АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні інституції ЄС та їх роль у формуванні єдиної фінансової політики

Читайте также:
  1. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  2. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  3. Аналіз відносних показників фінансової стійкості
  4. Аналіз запасу фінансової стійкості (зони безпеки) підприємства
  5. Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства, 2009-2010 рр.
  6. Аналіз ринкової і фінансової стійкості. Типи фінансової стійкості підприємств
  7. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  8. Аналіз фінансової стійкості підприємства.
  9. АУДИТ ІСТОРИЧНОЇ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
  10. Аудит та огляд фінансової звітності та іншої історичної фінансової інформації.
  11. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  12. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.

Інституції Європейського Союзу утворювалися й удосконалювалися з перспективою дедалі тіснішого об’єднання країн Європи та проведення ними єдиної інтеграційної політики.

Інституції Європейського Союзу поділяються на: основні; допоміжні.

До основних інституцій належать: Європейська Рада; Європейський Парламент; Рада Європейського Союзу; Європейська Комісія; Суд Європейського Союзу.

Допоміжні інституції Європейського Союзу включають: Ек і соціальний комітет; Комітет регіонів; Європейський інвестиційний банк; Інші консультативні, управлінські та регулятивні комітети.

Європейська Рада – керівний політичний орган, що скликається щонайменше двічі на рік на рівні глав держав та урядів, а також міністрів закордонних справ, Голови та Віце-президента Європейської Комісії. Рішення Європейської Ради не мають обов'язкової сили, проте вони дають політичний імпульс та визначають основні орієнтири подальшого розвитку Союзу. Європейська Рада стала органом, до якого можуть звернутись Рада Міністрів та Європейська Комісія з особливо складних питань, що не вирішуються у межах звичайної процедури ЄС.

Рада ЄС (Європейська Рада міністрів) є органом прийняття остаточних рішень. У роботі Ради Міністрів беруть участь представники держав-членів на рівні міністрів урядів. На відміну від національних рад міністрів, Рада Міністрів ЄС є не виконавчим, а законодавчим органом. Рішення РМ є обов'язковими. Разом з установчими документами ці рішення утворюють право ЄС. РМ не має постійного складу. Європейська Комісія (Комісія ЄС) є виконавчим органом ЄС. Вона складається з 17 членів, незалежних від урядів своїх країн. До складу Комісії також входять по два представники від великих держав: Франції, Німеччини, Італії, Іспанії та Великобританії. Інші країни мають по одному представнику. Склад Комісії розглядається і ухвалюється Європарламентом, тому кожний з її членів працює 5-річний термін.

Європейський Парламент представницький орган, що обирається прямим загальним голосуванням громадян усіх держав-членів ЄС один раз на п'ять років. За кожною державою-членом закріплюється фіксована кількість депутатських місць, відповідно до чисельності населення країни. Функції Європарламенту дещо відрізняються від функцій національних парламентів. Так, Європарламент не обирає уряд, проте Європарламент впливає на формування Європейської Комісії. Основними функціями Європарламенту є: дорадчі, наглядові, прийняття рішень, політичної ініціативи, демократичного контролю та законодавча. Для виконання цих функцій в Європарламенті створено 19 комітетів.

Суд Європейського Союзу. Оскільки ЄС побудовано на основі юридично обов'язкових Договорів, він суттєво відрізняється від інших міжнародних організацій. Основною функцією Європейського Суду і є забезпечення єдиного тлумачення законодавства ЄС та його примату над національними законодавствами у межах юрисдикції, що встановлена установчими Договорами.Відповідно до цього Європейський Суд розглядає та регулює розбіжності між державами-членами, між ними та ЄС, інститутами ЄС, ЄС та фізичними і юридичними особами. Крім того, Європейський Суд робить висновок щодо міжнародних угод та попередніх слухань справ.. Євросуд є вищою інстанцією. Він не має у своєму розпорядженні будь-яких засобів примусу. Проте, враховуючи його становище та авторитет, держави-члени та інститути ЄС, як правило, погоджуються з його рішеннями.

Ек і соціальний комітет до якого входять представники організацій, що виражають інтереси основних соціальних груп - найманих робітників, підприємців, фермерів, осіб вільних професій тощо.

Комітет регіонів, створений відповідно до Маастрихтського Договору і включає в себе представників регіональних та місцевих установ і організацій.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) - кредитна установа, що сприяє реалізації інвестиційних проектів, які відповідають інтересам і завданням ЄС.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)