АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи стимулювання діяльності та поведінки

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  8. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  9. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  10. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  11. III. Витрати діяльності
  12. III. Метод, методика, технология

До ме­тодів, які забезпечують регулювання, коригування і сти­мулювання поведінки й діяльності вихованців, належать змагання, заохочення і покарання.

Змагання. Ґрунтується воно на природній схильності дітей до здорового суперництва і самоутвердження в ко­лективі. Виховна сила змагання виявляється лише за умо­ви, що воно стає дієвою формою самодіяльності учнівсько­го колективу.

У шкільній практиці практикують такі форми змаган­ня, як конкурси, олімпіади, фестивалі й огляди художньої самодіяльності, виставки образотворчого мистецтва і тех­нічної творчості, шкільні спартакіади, вікторини та ін. Участь у них виявляє і розвиває інтереси, творчі здібності учнів, розширює їхні знання і кругозір, активізує пізна­вальну та інші види корисної діяльності.

За педагогічно доцільно організованого змагання учні заздалегідь мають знати його умови, брати участь в аналі­зі й підсумовуванні його результатів. Важливо забезпечи­ти гласність змагання, матеріальне і моральне стимулю­вання переможців.

Заохочення. Суть його полягає у схваленні позитивних дій і вчинків з метою спонукання вихованців до їх повто­рення. Метою його є спрямування поведінки учня в потріб­не русло. У школі зас­тосовують такі види заохочення: подяка директора (за наказом), вміщення фото на дошку відмінників навчання, нагородження грамотою, цінним подарунком, золотою чи срібною медаллю після закінчення школи.

Проте не кожне заохочення активізує процес вихован­ня учнів, воно має виховну силу тільки за певних умов. Пе­редусім важливо своєчасно помітити позитивні зрушення в особистості учня, в його ставленні до навчання, праці, людей. Корисно іноді похвалити вихованця, коли він ще не досяг значних успіхів у поведінці, але прагне до цього. Відзначення хоча б невеликих зрушень на краще, малень­кої перемоги учня над собою, пробуджують в ньому енер­гію, стимулюють на повторення схвалених вчинків. Непомічання цього може негативно позначитися на всьому про­цесі виховання дитини.

Виховна сила заохочення «авансом» виявляється сто­совно тих, кого взагалі рідко або ніколи не заохочують, хто не відчув радості від похвали дорослих. Однак таким за­охоченням не слід зловживати, воно має бути заслуженим. При цьому враховують не лише результати діяльності, а й те, наскільки сумлінно учень її виконав, скільки він вклав у неї праці, тобто ступінь його зусиль. Адже учні мають різний досвід і рівень розвитку, та сама справа одним да­ється легко, а іншим — набагато важче.

Покарання. Цей виховний метод полягає у несхвален­ні, осуді негативних дій і вчинків з метою їх припинення або недопущення в майбутньому. Усвідомлюючи немину­чість покарання, учень намагається перебороти в собі шкідливі потяги і звички, викорінювати негативні вчин­ки, привчається до дисципліни і порядку. Як і заохочення, його слід використовувати тільки як виховний засіб.

До порушників правил поведінки, дисципліни, режи­му праці застосовують такі покарання, як догана за нака­зом директора школи, усне зауваження (директора, його заступників, учителя, класного керівника), зауваження із записом у щоденнику, зниження оцінки за поведінку. Найбільшим покаранням є виключення порушника зі школи за систематичні вчинки, які не дають йому права перебувати в шкільному колективі (злодійство, хуліганс­тво тощо).

Застосовувати покарання слід обережно. Якщо учень сприйматиме його як кару за скоєне, це породжуватиме оз­лоблення, страх перед дорослими, хитрість і лицемірство. Тому слід всебічно перевірити факти, довести провину. Незаслужене покарання викликає бажання помститися, зро­бити щось «на зло» вихователеві, провокує нові конфлікти.

Ефективність методів заохочення і покарання підви­щується за таких умов:

— заохочення і покарання мусять бути справедливи­ми;

—до заохочень і покарань не слід вдаватися часто;

—заохочення і покарання слід використовувати в міру їх зростання від найменшого до найбільшого;

—заохочення і покарання повинні бути гуманними.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)