АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функція «Мотивація»

Читайте также:
  1. Аналіз як функція управління
  2. ВЕСТИБУЛЯРНА ФУНКЦІЯ
  3. Виробнича функція в моделі Р. Солоу
  4. Виробнича функція та її вплив на формування сукупної пропозиції.
  5. Вплив зовнішньої торгівлі на ВВП: функція споживання у відкритій змішаній економіці; складний мультиплікатор витрат; фактори впливу на чистий експорт та зв'язок з валютним курсом.
  6. Для необмеженої області допустимих рішень існує: б) цільова функція не обмежена в) вірні відповіді а) і б)
  7. Знайдіть в мережі Інтернет програми-каталогізатори для персонального ПК та ознайомтесь з їхніми функціями та можливостями. Зробіть огляд.
  8. Кейнсіанська та неокласична функція інвестицій: графічний та математичний аналіз.
  9. Кейнсіанська функція інвестицій: графічний та математичний аналіз.
  10. Кейнсіанська функція споживання в закритій приватній економіці: графічна та математична інтерпретація; сутність ефекту заощаджень. Недоходні фактори споживання та заощаджень.
  11. Класичний Коефіцієнт кореляції, кореляційна функція, і вплив функції
  12. Організація як загальна функція менеджменту

Змістовний підхід в мотивуванні

Ієрархія потреб за Маслоу

Мабуть, найвідоміша змістова теорія мотивації була розроблена Абрахамом Маслоу. Його теорія ієрархії потреб припускає, що в основі мотивації людини лежить комплекс потреб, причому потреби конкретного індивіда розташовуються в ієрархічному порядку. А. Маслоу виділив п'ять основних типів мотивуючих потреб (у порядку зростання).

 

Задоволення поза процесом праці Ієрархія потреб Задоволення в процесі праці
Освіта, релігія, хобі, особисте зростання Потреба в самовираженні Можливості для освіти, просування, зростання та прояву творчих здібностей
Схвалення сім’ї, друзів, суспільства Потреба в самоповазі Визнання, високий статус, додаткові зобов’язання
Сім’я, друзі, суспільні групи Потреба в приналежності Робочі групи, клієнти, колеги, керівники
Відсутність війн, забруднення природного середовища, насилля Потреба в безпеці Безпека праці, додаткові пільги, гарантії збереження робочого місця
Їжа, вода, секс Фізіологічні потреби Тепло, повітря, оклад

Рис. 1. Ієрархія потреб за А. Маслоу

1. Фізіологічні потреби. Це базові потреби людини, тобто потреба в їжі, воді і сексі. В організаційному середовищі до них належать потреби в належному опаленні, чистому повітрі і гарантіях оплати праці.

2. Потреби в безпеці. Потреби в безпечному фізичному й емоційному оточенні, відсутності безпосередніх погроз, тобто потреби у волі від на­сильства й у суспільному порядку. В контексті організації маються на увазі потреби в безпечних умовах праці, додаткових пільгах і гарантіях збереження робочого місця.

3. Відносини приналежності. Потреби в приналежності відбивають ба­жання людини бути прийнятим серед своїх однолітків, мати друзів, бути членом групи, бути улюбленим. В організаціях потреби в приналежності виз­начають бажання встановлювати добрі взаємини з колегами по роботі, брати участь у робочих групах і підтримувати хороші відносини з начальством.

4. Потреби в самоповазі. Дані потреби пов'язані з бажанням мати пози­тивну думку про самого себе і користуватися увагою, повагою і визнанням з боку інших людей. У рамках організацій ці потреби є мотивацією для визнання, прийняття на себе додаткових обов'язків, підвищення свого ста­тусу й одержання кредиту довіри для роботи на користь організації.

5. Потреби в самовираженні. Вища категорія потреб – це прагнення людини до самореалізації. Досягти самовираження – значить цілком роз­крити свій потенціал, підвищити рівень компетентності і взагалі стати краще. В організаціях ці потреби можуть бути задоволені шляхом надан­ня співробітникам можливостей особистого зростання, прояву творчих здібностей, підготовки для одержання більш складних завдань і просу­вання по службі.

Відповідно до теорії А. Маслоу, спочатку повинні бути задоволені по­треби нижчих рівнів і тільки після цього активізуються більш високі праг­нення. Таким чином, задоволення потреб людини відбувається послідов­но: спочатку фізіологічні, потім потреби в безпеці, потім у приналежності та ін.

 

 

Іншою моделлю мотивації, яка опирається на потреби вищих рівнів, є теорія Девіда Мак Клелланда. Він вважав, що в людей є три потреби: вла­ди, успіху та причетності.

Потреба влади виражається як бажання впливати на інших людей. Люди з потребою влади найчастіше проявляють себе як відкриті та енергійні люди, не бояться конфронтації і намагаються відстоювати початкові позиції.

Потреба успіху знаходиться десь посередині між потребою в повазі й по­требою в самовираженні. Ця потреба задовольняється не проголошенням успіху якоїсь людини, а процесом доведення роботи до успішного завершення.

Люди з високорозвинутою потребою успіху ризикують помірно, люблять ситуації, в яких вони можуть взяти на себе особисту відповідальність за пошук вирішення проблеми, і хочуть, щоб досягнуті ними результати стимулювалися цілком конкретно.

Таким чином, якщо керівники бажають мотивувати людей з потре­бою успіху, вони повинні ставити перед ними завдання з помірним ступе­нем ризику, делегувати їм достатні повноваження у вирішенні поставле­них завдань, регулярно і конкретно стимулювати у відповідності до досягнутих результатів.

Мотивація на основі потреби в причетності за Мак Клелландом подібна до мотивації за Маслоу. Такі люди зацікавлені в компанії знайомих, налагодженні дружніх стосунків, допомозі іншим. Люди з розвинутою потребою в причетності будуть зацікавлені такою роботою, яка даватиме їм широкі можливості соціального спілкування. Їхні керівники повинні зберігати атмосферу, яка не обмежує міжособові стосунки і контакти.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)