АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кумулятивний метод

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Метод опроса
  3. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  4. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  5. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  6. I. Метод стандартизации
  7. I. Методы выбора инновационной политики
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  10. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  11. I.1.3. Организационно-методический раздел
  12. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Річна сума амортизації визначається як добуток вартості, що амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця очікуваного строку використання об'єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання.

Кумулятивний коефіцієнт = кількість років до кінця використання об'єкта/суму років корисного використання;

річна сума = амортизована вартість"Л'кумулятивний коефіцієнт;

місячна сума = річна сума /12.

Наприклад.

Первісна вартість станка - 10500 гривень, очікуваний строк використання - 5 років, ліквідаційна вартість - 500 гривень. Нарахування амортизації можна відобразити таким чином (таблиця 1.9). Сума років використання об'єкта основних засобів становить 1+2+3+4+5=15.

Таблиця 9. Нарахування амортизації кумулятивним методом

Роки Первісна вартість, грн Амортизова-на вартість, грн Кумулятив-ний коефіцієнт Річна сума амортизації, грн Накопиче-ний знос,грн. Залишко-ва вартість, грн..
      5/15      
      4/15      
      3/15      
      2/15      

Виробничий метод

Цей метод дуже ефективно застосовувати для нарахування амортизації об'єктів основних засобів, технічний стан яких залежить від кількості виробленої продукції.

Місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу виробленої продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації.

Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів. Використовуючи цей метод, в обліку відображають інтенсивність використання основних засобів.

Ставка = амортизована вартість/кількість продукції;

місячна сума = ставка*кількість продукції.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатний для корисного використання. Нарахування амортизації припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів. Суму нарахованої амортизації всі підприємства відображають збільшенням витрат підприємства (конкретного центру діяльності, де використовується основний засіб) та зносу необоротних активів.

Наприклад.

Первісна вартість станка - 10500 гривень, очікуваний обсяг виконаних робіт становить - 25000 деталей. Ліквідаційна вартість - 500 гривень. Оброблено деталей у лютому місяці - 520 шт., у березні - 600 деталей. Заповнимо таблицю нарахування амортизації (таблиця 1.10).

Таблиця 10. Нарахування амортизації виробничим методом

Період Первісна вартість, грн Аморти-зована вартість, грн Очікуваний обсяг вироблених деталей,шт. Ставка амортизації, грн. Оброблено деталей Нараховано амортизації Залиш-кова вар-тість, грн
        0,4      
        0,4      
               
Всього     0,4      

 

Закон про Прибуток, на відміну від Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", чітко регламентує нарахування амортизації і не допускає можливості будь-якого вибору. Тому незалежно від того, який би метод амортизації підприємство не вибрало в бухгалтерському обліку, в податковому обліку необхідно нараховувати амортизацію відповідно зі статею 8 Закону про Прибуток, яка так і називається "Амортизація".

У податковому обліку амортизується не вартість основних фондів, а витрати на їх придбання, виготовлення чи покращення. Тому в податковому обліку не амортизуються безкоштовно отримані основні фонди. Об'єктом нарахування амортизації є балансова вартість групи на початок звітного періоду (кварталу).

Для нарахування амортизації в податковому обліку основні засоби поділяють на такі групи:

§ група - будівлі, споруди, передаточні пристосування, в тому числі жилі будинки (2% за квартал).

§ група - автомобільний транспорт, вузли, запасні частини до нього, меблі, побутові електронні, оптичні прилади (10% за квартал).

§ група - інші основні фонди не включені до 1, 2 та 4 груп (6% за квартал).

§ група - телефони, комп'ютери, мікрофони, рації, інші машини для автоматичної обробки інформації (15% за квартал).

Платник податку може прийняти рішення про застосування інших норм амортизації, якщо вони не перевищують зазначені. Розглянемо кореспонденцію рахунків по нарахуванню амортизації


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)