АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЛІКУВАННЯ

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  3. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  4. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  5. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  6. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  7. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  8. Визначити тактику подальшого лікування.
  9. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  10. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  11. Виховання учнів початкової школи та принципи їх реалізації.
  12. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.

1.Лікування (немедикаментозне і медикаментозне)необхідно починати якомога раніше і проводити його постійно, як правило, все життя. Поняття «курсове лікування» до антигіпертензивної терапії неприйнятне.

2.Всі особи з підвищеним АТ підлягають немедикаментозному лікуванню, або модифікації способу життя. Дієтичні рекомендації займають важливе місце серед немедикаментозних методів корекції АГ.

3.Схема лікування повинна бути простою, по можливості – за принципом «одна таблетка на день». Це збільшує кількість хворих, що реально лікуються.

4.Перевагу слід надавати антигіпертензивним препаратам тривалої дії, в т. ч.– ретардним формам, оскільки це попереджує значні коливання АТ протягом доби, а також зменшує кількість призначених таблеток.

5.Хворі літнього віку з ізольованою систолічною гіпертензією підлягають лікуванню так само, як із систоло-діастолічною.

7.У хворих із вторинною гіпертензією першочерговим завданням є лікування її причини. Артеріальна гіпертензія також підлягає обов'язковій корекції.

Як зазначає комітет експертів ВООЗ, для поліпшення прогнозу хворого з артеріальною гіпертензією більш важливим є зниження артеріального тиску, ніж характер препаратів,що застосовуються для цього.

Немедикаментозне лікування називають також модифікацією способу життя,тому що його основа – це усунення шкідливих звичок (паління, надмірного вживання алкоголю),збільшення фізичної активності, обмеження солі в їжі тощо).

Розглядаючи лікування необхідно повторити фармакотерапію артеріальних гіпертензій, звернути увагу на класифікацію гіпотензивних препаратів.

Препарати першої лінії:

діуретики

інгібітори АПФ

антагоністи кальцію тривалої дії

антагоністи рецепторів ангіотензину ІІ

бета адреноблокатори

Препарати другої лінії:

альфа1 адреноблокатори

алкалоїди раувольфії

центральні α-2 агоністи (клонідін, гуанфацин, метилдопа)

агоністи імідазолінових рецепторів (моксонідин)

Докази ефективного зниження ризику серцево судинних захворювань при застосуванні препаратів другої лінії значно менші порівняно з препаратами першої лінії.

 

Особливості лікування різних видів симптоматичних артеріальних гіпертензій такі:

- при гострому гломерулонефриті призначають препарати раувольфії, альфа-метилдофи як самостійно, так і разом із салуретиками;

- при хронічному гломерулонефриті ті ж засоби. А у випадках помірного порушення функції нирок ще й октадін та гангліоблокатори;

- у хворих з нефропатією вагітних вважають за доцільне задовольнятись тіазидними сечогінними;

- при синдромі Кушинга - препарати антиальдостеронової дії.

Повне одужання при симптоматичних артеріальних гіпертензіях можливе лише у випадку своєчасного усунення основного етіологічного фактору гіпертензії. Коли ж добитися повного видужання не вдається, прогноз залежить від форми артеріальної гіпертензії, її толерантності до гіпотензивної терапії, та від особливостей перебігу основного захворювання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)