АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ

Читайте также:
  1. II. Контроль за санитарным состоянием холодильников
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  4. VIІІ. Комплект контрольних завдань / Екзаменаційні білети.
  5. А.5 Індикатори якості медичної допомоги
  6. Автоматичний моніторинг якості повітря
  7. Аналіз якості продукції
  8. Аналітичний контроль виробництва
  9. Аналітичний контроль виробництва
  10. В 1. Контроль качества сварных соединений: классификация сварочных дефектов и методов их контроля, физические методы неразрушающего контроля.
  11. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  12. Валютная система и валютный контроль в нац. экономике Беларуси

 

3.1. Організація контролю якості

 

СПИСОК ВИКОРИСТАННОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

 

І. ЗАГАЛЬНЕ управління якІстЮ в органах СУСПІЛЬНОго

управління

 

… для того, кто искусен в изменениях,
даже хаос упорядочен.

«Чжуихэ цзи» [1]

Інтеграція України в Європейське співтовариство, успішна конкуренція з іншими країнами можливі тільки після розв’язання проблем якості в усіх сферах економіки й життя.

Система управління якістю – це частина системи управління організацією, яка спрямована на досягнення результатів відповідно до цілей у сфері якості і на задоволення потреб, очікувань або вимог зацікавлених сторін. Цілі в сфері якості доповнюють інші цілі організації, наприклад ті, що пов’язані з її розвитком, фінансуванням, рентабельністю, навколишнім середовищем і охороною праці та безпекою. Різноманітні складові частини системи управління якістю можуть бути інтегровані разом із системою управління якістю в єдину систему управління, яка використовує спільні елементи. Це може спростити планування, розподіл ресурсів, визначення додаткових цілей та оцінювання загальної результативності діяльності організації. Оцінювання системи управління організацією може здійснюватися згідно з власними вимогами організації. Система управління може також перевірятися на відповідність вимогам стандартів, таких, як ISO 9001 та ISO 14001. Ці аудити системи управління можуть провадитися окремо або разом.

Рівень якості – надійний індикатор загального стану економіки. Постійне поліпшення якості використовується як спосіб подолання кризових ситуацій. Для стабілізації й підйому економіки необхідно виділити проблему якості як задачу першорядного значення. Про це свідчить досвід країн з різним ступенем розвитку: Великобританії, США, Німеччини, Австралії, Японії, Китаю, Південної Кореї, Угорщини [9–11].

Можна прослідкувати за послідовним розвитком у світі методів і підходів до управління якістю (рис.1). Спіраль еволюції мислення якості підтверджує безперервне вдосконалення й ускладнення діяльності, яку називають управлінням якістю. Кожний етап еволюції вбирав в себе нові розробки теорії якості для забезпечення максимального задоволення споживачів [11].Повернутися обличчям до свого споживача, постійно вивчати його потреби, реалізовувати задоволення цих потреб та відстежувати рівень задоволеності організація може завдяки впровадженню загального управління якістю –TQM (Total Quality Management) –під знаком якого проходить початок нового тисячоліття. Концепція загального управління якістю добре зарекомендувавши себе у промисловому секторі багатьох країн, впроваджується також в установах суспільного сектора.

Рис. 1. Еволюція мислення якості

Типові етапи впровадження системи управління якістю.

1. Рішення керівництва щодо розробки СУЯ за результатами стратегічного планування (можливо вибір консультантів та сертифікаційної організації).

2. Початковий (діагностичний) аудит системи управління на відповідність стандарту ISO 9001:2000.

3. Створення команди проекту, призначення уповноваженого представника керівництва з якості.

4. Визначення Політики та цілей в сфері якості.

5. Визначення вимог споживачів, класифікація послуг та процесів діяльності.

6. Розробка та впровадження документації системи якості.

7. Внутрішній аудит.

8. Аналіз системи якості з боку керівництва.

9. Сертифікація.

10. Постійне поліпшення системи

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)