АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Вітчизняний досвід управління якістю

Читайте также:
  1. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  2. Актуальність досвіду
  3. Аналіз як функція управління
  4. Б) місцеві органи управління.
  5. В ділових ситуаціях не слід надавати перевагу одягу яскравих забарвлень, оскільки такий костюм привертає до себе увагу і вимагає особливо вибагливого смаку і певного досвіду.
  6. В. Органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки, складають четвертий вид суб’єктів господарювання.
  7. Види структур управління.
  8. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  9. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  10. Відділи та управління виконавчих комітетів, порядок їх формування, пошуки оптимальної структури
  11. Відповідні функції становлять зміст управління в галузі використання і охорони земель.
  12. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.

Історія розвитку вітчизняного руху з управління якістю. Поява елементів управління якості товарів на основі розвитку та впровадження стандартизації. Розвиток управління якістю в країні: контроль якості, оцінка якості, системний підхід до управлінняякістю. Розробка і розвиток методів оцінки якості на різних етапах виробництва. Розвиток систем управління якістю продукції. Переваги та недоліки цих систем.

Облік вимог стандартів ISO серії 9000 у вітчизняних стандартах. Гармонізація вітчизняних нормативних документів у сфері управління якістю з міжнародними.

Тема 4. Базова концепція загального управління якістю

Основні елементи стратегії TQM. Умови успішного впровадження TQM.

Промислова логіка загального управління якістю. Японська система планування необхідних матеріалів (MRP). Західна система планування - планування з урахуванням моменту перезамовлення (ROP). Системи Just-In-Time (JIT) та Just-In-Case (JIC). Особливості системи KANBAN, типи KANBAN-карт.

Нові підходи до управління людськими ресурсами в умовах TQM. Організація навчання. Розподіл повноважень та якості при управлінні людськими ресурсами в умовах TQM. Теорія постановки цілей.

Реалізація методів всезагального управління якістю в Україні.

Тема 5. Системи управління якістю

Системний підхід до проблеми управління якістю продукції. Моделі систем управління якістю: модель Фейгенбаума, модель Етінгера-Сітінга, модель Джурана. Теорії Маслоу та Мак-Грегора. Механізм управління якістю продукції.

Принципи та функції системи управління якістю продукції. Комплексні системи управління якістю продукції. Порядок розробки галузевих та територіальних систем управління якістю. Впровадження систем управління якістю на підприємствах України.

Тема 6. Система якості в стандартах ISO серії 9000

Міжнародні стандарти ISO в галузі управління якістю, еволюція розвитку стандартів якості. Загальна характеристика стандартів ISO серії 9000: призначення, розробка, склад і структура стандартів. Перегляд і вдосконалення стандартів ISO серії 9000.

Комплекси стандартів ISO серії 9000, їх використання в різних державах світу.

Організація робіт з впровадження стандартів ISO серії 9000 в Україні. Забезпечення відповідності систем якості стандартам ISO серії 9000 як першочергова вимога при сертифікації.

Удосконалення систем управління якістю відповідно до рекомендацій ISO серії 9000.

Робота з гармонізації вітчизняних стандартів та системи якості з міжнародними.

Стандарти ISO серії 9000 і TQM.

Стандарти ISO серії 14000 "Управління навколишнім середовищем". Сутність основних термінів у сфері управління навколишнім середовищем. Особливості призначення і структури стандартів ISO серії 14000.

Стандарти ISO серії 18000 - «Охорона праці». Стандарти ISO серії 8000 - «Соціальні відношення». Загальна характеристика.

Внутрішні нормативні документи, як нормативна база документування систем управління якістю підприємств і організацій.

Тема 7. Принципи управління якістю

Основні принципи управління якістю. Орієнтація на замовника - розуміння поточних і майбутніх потреб замовників, виконання їх існуючих і очікуваних вимог.

Лідерство - роль керівників усіх рівнів в організації (на підприємстві) у встановленні мети та напрямів діяльності, створенні та підтримуванні внутрішнього середовища, в якому працівники можуть бути повністю залучені до виконання мети і завдань, що стоять перед організацією у сфері якості.

Залучення працівників - ставлення до працівників як основи і головного ресурсу організації, повне їхнє залучення і використання їхніх здібностей на користь організації, підприємства.

Підхід до діяльності з позицій процесу - більш ефективне досягнення бажаного результату при управлінні діяльністю та пов'язаними з нею ресурсами як процесом.

Системний підхід до управління - ідентифікування, розуміння та управління взаємопов'язаними процесами, як системою, з метою результативнішого та ефективнішого досягнення цілей у сфері якості.

Постійне поліпшення - постійне поліпшення діяльності підприємства і організації, як незмінна мета організації (підприємства).

Прийняття рішень на підставі фактів - аналізу даних та інформації. Взаємовигідні стосунки з партнерами з метою ефективної діяльності.

Тема 8. Організація розробки і впровадження систем управління якістю на підприємствах

Організаційне забезпечення розробки та впровадження систем управління якістю відповідно до вимог і рекомендацій стандартів ISO серії 9000. Структура вимог до системи управління якістю: відповідальність керівництва, управління ресурсами, управління процесами виробництва продукції, надання послуг, вимірювання і аналіз, поліпшення.

Документування систем якості: документально оформлена політика та цілі в сфері якості, настанови з якості, задокументовані методики на процедури і процеси управління якістю, протоколи якості. Стандарти ISO 10013 з розробки настанов з якості. Послідовність етапів розробки систем управління якістю на підприємствах.

Функції систем управління якістю. Зміст і характеристика функцій: політика і планування якості, організація робіт з якості; навчання і мотивація персоналу за поліпшення якості; контроль якості, інформація про якість розробки коригувальних заходів щодо вирішення та запобігання витиснення проблем; прийняття рішень та їх реалізація; створення робочого середовища. Вдосконалення системи управління якістю.

Впровадження системи якості. Забезпечення функціонування системи управління якістю. Створення служб управління якістю на підприємствах. Мета і порядок проведення внутрішнього аудиту відповідно до вимог стандарту.

Зовнішній аудит систем якості. Аудит систем якості другою стороною, третьою незалежною стороною.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)