АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

У розвитку інформаційної технології можна виділити етапи . Кожен етап характеризується певною ознакою

Читайте также:
  1. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  2. VІІ. Пункція кісткового мозку. Пунктат кісткового мозку можна отримати з тіла грудини, великогомілкової або здухвинної кістки.
  3. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  4. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  5. б) комп’ютерні технології в музичній діяльності школярів.
  6. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  7. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  8. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  9. Визначення показників ефективності інвестицій у проекти розвитку підприємства в наступному році
  10. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  11. Визначте, чи можна вважати поведінку Антонечка ухиленням від слідства? Чи зупинявся в цьому випадку перебіг давності? Як обчислюються строки давності?
  12. Виникнення та етапи розвитку демократії

1. Початковий етап розвитку ІТ (1950-1960 -ті роки) характеризується тим, що в основі взаємодії людини і ЕОМ лежать машинні мови. ЕОМ доступна тільки професіоналам
2. Наступний етап (1960-1970 -ті роки) характеризуються створенням операційних систем. Ведеться обробка декількох завдань, сформульованих різними користувачами; основна мета - найбільша завантаження машинних ресурсів.
3. Третій етап (1970-1980 -ті роки) характеризується зміною критерію ефективності обробки даних, основними стали людські ресурси з розробки та супроводження програмного забезпечення. До цього етапу відносяться поширення міні - ЕОМ Здійснюється інтерактивний режим взаємодії декількох користувачів
4. Четвертий етап (1980-1990 -ті роки) новий якісний скачок технології розробки програмного забезпечення. Центр ваги технологічних рішень переносяться на створення засобів взаємодії користувачів з ЕОМ при створенні програмного продукту. Ключова ланка нової інформаційної технології - представлення та обробка знань. Створюються бази знань, експертні системи. Тотальне поширення персональних ЕОМ

(39) Складові частини та інструментарій інформаційної технології

Технологія - це комплекс наукових та інженерних знань, реалізованих у прийомах праці, наборах матеріальних, технічних, енергетичних, трудових факторів виробництва, засобах їх об'єднання для створення продукту або послуги, що відповідають певним вимогам.

Інформаційна технологія - це комплекс взаємозалежних, наукових, технологічних, інженерних дисциплін, що вивчають методи ефективної організації праці людей, зайнятих опрацюванням і збереженням інформації; обчислювальну техніку і методи організації і взаємодії з людьми і виробничим устаткуванням, практичні додатки, а також пов'язані з усім цим соціальні, економічні і культурні проблеми. Самі інформаційні технології вимагають складної підготовки, великих початкових витрат і наукомісткої техніки. Їхнє введення повинно починатися зі створення математичного забезпечення, формування інформаційних потоків у системах підготовки спеціалістів. Складові частини інформаційної технологій: норма,норматив, технологічний процес, технологічна операція і т.д.
Перед тим, як розробляти ці поняття в будь-якій технології, у тому числі й в інформаційній, завжди варто починати з визначення мети. Потім варто спробувати провести структурування всіх дій, що призводять до наміченої мети, і вибрати необхідний програмний інструментарій.

Необхідно розуміти, що освоєння інформаційної технології і подальше її використання повинні бути зведені до того, щоб було потрібно спочатку добре оволодіти набором елементарних операцій, кількість яких обмежена. З цієї обмеженої кількості елементарних операцій у різних комбінаціях складається дія, а з дій, також у різних комбінаціях, складаються операції, що визначають той або інший технологічний етап. Сукупність технологічних етапів утворить технологічний процес (технологію).
Інструментарій інформаційної технології - один або декілька взаємозалежних програмних продуктів для певного типу комп'ютера, технологія роботи в яких дозволяє досягти поставленої користувачем мети.

У якості інструментарію можна використовувати такі поширені види програмних продуктів для персонального комп'ютера як текстовий процесор (редактор), настільні видавничі системи, електронні таблиці, системи керування базами даних, електронні записні книжки, електронні календарі, інформаційні системи функціонального призначення (фінансові, бухгалтерські, для маркетингу та ін.), експертні системи і т.д.

(40) Характеристика та класифікація технологічних операцій

Технологічна операція — це комплекс дій з інформацією та її носіями, які виконуються на одному робочому місці.

Виділення окремих дій в одну технологічну операцію умовне. На виділення технологічних операцій можуть вплинути різноманітні фактори. Серед них найчастіше зустрічаються:

1. Особливості технічних пристроїв та програмних засобів, які використовуються для обробки інформації.

2. Кваліфікація персоналу, який обробляє інформацію.

3. Розподіл обов’язків між працівниками.

4. Переривання процесу обробки інформації на ЕОМ через потребу виконати додаткові та допоміжні дії.

Технологічні операції за призначенням поділяються на виконавські та контрольні.

Виконавські операції змінюють значення атрибутів або форму подання інформації. Контрольні операції перевіряють правильність виконавських операцій.

За функціонально-часовими характеристиками операції поділяються на операції збору та реєстрації інформації, передавання її на обробку, підготовки машинних носіїв, обробки, видачі результатів, розмноження результатів.

За ступенем автоматихації операції поділяються на ручні, напівмеханізовані,

механізовані, автоматизовані та автоматичні.

(41) Технологічні процеси автоматизованої обробки економічної інформації

Технологічний процес обробки інформації — це сукупність взаємозв’язаних технологічних операцій, які виконуються над інформацією у певній послідовності.

Технологічні операції у технологічному процесі можуть поєднуватися по-різному. Це визначає тип технологічного процесу: операційний, предметний, змішаний.

В операційному технологічному процесі за окремими працівниками закріплюються одна або кілька споріднених операцій (частіше одна) з обробки будь-яких видів інформації.

У предметному технологічному процесі за окремими працівниками закріплюється одна або кілька (частіше кілька) операцій з обробки інформації одного виду (або з одного документа).

У разі змішаного типу побудови технологічного процесу частина операцій виконується за операційним типом, а частина — за предметним. Наприклад, на АРМ бухгалтера ввід інформації про рух матеріалів на складі виконує один працівник, про нарахування заробітної плати — другий, а обробку інформації і видачу результатів по всіх ділянках бухгалтерського обліку — третій.

Кожний з цих типів організації технологічного процесу має свої недоліки і свої переваги. Операційний тип дає змогу підвищити продуктивність праці, а предметний — достовірність даних. Змішаний технологічний процес має недоліки і переваги обох типів. Які з них домінуватимуть, залежить від обсягів інформації, яка переробляється, кваліфікації працівників і т.ін.

(42) Типові технологічні операції та їх виконання в інформаційних системах обробки даних.

Операції збору та реєстрації інформації. Технологічний процес обробки інформації починається з її збору та реєстрації. Збір інформації — це підрахування, зважування, вимірювання або інші варіанти визначення обсягів тієї або іншої господарської операції. Реєстрація — це занесення зібраних відомостей на носій інформації.

Операції передачі інформації на обробку. Якщо операція збирається і реєструється не в місці її обробки, то постає потреба її передання. Порядок передання інформації на обробку залежить від типу носія інформації та наявності технічних пристроїв і якості носіїв інформації, які передаються.

Операції підготовки машинних носіїв. Якщо інформація передавалась на обробку, то в місці обробки інформація приймається, реєструється і контролюється. Якщо будуть виявлені неточності, відсутність підписів, нечіткі записи, збої при читанні машинного носія, то інформація повертається туди, де вона формувалася. Якщо з інформацією все гаразд, то починається підготовка машинних носіїв для обробки.

Операції обробки інформації на ЕОМ. Коли підготовлено машинні носії інформації, починаються обчислення на ЕОМ. Такі розрахунки виконуються автоматично за допомогою раніше створених програм. Процес обробки інформації на ЕОМ закінчується формуванням носіїв інформації або її відображенням — на екрані чи папері.

(43) Режими роботи ЕОМ… Пакетний режим. За такого режиму користувач не має доступу до машинних ресурсів. Його використовують за централізованого оброблення інформації, в спеціальному підрозділі — ІОЦ. Працівниками цього підрозділу в основному є фахівці з обчислювальної техніки.

Режим телеоброблення інформації. Його застосовують за необхідності оперативної взаємодії користувача з ЕОМ у процесі оброблення інформації, що надходить від віддалених абонентів. У цьому режимі користувач дістає безпосередній доступ до машинних ресурсів.

Інтерактивний режим. За такого режиму користувач має безпосередній доступ до машинних ресурсів, а оброблення інформації ведеться у вигляді діалогу. Користувач безпосередньо бере участь в реалізації процесу оброблення даних на ЕОМ, тобто посередник в особі різних підрозділів ІОЦ відсутній.

Режим реального часу. Він забезпечує оброблення інформації зі швидкістю, близькою до швидкості процесу в реальному житті. Тому цей режим використовують для управління швидкоплинними процесами (наприклад, передачею та обробленням банківської інформації в глобальних міжнародних мережах типу SWIFT) і неперервними технологічними процесами (наприклад, в АСУТП металургійного виробництва).

Режим поділу часу. В цьому режимі до машинних ресурсів одночасно можуть звертатися кілька користувачів або програм, а оброблення інформації здійснюється так, що в користувача створюється враження монопольного володіння машинними ресурсами.

(44) Технології використання операційної системи Windows.

Багатовіконна операційна система (ОС) Windows - це системне програмне забезпечення, головною функцією якого є управління фізичними (оперативною пам'яттю, монітором, пристроями зберігання та друкування інформації тощо) та логічними (програмами, файлами) ресурсами персонального комп'ютера. Вона побудована на платформі операційної системи MS DOS, тому при включенні ПК в його оперативну пам'ять завантажується не тільки ядро Windows, але і елементи MS DOS.

При завантаженні ОС Windows базова система BIOS тестує пристрої ПК за допомогою програми Test з урахуванням конфігурації комп'ютера, яка зберігається в енергонезалежній пам'яті CMOS.

Сукупність засобів ОС, що забезпечують доступ користувача до даних на диску, називається файловою системою. В середовищі Windows файлова система створюється в захищеній області. У файлову систему входять такі поняття, як „файл", „папка", „ярлик". Файл — це пойменована область пам'яті диску для зберігання інформації. Папка являє собою електронний контейнер, який призначений для зберігання елементів (файлів, інших папок, ярликів). Ярлик — це електронне посилання на файл та папку.

Основними елементами інтерфейсу користувача на робочому столі комп'ютера є: панель задач, кнопка „Пуск", системна папка „Мій комп'ютер" і ярлик до папки „Мої документи".

В операційній системі Windows вилучені папки, файли, ярлики не зникають, а тимчасово зберігаються у електронному „кошику" на робочому столі. Можна повернути файли з „кошика". Можна також назавжди позбутися від вилучених файлів, тим самим звільнити деякий простір на ЖМД.

(45) Особливості використання інформаційних технологій на базі MS Word. Microsoft Office Word (MS Word) — текстовий процесор, що ви­ пускається компанією Microsoft і входить до складу офісного паке­ту “Microsoft Office”.

В основу функціонування текстового процесора MS Word покладено принцип “що ви бачите, те й одержуєте”. Системний інтерфейс процесора Word не потребує спеціальних знань у сфері комп’ютерної техніки та інформатики і дає змогу бачити результат роботи в тому вигляді, в якому він буде надрукований на папері.

У Word, як правило, входять програми-додатки, що підтримують цю технологію: Microsoft WordArt —введення текстових спец ефектів; Microsoft Graph — програма створення ділової графіки і інші.

Текстовий процесор Word дає змогу користувачу реалізувати механізм гіпертекстових посилань, забезпечуючи доступ до по- трібних матеріалів. Word дає змогу реалізувати більшість можливостей настільної видавничої системи DTP (Desktop Publishing), призначеної для редагування книг, журналів.

 

(46) Класифікація основних комп’ютерних інформаційних технологій, що використовуються в MS Word.

1. Створення та форматування документів:

- Встановлення параметрів сторінки, Підготовка документа за допомогою клавіатури, Маркування списку, Розміщення тексту, Встановлення шрифтів, Перевірка правопису, Режим перенесення слів, Перегляд тексту перед друком, Збереження файла, Підготовка таблиці з даними, Сортування абзаців тексту і даних таблиці.

2. Створення графічних спец ефектів:- WordArt” + вибір зразка спец ефекту

3. Використання колекції малюнків:- Вставка малюнка в документ, Встановлення режиму обтікання текстом.

4. Використання панелі інструментів „Малювання: - Побудова об'єктів, Заливання кольором об'єктів, Групування об'єктів, Встановлення режиму обтікання текстом.

5. Використання редактора формул: - Створення формули.

6. Побудова організаційних діаграм (структур):- Побудова діаграми, Форматування діаграми,

Заповнення об'єктів діаграми текстом.

7. Вставка об'єктів з екрана монітора:- Створення об'єкта, Встановлення режиму обтікання текстом,

8. Побудова діаграм (графіків): - Створення діаграми, Встановлення режиму обтікання текстом, Встановлення типу та параметрів діаграми, Форматування діаграми.

9. Виконання розрахунків даних у таблицях:- Підсумок показників по рядках ліворуч,праворуч,по стовпчику, Помноження показників по рядках ліворуч.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)