АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Продуктово-маркетингова стратегія

Читайте также:
  1. Бюджетна стратегія і бюджетний процес ЄС. Бюджет ЄС, його доходи і видатки.
  2. Конкурентна стратегія
  3. Логістична стратегія
  4. Організаційна стратегія.
  5. Організаційна стратегія.
  6. Розділ 1. Інформаційна стратегія ЄС у галузі комунікацій. Європа і глобальне інформаційне суспільство
  7. Стратегія гри в шашки
  8. Стратегія детінізації української економіки
  9. Стратегія діяльності підприємства: її сутність, види та етапи розробки
  10. Стратегія життя, її вибір та уточнення життєвої філософії
  11. Стратегія інноваційного розвитку підприємства

Продуктово-маркетингова стратегія являє собою ключову стратегію (підсистему корпоративної стратегії), спрямовану на аналіз, розробку і прийняття стратегічних рішень відносно номенклатури, асортименту, якості й обсягу виробництва продуктів, а також реалізації продуктів на відповідних ринках. Продуктово-маркетингова стратегія спрямована на вирішення таких питань:

- Які продукти будуть вироблятися і продаватися?

- Кому будуть продаватися продукти?

- Де (в яких регіонах і місцях) будуть продаватися продукти?

Іншими словами, організація повинна чітко знати, скільки і які продукти вона повинна поставити на конкретні ринки у відповідний домовленостям термін. Один із підходів до вирішення даного завдання полягає у використанні набору формалізованих процедур, що є узагальненням результатів відповідних маркетингових досліджень (табл. 6.3). Інший підхід полягає в заповненні анкет-трафаретів (табл. 6.4) [83]. У практиці дуже зручно використовувати обидва ці підходи, що підвищує якість і зменшує час на прийняття рішень.

Таблиця 6.3

Основні етапи розвитку організації щодо продукту

№ п/п Етапи
  Робоча група команди менеджерів-рeформаторів організації проводить аналіз загального стану поточного етапу функціонування конкретного ринку чи ринків (далі Ринок), на якому організація реалізує свої продукти. Завершується етап аналітичним документом, у якому дається чіткий і по можливості повний опис тенденцій, що характеризують поточну кон'юнктуру Ринку.
  Робоча група з кожного продукту, виробленого організацією, у результаті аналізу встановлює лідерів Ринку у вигляді переліку конкретних найменувань реальних і потенційних "продуктів-товарів", а також переліку відповідних підприємств-виробників на два періоди: 1) тактичний період; 2) стратегічна перспектива. Завершується етап аналітичним документом, у якому подаються два зазначених переліки і відповідні коментарі.
  Проводиться порівняльний аналіз усієї номенклатури реальних і потенційних продуктів організації і лідерів Ринку на тактичний період і в стратегічній перспективі. Завершується етап аналітичним документом, у якому подаються результати порівняльного аналізу з кожної позиції реальної і потенційної номенклатури організації з обов'язковою оцінкою їхньої конкурентоспроможності щодо лідерів Ринку.
  Визначаються конкретні ніші Ринку, в яких організація вважає себе конкурентоспроможною на тактичну і стратегічну перспективу. Завершується етап аналітичним документом, у якому дається досить повний опис відповідних конкурентних ніш Ринку 3 обов'язковими пріоритетними (за конкурентоспроможністю) переліками товарів організації в конкретних інтервалах часу (тактичні і стратегічні періоди), а також наводиться оцінка кожної позиції таких переліків порівняно з лідерами Ринку.
  Установлюється система пріоритетів щодо реальних і потенційних товарів організації на тактичну і стратегічну перспективу

Трафаретний підхід здійснюється за допомогою реалізації кроків, пов'язаних з формуванням переліку продуктів організації з розбивкою на дві групи: "Традиційні продукти" і "Нові продукти". Потім після погоджень і пов'язувань з ресурсними можливостями організації встановлюються пріоритети розробки продуктів. Покрокова процедура закінчується затвердженням продуктового профілю організації на конкретну стратегічну перспективу.

Дуже ефективним засобом при реалізації продуктового профілю організації є цільовий SWOT- аналіз, тобто SWOT- аналіз за продуктовим профілем організації.

Після виконання всіх необхідних процедур і вибору конкретних базових конкурентних стратегій відносно всього продукту організації розробляється остаточний варіант продуктово-маркетингової стратегії. Можливий варіант конкретного формату продуктово-маркетингової стратегії у вигляді основних позицій подано у табл. 6.5.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)