АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стратегія гри в шашки

Читайте также:
  1. Бюджетна стратегія і бюджетний процес ЄС. Бюджет ЄС, його доходи і видатки.
  2. Конкурентна стратегія
  3. Логістична стратегія
  4. Організаційна стратегія.
  5. Організаційна стратегія.
  6. Продуктово-маркетингова стратегія
  7. Розділ 1. Інформаційна стратегія ЄС у галузі комунікацій. Європа і глобальне інформаційне суспільство
  8. Стратегія детінізації української економіки
  9. Стратегія діяльності підприємства: її сутність, види та етапи розробки
  10. Стратегія життя, її вибір та уточнення життєвої філософії
  11. Стратегія інноваційного розвитку підприємства

Як вже раніше зазначалось, теорія ігор застосовується в різних видах конфліктних ситуації, зокрема і в настільних іграх. Більшість з них – шашки, шахи чи нарди в першу чергу логічні ігри, в яких необхідно заздалегідь продумувати не тільки свої ходи, а й можливі дій супротивника. Результат кожної гри в найбільшій мірі залежить від дій самого гравця.

Шашки, не дивлячись на всю простоту правил мають складний і динамічний ігровий процес, під час якого потрібно уважно спостерігати за діями суперника і намагатися кожен його хід використати для своєї користі. Існують основні правила гри, які поширюються на більшість типів шашок. Оскільки основна задачі в грі, це знищити всі фішки противника раніше, чим це зробить він, то більшість стратегій розраховані саме на це. Проте, є декілька видів шашок, наприклад як піддавки, в яких ті чи інші стратегії не являються дієвими. Завдання в кожній партії – якомога менше піддавати свої шашки бою зі сторони противника. Для цього потрібно намагатись ходити таким чином, щоб як можна більше шашок знаходились біля краю поля. Таким чином вони будуть у відносній безпеці в той час, як шашки противника будуть постійно атакуватись (рис.1).

 

Рис.1

Досить дієвим методом в грі є те, якщо під час атаки піддається одна шашка першого гравця, натомість видаляється 2 фішки другого гравця.. Такі комбінації є досить складними та потребують досвіду (рис.2).

 

Рис.2

Дамка в шашках має більше можливостей, чим інша проста фігура. Нею називається шашка, яка потрапила на крайню лінію поля суперника. Дамка може знищувати всі шашки, які знаходяться по діагоналі від неї (рис.3). Також дамка має право ходу назад. Якщо звичайна шашка досягає крайньої лінії поля суперника і стає дамкою, то якщо в неї є можливість побити шашку або шашки супротивника вона зобов’язана тим самим ходом продовжувати бій, але вже на правах дамки. Це правило діє лише тоді, якщо дамка утворилася внаслідок бою шашки. У випадку, якщо проста шашка досягає останнього ряду без бою і їй після цього надасться можливість побити чужу шашку, то вона повинна бити (якщо така ситуація збережеться) тільки наступним ходом. Так, як і з простими шашками, при наявності декількох ударних ходів, вибір залишається за учасником, який буде наносити бій.

 

 

Рис.3

Лінія дії дамки

Існує кілька дієвих порад, які допомагають виграти в грі:

1) Потрібно намагатись провести більше дамок, ніж суперник. Чим більше в когось із гравців більше дамок, тим більші шанси перемогти. Ця мета важливі- ша за будь-що. Обмін шашками нічого не вартий, якщо він не наблизить когось із сторін до крайньої лінії поля суперника. Щоб провести фішки в дамки потрібно просувати їх по тих лініях, де у суперника менше шашок або їх позиції розкидані.

2) Потрібно тримати на місці останній ряд шашок і не ходити ними до останнього. Хтось із гравців не зможе провести шашку в дамки, якщо останній ряд заповнений фішками іншого. А коли хтось із сторін почне ходити цим рядом, то він матиме більше варіантів ходів, чим супротивник.

3) Потрібно збирати шашки в групи і переміщувати їх одну за одною. Якщо дві шашки стоять поруч одна з одною по діагоналі і хтось з сторін рухає їх по черзі, то ці фішки буде складно побити.

4) Коли вигідно, потрібно обмінюватися шашками. Очевидно, що вигідно піддати бою одну свою шашку, натомість побивши 2 суперника (див. рис.2). Але навіть обмін однієї фішки на одну може бути вигідним, якщо в результаті такого обміну відкривається шлях для інших фішок.

5) Контролюйте центр дошки. Якщо в когось зі сторін основна частина шашок зосереджена в центрі поля, він матиме можливість швидко просунутися в якусь зі сторін. Більше того, той гравець, в якого фішки зосереджені в центрі поля не дасть зробити це іншому гравцю.

6) Потрібно піддати бою суперника шашку, якщо в результаті цього гравець залишиться з перевагою. Після того, як обидва гравці в серії ударів побили шашку один одного, гравець з перевагою може здійснити один з таких кроків:

- провести шашку в дамки або зайняти вигідну позицію для цього

- побити дамку суперника або розставити шашки так, щоб суперник не зміг провести її

- побити більше шашок, ніж суперник

- зайняти найкращу позицію в центрі дошки розчистити центр від шашок суперника.

Також існують деякі найпоширеніші помилки, яких слід уникати. Серед них:

1) Не варто залишати одну шашку без прикриття. На початку і впродовж гри потрібно завжди думати про захист своїх фішок.

2) Не варто грати в поспіху. Завжди потрібно обдумувати кожен хід.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)