АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИКА ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Читайте также:
  1. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  2. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  3. Безробіття: суть, структура, вимірювання та соціально – економічні наслідки.
  4. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  5. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.
  6. В 3. Порядок ценообразования. Методика расчета отпускной цены продукции.
  7. Визначення активного тиску ґрунту засипки нижче рівня ґрунтових вод
  8. Визначення границі міцності при згині та границі міцності при стиску
  9. Визначення показників механічних властивостей гірських порід методом статичного втискування штампа
  10. Визначення сил гідростатичного тиску води.
  11. Визначення тиску на стіни від навантаження, що розміщене на поверхні засипки
  12. Викладіть сутність вартісного методу вимірювання продуктивності праці.

•Вимірювання артеріального тиску повинно проводитися у спокійному оточенні після 5 хвилинного відпочинку.

•Протягом 30 хв. до вимірювання пацієнт не повинен курити чи пити каву.

•Манжета має охоплювати не менше ніж 80 % окружності плеча і покривати 2/3 його довжини. Використання занадто вузької або короткоїманжети веде до завищення показників АТ,занадто широкої – до їх заниження.

•Розміщують манжету посередені плеча на рівні серця,щоб її нижній край знаходився на 2 - 2,5 см вище ліктьової ямки,а між манжетою і поверхнею плеча проходив палець.

•Спочатку визначають рівень САТ пальпаторним методом. Для цього необхідно визначити пульс на a.radialis і потім швидко накачати повітря в манжету до 70 мм рт.ст. Далі необхідно накачувати по 10 мм рт. ст. до значення,при якому зникає пульсація. Той показник,при якому вона з'являється знову під час випускання повітря, відповідає САТ. Такий пальпаторний метод визначення допомагає уникнути помилки, пов'язаної з «аускультативним провалом» ((зникненням тонів Короткова відразу після їх першої появи). Повторно повітря накачують на 20-30 см вище значень САТ, які були визначені пальпаторно.

•Випускають повітря повільно – 2 мм за секунду і визначають І фазу тонів Короткова (появу) і V фазу (зникнення), які відповідають САТ і ДАТ. При вислуховуванні тонів Короткова до дуже низьких значень або до 0 за ДАТ вважають рівень АТ, що фіксується на початку V фази. Значення АТ закруглюють до найближчих 2 мм.

•Вимірювання слід проводити не менше двох разів з інтервалом 2-3 хв. При розходженні результатів більше, ніж на 5 мм рт. ст., необхідно зробити повторні виміри через декілька хвилин.

•При першому вимірюванні АТ слід визначати на обох руках, а також в положенні сидячи,стоячи і лежачи. До уваги беруться більш високі значення, які точніше відповідають внутріартеріальному АТ.

•Вимірювання АТ на першій та п'ятій хвилинах після переходу в ортостаз необхідно обов'язково проводити у хворих похилого віку, а також у хворих з цукровим діабетом і в усіх випадках наявності ортостатичної гіпотензії або при підозрі на неї.

Класифікація артеріальної гіпертензії за рівнем АТ (мм рт.ст.) ( Європейське товариство гіпертензії, Європейське товариство кардіологів, 2003).

Категорії САТ ДАТ
Оптимальний <120 <80
Нормальний <130 <85
Високий нормальний 130-139 85-89
Гіпертензія:    
1 ступінь (м'яка АГ) 140-159 90-99
2 ступінь (помірна АГ) 160-179 100-109
3 ступінь (тяжка АГ) ≥180 ≥ 110
Ізольована систолічна гіпертезія ≥140 ≤90

 

Класифікація АГ за рівнем артеріального тиску вказує на ступінь його підвищення, а не на стадію захворювання.

Для встановлення стадії артеріальної гіпертензії застосовується класифікація за ураженням органів мішеней. Ця класифікація розроблена експертами ВООЗ (1963 - 1993) та прийнята в Україні в 1992 році згідно до наказу МОЗ України № 206 від 30.12.92 р. і рекомендується до подальшого застосування згідно наказу № 247 від 1.08.98 р. (табл. 2). Її слід застосовувати для встановлення стадії гіпертонічної хвороби (ессенціальної гіпертензії), а також вторинної гіпертензії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)