АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічна природа і сутність страхування. Функції і принципи страхування

Читайте также:
  1. I. Договоры о пользовании, их юридическая природа
  2. I. Договоры об услугах, их юридическая природа
  3. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  4. VI. ЕКОНОМІЧНА САМОСТІЙНІСТЬ
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Адміністративно-командна економічна система
  7. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  8. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  9. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  10. АПК , його функції та структура
  11. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  12. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.

Страхування–склад.частина фінансів яка пов’язана з визнач.,оцінкою і компенсацією збитків у суспільн.виробництві.

Страхування–вид цивільно-правових відносин, щодо захисту майнових інтересів громадян та юр осіб у разі настання певних подій (страх випадків), визначених договором страхування або чиннимзаконодавством за рахунок грош.фондів, що формуються шляхом сплати громадянами або юр особами страхових платежів та доходів від розміщення цих фондів.Ознаки:1)наявність розподіл.та перерозподіл.відносин2)наявність страх.ризику3)форм.страх.фонду за рахунок внеску його учасників4)солідарна відповід.всіх страх.за втрати5)повернення страх.платежів, що мобілізуються до страх.фонду6)самоокупність страх.діяльності та отримання прибутку страховиком.

Обєкти страхування: 1)майнові інтереси пов’язані з: життям, здоров’ям, працездатністю та додатковою пенсією страх.або застрахав.особи.– особисте страхування; 2)володінням, користуванням ірозпорядженням майном– майнове страх; 3)відшкодування страхувальником заподіяної ним шкоди застрахованій особі або її майно, а також шкоди, заподіяної юо особі– страх відповідальності.

Суб’єкти: страховик, страхувальник, застрахований і вигодонабувач.

Страховик–юр.особа,яка діє на підставі відповід.ліцензії щодо створення колективного страх.фонду і здійснення виплат з нього страхув.чи третій особі на користь якої укладено договір страхування.Страхувальник–юр.або фіз.ос. яка діє на підставі відповідної угоди,сплачує страх.внески до страх.фонду та отрим.право на страх.відшкодування у разі настання страх.випадку.Застрахований–особи, що беруть участь в особистому страхування, об’єктом страхового захисту яких є життя, здоровя і працездатність. Вигодонабувач–це особи, зазначені страхувальниками у договорі страхування для отримання страхового відшкодування або страх виплати у разі, якщо страхувальник чи застрах особа не може сам скористатися належними сумами самостійно.

Функції страхування: 1. ризикова – полягає у переданні за певну плату страховику матер відповідальність за наслідки ризику в разі настання страх подій.2) формування і використання страх резервів –виріш.завдання накопичення страховиком певних ек.ресурсів,які є достатніми для забезпеч.покриття збитків страхувальнику.у разі настання страх.випадку.3) заощаджувальна – дає змогу страхувальнику накопичити певну страх суму за рахунок страх.внесків.4) превентативна – спрямована на попередження можливих збитків, та зменшення їх наслідків від неспр страх подій.5) інвестиційна – полягає у розміщення тимч вільних коштів страховика на фін ринку з метою отрим.прибутку на умовах диверсифікації,зворотності,прибутковості,ліквідності.6)компенсаційна–передбачає відшкодування збитків страхув.при настанні страх.події.

Принципи страхування:1)вільний вибір страховика і виду страхування.2)страховий ризик – ймовірність настання страхових подій, що виражає обсяг можлив відпов страховика за певним видом страхування.3)страховий інтерес стахувал.і страховика. 4) сумлінність і відкристість.5) франшиза – передбач частину збитків, яка згідно з договором страхування не відшкодовується страх компанією.6)страх.відшкодування на рівні збитку.

Виділ.умовну і безумовну франшизу.Умовна –обумовлена частина збитків,яка не підлягає відшкод.у разі збитків,які нижче або =сумі франшизи.У разі перевищ.суми збитків значення обумовл.частини збитків,виплати здійсн.у повному обсязі.Безумовна–обумовлена частина збитків, яка не відшкодов.страхувальнику у будь-якому випадку тобто відповід.страховика визнач.розміром збитку за вирахуванням франшизи.

7)суброгація–передбачає передачу права страховику на стягнення суми страх.відшкод.з винних осіб.8)диверсифікація–передбачає диверсиф.діял.страховика.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)