АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета та завдання навчальної дисципліни. Державне будівництво та місцеве самоврядування України

Читайте также:
  1. IV. Домашнє завдання
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. V. Оголошення домашнього завдання.
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. VI. Домашнє завдання
  6. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  8. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  9. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  10. Будьте дуже уважні, на вас чекають пригоди та складні завдання. Мавпочка Чі- Чі- Чі».
  11. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
  12. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни

Державне будівництво та місцеве самоврядування України

Програма

Нормативної навчальної дисципліни

Підготовки бакалавр

Напряму 0304 – «Право»

Спеціальності 6.03040101 – «Правознавство»

 

Львів – 2013 рік


ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТВНУТРІШНІХ СПРАВ

 

Розробник: викладач кафедри, к.ю.н. Г.Ю. Лук’янова

 

 

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри адміністративно-правових дисциплін

Протокол від «22» серпня 2013 року № 1

 

Завідувач кафедри к.ю.н., професор_______________________ (М.В. Ковалів)

(підпис)

«» серпня 2013 року

 

 


Вступ

 

«Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» викладається, студентам юридичного факультету Львівського державного університету внутрішніх справ, які навчаються за спеціальністю «Правознавство» як обов’язкова навчальна дисципліна. У системі юридичної освіти цей курс посідає важливе місце.

Як навчальна дисципліна «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» має велике значення у підготовці майбутніх спеціалістів-юристів, оскільки, з одного боку, формує цілісне бачення майбутніх фахівців щодо змісту організації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні, форм та методів роботи органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні, системи органів державної влади та місцевого самоврядування, з іншого‑ розуміння національного законодавства як цілісної, логічно побудованої нормативно-правової системи, його значення і ролі для всієї юридичної науки.

«Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні»ґрунтується на досягненнях вітчизняної і світової наукової конституційної думки і практики конституційного будівництва, враховує національну ідеологію державотворення і національну ментальність.

З прийняттям Конституції України та проголошення курсу на побудову демократичної, суверенної, соціальної, правової держави проблемі правових форм державної діяльності та місцевого самоврядування приділяється значна увага. Навчальний курс з “Державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні” має на меті вивчення таких форм і являє собою систему знань щодо організації і здійснення державної влади і місцевого самоврядування в центрі і на місцях. На підставі узагальнення діючого законодавства та юридичної практики організації і діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування в Україні студенти мають оволодіти певним обсягом знань, навичок та умінь, а саме знати: еволюцію сучасного стану й основні тенденції розвитку органів публічної влади та місцевого самоврядування України;основні положення щодо поняття та загальної характеристики державного будівництва і місцевого самоврядування; порядок утворення та функціонування Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Президента України та його апарату, Ради національної безпеки і оборони, Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади, органів і посадових осіб місцевого самоврядування, Верховної Ради та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, представника Президента України в Автономній Республіці Крим.

У межах даного навчального курсу вивчаються процеси формування, еволюції та реального функціонування політико-правових явищ, інститутів і норм вітчизняного конституційного права. Опанувавши цю дисципліну, курсанти, студенти та слухачі повинні знати зміст основ організації та діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні, вміти аналізувати Конституцію України та тлумачити національне законодавство, отримати всебічну картину особливостей роботи органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні нашої країни і водночас розуміти ті нормативні положення, які мають вихідне значення для всіх інших галузей права.

Об’єктом вивчення дисципліни є організація та діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування з політичних, економічних, правових, організаційних, соціологічних сторін в їх єдності, що базуються на відповідних напрямках наукових досліджень.

Предметом вивчення державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні як базової навчальної дисципліни є національна політико-правова (конституційно-правова, державно-правова) система, тобто система політико-правових явищ, до якої належать: політико-правові відносини та правові норми, що їх регулюють, політико-правові теорії та політико-правова практика України в аспекті дослідження особливостей організації й діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні. Ця система вивчається як в аналітичному, так і в синтетичному плані. Предмет державного будівництва та місцевого самоврядування виходить далеко за межі правової сфери і охоплює собою широкий спектр суспільних наук від політології та економічної теорії до соціальної й навіть особистої психології.

Предмет вивчається на основі знань, які студенти отримали з інших навчальних дисциплін («Теорія держави і права», «Історія держави і права України»), має структурно-логічні зв’язки з предметами «Конституційне право України», «Державне право зарубіжних країн», «Конституційне процесуальне право», «Муніципальне право», «Адміністративне право»та ін. Його вивчення є важливою умовою не тільки юридичної, а й загальнотеоретичної підготовки студентів та слухачів, формування та збагачення їх світоглядних уявлень.

 

Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» є забезпечення оволодіння студентами основними положеннями Конституції України та законодавства в галузі державного будівництва та місцевого самоврядування, зокрема: організація роботи державних органів та місцевого самоврядування, організації і здійснення законодавчої, виконавчої і судової влади та місцевого самоврядування; сприяти вихованню поваги до Конституції України та найважливіших конституційно-правових інститутів, зокрема, органів державної влади і місцевого самоврядування тощо; створити передумови для вивчення ними наукової думки і практики конституційного будівництва. Вивчення курсу має важливе значення для підготовки майбутніх юристів і дозволяє сформувати у юриста правильну оцінку організації та діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, знань та вмінь правильного застосування національного законодавства.

Завданням навчальної дисципліни є: отримання знань про еволюцію, сучасний стан й основні тенденції розвитку органів публічної влади та місцевого самоврядування України;основні положення щодо поняття та загальної характеристики державного будівництва і місцевого самоврядування; порядок утворення та функціонування Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Президента України та його апарату, Ради національної безпеки і оборони, Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади, органів і посадових осіб місцевого самоврядування, Верховної Ради та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, представника Президента України в Автономній Республіці Крим.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)