову можливість для фірми.

Сегментацією ринку називають розподіл, в процесі маркетин­гового планування і дослідження, сукупності споживачів на ряд груп, об'єднаних за певними ознаками і які відрізняються одна від іншої ставленням до пропонованого товару.

Основою сегментації ринку є типологічне групування споживачів за певними чітко вираженими ознаками. При цьому, як і при будь-якому групуванні, необхідним є чітке встановлення меж групи, їх числа і т. її. Важливо, щоб сукупність при цьому була якнайбільш однорідною (го­могенною). Ознаками розподілу споживачів на групи можуть бути як кількісні (дискретні і неперервні), так і атрибутивні ознаки.

Сегментації ринку завжди передує маркетингове дослідження, метою якого є виявлення типу і структури ринку конкретного това­ру, знаходження ознак, у відповідності до яких проводитиметься сег­ментація споживачів. Особливого значення набуває визначення при­вабливості сегмента для збуту товару, його потенційна місткість, обґрунтування вибору даного сегменту.

Сегментація ринку - це дуалістичний процес. З одного боку, це функція маркетинг-менеджменту, а з іншого - суто статис­тичний процес, функцій маркетингового дослідження.

Цільовий маркетинг (сегментаційна стратегія маркетингу) потребує проведення трьох основних заходів: сегментація рин­ку, вибір цільових сегментів ринку та позиціювання товару на ринку.

Сегментація ринку — це розподіл ринку на чіткі групи покупців, для кожної з яких потрібні свої особливі окремі товари чи комплек­си маркетингу.

Вибір цільових сегментів ринку — це оцінка і вибір одного чи де­кількох сегментів ринку для виходу на них зі своїми товарами.

Позиціювання товару - це забезпечення товару конкурентного положення на ринку і розробка детального комплексу маркетингу,

Сегментацію ринку можна трактувати як специфічну діяльність з кла­сифікації потенційних споживачів товарів у відповідності з якісними особливостями їх попиту. Тобто, здійснюючи сегментацію, підприємст­во поділяє ринок на окремі сегменти, які найімовірніше будуть характе­ризуватись подібною або однаковою реакцією на стимули маркетингу.

Етап 1 Вибір критеріїв сегментації ринку

Етап 2 Загальна характеристика вибраних сегментів

Етап 3 Оцінка передбачуваного потенціалу сегменту

Етап 4 Аналіз конкуренції в окремих сегментах

Передбачувана частка фірми в продажі в кожному сегменті

Етап 5 Співставлення затрат і доходів в кожному сегменті

Рішення про вибір конкретного сегменту ринку

Визначення засобів обслуговування кожного сегменту і порівняння з наявними

Головною метою здійснення сегментації ринку є забезпечення адрес­ності впроваджуваних, виготовлених і реалізованих товарів.

Практика застосування маркетингу свідчить, що ринкова сегментація:

ü дозволяє максимально задовольнити потреби покупців у різних за асортиментом товарах;

ü забезпечує раціоналізацію і оптимізацію затрат підприємства на розробку, виготовлення і реалізацію товарів;

ü допомагає опрацювати ефективну маркетингову стратегію, яка базується на аналізі і розумінні поведінки потенційних покупців;

ü сприяє встановленню реальних цілей фірми;

ü забезпечує підвищення конкурентоспроможності товарів;

ü дозволяє ухилятись і знижувати рівень конкурентної боротьби через перехід на неосвоєний сегмент ринку;

ü передбачає зв 'язок науково-технічної політики фірми із запитами чітко встановлених конкретних споживачів.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)