АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виховання учнів початкової школи та принципи їх реалізації

Читайте также:
  1. V. Оцінювання правописних (орфографічних і пунктуаційних) умінь учнів
  2. VI. Характер діяльності учнів.
  3. VII. Характер діяльності учнів.
  4. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  5. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  6. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  7. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  8. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  9. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  10. Вивчення рівнів вихованості учнів ІV – ІХ класів
  11. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  12. Використання дистанційної форми навчання під час навчання учнів з обмеженими можливостями життєдіяльності

Мета: ознайомитись з основними поняттями теорії і методики фізичного виховання учнів початкової школи та принципами їх реалізації.

Хід лекції

1. План

1) Вихідні поняття теорії фізичного виховання

2) Ланки в системі фізичного виховання.

3) Основні державні документи з фізичної культури і спорту.

Теорія фізичного виховання – синтезуюча наука, предметом пізнання якої є людина у процес її соціальної інтеграції (при допомозі фізичних вправ) з метою фізичного і духовного вдосконалення та підвищення соціальної активності.

1. Фізичне виховання

                       
   
Фізичне виховання
 
       
 
Фізична культура
 
 
 
     
Спорт
 


 

 
 


Фізична освіта

 

Фізична досконалість

 

Фізична культура – це складова частина загальної культури суспільства, що спрямована на зміцнення здоров'я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини з метою гармонійного формування її особистості. Її визначають як сукупність досягнень суспільства у створенні і раціональному використанні спеціальних засобів, методів і умов цілеспрямованого фізичного та духовного удосконалення людини. Фізичною культурою називають навчальну дисципліну в школі, профілактичні і лікувальні заняття в лікарнях та інших аналогічних закладах, вона широко використовується у виробничій сфері. У цих випадках, щоб уникнути плутанини, необхідно користуватись терміном, додаючи відповідні прикметники, «особиста фізична культура», «шкільна фізкультура», «лікувальна фізкультура», «виробнича фізкультура».

Фізичний розвиток - це 1) процес зміни форм і функцій організму людини протягом її індивідуального життя; 2) сукупність ознак, що характеризують зовнішні показники «фізичного стану» організму на тому чи іншому етапі його фізичного розвитку (ріст, вага, окружності тіла, спірометрія, динамометрія тощо). Фізичний розвиток характеризується змінами показників, які можна умовно поділити на три групи:

1) Показники будови тіла, які свідчать про морфологічні зміни тіла людини;

2) Показники розвитку фізичних якостей, що характеризують зміни рухових функцій;

3) Показники здоров'я, що віддзеркалюють морфологічні і функціональні зміни систем організму людини.

Фізичний розвиток – це природний процес, головною передумовою якого є природні життєві сили (задатки, здібності), що передаються за спадковістю.

Фізичне виховання - це педагогічний процес спрямований на фізичне і духовне вдосконалення людини, оволодіння нею систематизованими знаннями,фізичним вправами та способами їх самостійного використання протягом усього життя. Сам процес фізичного виховання характеризується:

· Добре продуманий, спроектований, завчасно підготовлений процес, який передбачає активну діяльність вчителя, засоби, методи і форми навчання, адекватні поставленим завданням;

· Це процес свідомої й активної участі учнів у вирішенні поставлених завдань шляхом виконання фізичних вправ, формування навичок, удосконалення фізичних якостей, придбання знань;

· Фізичне виховання пов’язане з подоланням труднощів, що вимагають і сприяють розвитку моральних і вольових якостей.

Фізичне виховання в школі – це цілеспрямований процес, який проводиться на уроках та під час позакласних та позашкільних занять.

Фізична освіта – рівень знань з фізичного виховання рухових і гігієнічних вмінь і навичок.

Фізична досконалість – передбачає гармонійний фізичний розвиток та всебічну фізичну підготовленість людини до життя, праці і захисту батьківщини.

Спорт – це органічна частина фізичної культури, особливою сферою виявлення та уніфікованого порівняння досягнень людей у певних видах фізичних вправ. Технічної, інтелектуальної підготовки шляхом змагальної діяльності. Його цінність визначається стимулюючи впливом та поширення фізичної культури серед різних верств населення, і в цьому плані спорт має міжнародне значення.

Фізичне виховання взаємопов’язане з іншими сторонами загальної системи виховання у процесі всебічного розвитку особистості.

Фізичне виховання розвиває такі якості:

1. Інтелектуальні (розумове виховання)

2. Моральні і вольові (моральне виховання)

3. Естетичні (естетичне виховання)

4. Трудові (любов до праці і її продуктивність)

5. Фізичні (фізичне виховання)

Якщо звернутися до історичних даних і говорити про великих класиків, то кожний з них фізичному вихованню приділяв велику увагу. Хочеться наголосити про деяких. Це Клод Адріан Гельвецій (основні завдання: зміцнити тіло і дух, зробити людину сильнішою, міцнішою, здоровішою, а отже, щасливішою, Учні щоденно декілька годин повинні приділяти таким фізичним вправам, як біг, боротьба, стрибки, плавання, заняття гирями, їзда верхи, тощо); Джон Локк (Мета виховання – підготовка джентльмена, який уміє розумно і прибутково вести свої справи, має здоровий дух у здоровому тілі і вміє поводитись у товаристві. Джентльмен – це людина фізично сильна і загартована. Звідси – три завдання – виховання тіла, характеру, розуму і комплексний підхід до їх розв’язання – єдність фізичного, психічного і розумового).

 

2. Основні ланки в системі фізичного виховання

1. Система фізичного виховання організаційно побудована на принципі єдності і наступності всіх її ланок. У нашій країні в системі ф/в такими ланками є: 1) ф/в дітей переддошкільного і дошкільного віку (дитячі садки, дитячі будинки; вік від народження і до 6-7 р.)

2. Ф/в учнів початкових класів ЗНЗ І ступеня освітніх закладів І-ІІ р. а (вік від 7 до 18 р., профтехучилища)

3. Ф/в у вузах ІІІ-ІV р.а. (інститути, університети, академії)

4. Фізична підготовка в армії.

5. Ф/в трудящих міста і сила, яке проводиться радами колективу фізкультури і добровільними спорттовариствами.

6. Ф/в в лікувально – профілактичних і оздоровчих закладах (санаторії, будинки відпочинку)

Стосовно спорту. Визначальною його функцією є змагальна функція. Змагальна ж діяльність допомагає виявити резервні можливості людини.

Виховна функція передбачає з одного боку, підвищення ефективності змагальної діяльності, з другого – сприяє всебічному вихованню соціально-активної особистості.

Оздоровча і культурна функції спрямовані на зміцнення здоров’я людей, забезпечення активного відпочинку, формування естетичних смаків.

Виробнича функція дозволяє сприяти підвищенню продуктивності праці через згуртування виробничих колективів, встановлення, сприятливого мікроклімату.

Пізнавальна функція передбачає використання спортивної діяльності як моделі для вивчення фізичних і психічних можливостей людського організму.

Економічна функція полягає у самозабезпеченні фінансовими засобами розвитку. Джерелом фінансування можуть бути: спортивні лотереї, реклама і атрибутика тощо.

Видовищна функція задовольняє з одного боку прагнення великої кількості людей одержати емоційний заряд як учасників змагань у ролі вболівальників, з іншого – створює прекрасні умови для просвітницької роботи з метою залучення широкої аудиторії.

Функція поліпшення взаєморозуміння між народами і державами. Пригадуйте слова з «оди спорту». «– О спорт, ти – мир»

Престижна функція полягає в тому, що успіхи в розвитку спорту та перемоги спортсменів піднімають престиж окремих людей і колективів, регіонів і держави в цілому.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)