АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізичні основи клінічного методу вимірювання тиску крові

Читайте также:
  1. Алгоритм методу
  2. Б. процентне співвідношення формених елементів крові
  3. Безробіття: суть, структура, вимірювання та соціально – економічні наслідки.
  4. Біохімічні показники крові собак
  5. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  6. ВВП и його розрахунок по методу потока видаткив.
  7. Вдосконалення методу підбору і оцінки управлінських кадрів .
  8. Взяття крові з вени для бактеріологічного дослідження
  9. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  10. Визначення активного тиску ґрунту засипки нижче рівня ґрунтових вод
  11. Визначення границі міцності при згині та границі міцності при стиску
  12. Визначення осідання грунту основи масивних ГТС.

Фізичний параметр - тиск крові - відіграє велику роль у діагностиці багатьох захворювань. Систолічний та діастолічний тиски в будь-якій артерії можуть бути виміряні безпосередньо за допомогою голки, з'єднаної з манометром. Однак у медицині широко використовується безкровний метод, запропонований Н.С. Коротковим. Розглянемо фізичні основи цього методу на прикладі вимірювання тиску крові в плечовій артерії.

Навколо руки між плечем і ліктем накладають манжету. Перетини манжети М, частини руки Р, плечової кістки П і плечової артерії А показані на рис. 9.11,а-9.13,а. При накачуванні повітря через шланг У в манжету рука стискається. Потім через цей же шланг повітря випускають і за допомогою манометра Б вимірюють тиск повітря в манжеті. На позиції б тих же малюнків зображені поздовжні перерізи плечової артерії, відповідні кожному випадку. Спочатку надлишковий над атмосферним тиск повітря в манжеті дорівнює нулю (рис. 9.11), манжета не стискає руку і артерію. У міру накачування повітря в манжету остання здавлює плечову артерію і припиняє потік крові (рис. 9.12). Якщо мускулатура розслаблена, то тиск повітря всередині манжети, що складається з еластичних стінок, приблизно дорівнює тиску в м'яких тканинах, що стикаються з манжетою. У цьому полягає основна фізична ідея безкровного методу вимірювання тиску.

Рис. 9.11 Рис. 9.12 Рис. 9.13

Випускаючи повітря, зменшують тиск у манжеті і в м'яких тканинах, з якими вона стикається. Коли тиск стане рівним систолі, кров буде здатна пробитися через здавлену артерію - виникає турбулентний плин (рис. 9.13).

Характерні тони і шуми, що супроводжують цей процес, прослуховує лікар при вимірюванні тиску, розташовуючи фонендоскоп на артерії дистальніше за манжету (тобто на більшій відстані від серця). Продовжуючи зменшувати тиск у манжеті, можна відновити ламінарну течію крові, що помітно по різкому ослабленню прослухуваних тонів. Тиск у манжеті, відповідний відновленню ламінарної течії в артерії, реєструють як діастолічний.

Для вимірювання артеріального тиску застосовують прилади, показані на рис. 9.14: а - сфігмоманометр з ртутним манометром, б - сфігмотонометр з металевим мембранним манометром; тут М - манжета, Г - груша для накачування повітря, Р - манометр. Такий же принцип роботи мають автоматичні та напівавтоматичні прилади, які зараз набули широкого поширення.

А) б)

Рис. 9.14


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)