АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система забезпечення якості товару на виробничому та національному рівнях

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  3. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  4. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  5. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  6. VI. Система органов дыхания
  7. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  8. А) звукопровідна система
  9. А) конструкцію товару, фокусування на одному або кількох товарах
  10. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  11. А.5 Індикатори якості медичної допомоги
  12. Аварии на коммунально-энергетических системах.

Якість товару, його експлуатаційна безпека і надійність, дизайн, рівень післяпродажного обслуговування є для сучасного покупця основними критеріями при здійсненні покупки і, отже, визначають успіх або неуспіх фірми на ринку.

Сучасна ринкова економіка висуває принципово нові вимоги до якості продукції. Це пов'язано з тим, що зараз виживання будь-якої фірми, її стійке становище на ринку товарів і послуг визначаються рівнем конкурентоспроможності. У свою чергу, конкурентоспроможність пов'язана з дією кількох десятків факторів, серед яких можна виділити два основних - рівень ціни і якість продукції. Причому другий фактор поступово виходить на перше місце. Продуктивність праці, економія всіх видів ресурсів поступаються місцем якості продукції.

Новітній підхід до стратегії підприємництва полягає в розумінні того, що якість є найефективнішим засобом задоволення вимог споживачів і одночасно з цим - зниження витрат виробництва.

Грунтуючись на Міжнародному стандарті ІСО 8402 "Якість. Словник", доцільно згадати про деяких основних поняттях, що входять в сучасну концепцію якості.

Якість - це сукупність властивостей і характеристик продукції, які надають їй здатність задовольняти обумовлені чи передбачувані потреби.

У соціально-економічних умовах, властивих в даний час більшості розвинених країн, якість продукції формується під впливом наступних основних факторів;

Сприйнятливість промислових підприємств до оперативного використання останніх досягнень науково-технічного прогресу.

Ретельне вивчення вимог внутрішнього і міжнародного ринку, потреб різних категорій споживачів.

Інтенсивне використання "людського фактору", особливо його творчого потенціалу, через навчання (робітників і керівників), виховання, систематичне підвищення кваліфікації, застосування стимулів матеріального і морального характеру.

Максимальне використання новітніх досягнень науково-технічного прогресу і творчих можливостей працівників, ретельний облік всього розмаїття зростаючих вимог споживача служать тією основою, на якій створюється сучасна організація праці і виробництва, і її основна частина - система забезпечення та контролю якості продукції, що випускається. Якість продукції, включаючи її техніко-економічні, естетичні, ергономічні та інші характеристики, закладається в плані НДДКР.

Якість продукції тісно пов'язане з споживною вартістю, бо остання характеризує здатність речі задовольняти певну потребу. Одна і та ж споживна вартість може в різній мірі задовольняти потребу. Тому якість характеризує міру споживчої вартості, ступінь її придатності і корисності. Отже, споживна вартість становить основу якості, а останнє відображає рівень споживчої вартості, тобто кількісне задоволення суспільної потреби у продукції.

З поняттям якості тісно пов'язане і поняття технічного рівня продукції - відносної характеристики якості продукції, заснованої на зіставленні значень показників, що визначають технічну досконалість оцінюваної продукції з відповідними базовими показниками, їх значеннями.

Досягнення певного рівня якості вимагає створення на підприємстві спеціальної системи, тобто сукупності організаційної структури, відповідальності, процедур, процесів і ресурсів, які забезпечують загальне управління якістю. Ця система утворює логістику якості і займає важливе місце в логістиці підприємства. Вона здійснює контроль якості матеріальних потоків і якості праці на всіх їх етапах, починаючи з надходження на склад підприємства матеріальних ресурсів до передачі та зберігання продукції на складі готової продукції.

Під забезпеченням якості розуміється сукупність планованих і систематично проведених заходів, необхідних для створення впевненості в тому, що продукція відповідає визначеним вимогам до якості.

На закінчення слід зазначити, що, вирішуючи проблеми забезпечення якості на підприємстві, необхідно керуватися перевіреним практикою принципом - виробляти якісно для фірми завжди вигідніше. Один з творців світового руху якості, японський професор Каору Ісікава, сказав афористично: "Не можна економити на якості, оскільки якість саме є економією".


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)