АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інфраструктура європейського фондового ринку

Читайте также:
  1. Взємодія попиту та пропозиції на ринку праці
  2. Визначення місця даного готелю на ринку туристичних послуг. Охарактеризувати контингент мешканців та середній рівень завантаженості протягом року і порівняно з минулим
  3. Гранична ефективність інвестицій, процентна ставка та оптимальний обсяг залучення капіталу. Рівновага на ринку капіталу. Сукупні інвестиції і процентна ставка.
  4. Державне регулювання ринку робочої сили і державна система забезпечення зайнятості.
  5. Державне регулювання ринку цінних паперів
  6. Державне регулювання ринку цінних паперів.
  7. Державне регулювання ринку цінних паперів. Правовий статус Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
  8. Державне регулювання фондового ринку.
  9. Економічні програми переходу до ринку
  10. Етапи розвитку і стан ринку фінансових послуг в Україні.
  11. Етика західноєвропейського Просвітництва
  12. Етика Західноєвропейського середньовіччя

Швидкими темпами повертають втрачені позиції сучасні європейські біржі. Найбільшою у світі біржею, за обсягами торгів похідними фінансовими інструментами, сьогодні є Європейська електронна біржа деривативів (EUREX - Deutsche & Swiss). Ця біржа створена у 1998 р. в результаті злиття німецької Deutsche Nerminborse (DTB) та швейцарської SOFFEX. Успіх EUREX зумовлений наявністю активного грошового ринку, використанням сучасної електронної системи торгівлі.

Лондонська фондова біржа о (LSE - London Stock Exchange) посідає третє місце після Нью-Йорка і Токіо за обсягами операцій з акціями. Між британським та американським ринками значна різниця, наприклад, термін "stock" в Англії означає "цінні папери з фіксованим доходом". У Лондоні "непролістингований ринок" є невід'ємною частиною біржі. Сьогодні ця біржа повністю пере­ведена на комп'ютерні (електронні) торги.

Швейцарська фондова біржа (SSE - Swiss Stock Exchange) розміщена у Цюріху. Це найважливіша фондова біржа Швейцарії, лістинг на ній пройшли 395 акцій. Крім неї, у цій країні є Базельська та Женевська фондові біржі.

Найбільшою фондовою біржею Німеччини є Франкфуртська біржа цінних паперів, у лістингу біржі є 433 акції та 5649 цінних паперів з фіксованим доходом. У Німеччині лише банки мають право продавати цінні папери споживачам. Банки надсилають замов­лення на біржу, де їх виконують офіційні брокери — "курс-маклери".

Другим за обсягами торгівлі та кількістю цінних паперів фондовим торговельним майданчиком є Euronext NV. Ця біржа є продуктом злиття фондових бірж Парижа, Амстердаму і Брюсселя.

Французька фондова біржа (SBF - Bourse de Paris) відіграє друго­рядну роль на міжнародному фондовому ринку. Брокерів Паризької фондової біржі називають агентами з обміну (agents de change), вони мають право монопольної торгівлі цінними паперами, їх фірми винятково приватні, брокери об'єднуються у асоціацію, подібну до NASDAQ, ними керує спеціально обраний орган - Chambre Syndicale, що також керує біржею.

В Італії біржі є у Флоренції, Генуї, Неаполі, Римі, Турині, Трістелі, але найбільшою є біржа у Мілані.

Крім фондових бірж Європи, значну частину ринку займають товарні ф'ючерсні біржі, особливо у Великобританії. Помітну роль на світовому ринку кольорових металів відіграє Лондонська біржа металів (LME - London Metal Exchange). Утворена у 1882 p. корпо­рацією "Металл маркет енд ексчейндж компані ЛТД", біржа є ринком реального товару, визначає світові ціни на метал, використо­вується для хеджування, виробляє умови та стандартизовані вимоги до біржових контрактів.

Члени біржі - 100 фірм - поділяються на дві категорії: 1) інди­відуальні - принципали з правом укладання угод від власного імені та 2) члени-представники, що укладають угоди від імені тих фірм, які вони представляють. Право укладання угод має 31 член. У контрактах вказується, що мідь та олово доставляються на умовах поставки зі складу, покупцеві вручаються складські посвідчення -варранти на відповідну кількість металу через Розрахункову палату біржі. Метал, який продає біржа, розміщується у таких пунктах: мідь - у Лондоні, Ліверпулі, Манчестері, Гуле, Глазго, Бірмінгемі; олово - у Лондоні, Ліверпулі, Роттердамі, Антверпені, Гамбурзі. Розгалужена мережа складів біржі зменшує витрати на транспор­тування, забезпечує оперативну доставку. Право вибору складу належить продавцеві. За умовами біржових контрактів жодні форс-мажорні обставини не визнаються. Свинець та цинк, як правило, перебувають на шляху до Великобританії.

Лондонська ф'ючерсна та опціонна біржа (FOX - London Futures and Options Exchange). Це нова назва, до цього вона називалась Лондонська товарна біржа. FOX налічує 248 членів, які безпосе­редньо виконують біржові операції. Члени поділяються на дві групи з різними правами. До першої належать "ліцензовані маклери", власники двадцяти тисяч акцій, що мають право виконувати операції у біржовому залі та на екрані монітора персонального комп'ютера. Другу групу становлять "члени на місцях", вони укладають угоду за власний рахунок або за рахунок ліцензованих маклерів. Спочатку на біржі укладалися угоди купівлі-продажу кави, какао, цукру, рафінаду, каучуку. Угоди на перші три товари укладаються в операційному залі - "відкритим вигуком", на два інші - електронним методом з використанням персонального комп'ютера. На FOX вперше застосована система електронних торгів. На біржі укладаються строкові (ф'ючерсні) угоди, хеджеві та спекулятивні, а також угоди з преміями - опціони.

Балтійська ф'ючерсна біржа (BFE - Baltic Futures Exchange) практикує торгівлю соєвою мукою, пшеницею, ячменем і картоплею. Розміри контрактів на зернові складають 100 т, на картоплю - 40 т.

Підвищують активність Німецька строкова біржа - DTB у Франкфурті-на-Майні, опціонна біржа в Амстердамі, ф'ючерсна біржа у Швейцарії.

Помітне місце в Європі займає ф'ючерсна біржа, розташована в Парижі - МАТІР, утворена у 1986 р. У 1989 р. вона переймено­вана на Міжнародний строковий ринок Франції (Paris - Chambre de Compensation des Instruments Financiers de Paris, FFE - France Futures Exchange).

На вказаних біржах котируються ф'ючерсні контракти на певні види активів. Подаємо найбільш поширені з них, тим більше, що вже й в українських джерелах масової інформації почали з'являтися котирувальні таблиці за цими контрактами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)