АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V. П’ять конкурентних сил М. Портера

Читайте также:
  1. V. П’ять конкурентних сил М. Портера
  2. Анализ конкурентоспособности организации на основе концепции 5 сил Портера
  3. Метод конкурентних переваг.
  4. Модель пяти сил конкуренции М.Портера: описание модели, цель и ее основные компоненты, процесс применения метода.
  5. Поняття анти конкурентних дій органів влади, місцевого самоврядування
  6. Репортерам также необходимо помнить: тот факт, что вы нечто выяснили, еще не обязательно делает это “нечто” новостью.
  7. Стратегія конкурентних переваг
  8. Сутність і класифікація конкурентних переваг організації
  9. Теория Л. Портера — Э. Лоулера

Загроза появи товару замінника

Існує загроза зміни вподобань споживачів на користь товарів замінників з якими доводиться конкурувати нашій компанії на ринку України. Наші марки мають багато товарів субститутів, тому попит є дуже еластичним і компанії потрібно проводити грамотну цінову політику та політику якості, задля забезпечення переваг над конкурентами.

Ціни на продукцію Coca-Cola в більшості вищі за конкурентів, але через стабільно високу якість продукції та диференціації продукції вдається втримувати та розширювати свій вплив на ринку.

Товари замінники становитимуть загрозу за умови перевершення якості нашої продукції та нижчої цінової пропозиції відносно наших товарів.

Також цьому може посприяти низька вартість перемикання на товар замінник.

На ринку соків компанія має високий рівень сприйняття диференціації продукту випускаючи соки різних цінових діапазонів та цільових аудиторій. Завдяки чому вдається водночас конкурувати із соками «Sandora» та «Вітмарк Україна». На ринку газованих напоїв випускається три схожих товари з однаковою ціновою пропозицією але водночас через сприйняття диференціації споживачами вдається збільшити сукупний збут цієї лінійки товарів.

Загроза появи нових гравців

Вихід на ринок безалкогольних напоїв не має високих бар’єрів входу.

Цей ринок в Україні продовжує зростати, але водночас спостерігається падіння інтересу споживачі до газованих напоїв. Тому на даний момент можлива поява гравці на ринку соків який ще не досяг точки насичення і має перспективи для зростання.

На ринку існує багато різновидів слабоалкогольних напоїв які вже заповнили багато ніш, тому для виходу на ринок новому гравцю доведеться диференціювати свою лінійку товарів що має збільшити вартість виходу та утримання на ринку і зменшує шанси на появи нового гравця.

Компанія Coca-Cola має найдорожчий у світі бренд у сфері газованих напоїв і локальні бренди які успішно конкурують на території України. Багато ресурсів щорічно вкладається у їх підтримку та розвиток тому це є негативним фактором який відлякує нових гравців на ринку, яким доведеться створювати бренди з нуля.

Також компанія Coca-Cola Україна має відчутні переваги над потенційними новачками так як маю одну з найрозвинутіших в країні дистрибуцій них мереж яка складається з 90 000 точок і має переваги у собівартості за рахунок масштабу виробництва, використанню нових технологій у виробництві та наявністю висококваліфікованого штату працівників, які вже мають багатолітній досвід у цій галузі.

Ринкова влада постачальників

Компанія Coca-Cola Україна будує партнерські відносини зі своїми постачальниками та здійснює багато спільних проектів що має на меті укріплення відносин і забезпечення безперебійного постачання якісних ресурсів за прийнятною ціно. Сировина для нашої компанії в більшості не є унікальною тому завжди можна знайти альтернатив канал постачання. Цей фактор допомагає запобігати такому негативному явищу як монополія постачальника і за потреби диференціювати канали поставки сировини без суттєвих втрат.

Ринкова влада споживачів

Coca-Cola Beverages Україна має 15% ринку соків та п’яту частину ринку газованих напоїв. Цінова категорія вище мейнстріму, тобто продукція компанії в більшості не позиціонується як бюджетна тому її попит є менш еластичним порівняно з дешевшими конкурентами але водночас підвищення ціни може переключити споживачів на дорожчі товари замінники тому наша компаніє є певною мірою залежна від споживачів і повинна ретельно вивчати їх потреби та можливості. Наша компанія має унікальний рецепт напою кока кола що надає нам перевагу над конкурентами і дає можливість утримувати постійних покупців. Також компанія має розгалужену систему дистрибуції що дозволяє своєчасно та в у повному обсязі забезпечити споживачів продукцією. Загалом компанія є менш чутливою до реакції споживачів ніж деякі конкуренти але повинна мати постійний зв’язок з ними задля адекватного реагування на зміну ринкової кон’юнктури.

Рівень конкурентної боротьби

Наша компанія веде жорстку конкуренту боротьбу на ринку з такими гравцями як «Орлан» «Вітмарк Україна» «Sandora» «Оболонь». Окрім цінової конкуренції вона проявляється в інноваціях та маркетингу. Всі конкуренти активно фінансують рекламні кампанії та бажають створювати якісно нові продукти. За умов уповільнення росту ринку конкуренція стає більш жорсткою. Відмінною від інших рисою компанії Sandora є те що вона стала монополістом на ринку соків, а також вона була придбана компаніє Pepsi Cola – одвічний конкурент нашої корпорації на світовому ринку. Тому з’явилась принципіальна боротьба між двома світовими гігантами на локальному ринку України. Щодо інших конкурентів серйозним гравцем є «Вітмарк Україна» на ринку соків та з «Біола» на ринку газованих напоїв. Теперішній стан ринку та конкуренція на ньому не передбачає появи нових гравців так як пов’язане з великими фінансовими вливаннями та ризиками.


 

VI. Pest-аналіз

P Політика + E Економіка
1.   2. 3. Немає певної державної політики для даної галузі. Податкова політика Антимонопольна політика +   + – 1. 2. 3.   Рівень інфляції Коливання цін на сировину Сезонне споживання + – –
S Соціум T Технології +
1. 2.   3. Демографічна ситуація Зміни у базових цінностях   Структура доходів населення – – + –   1. 2. Державна технологічна політика Відсутність швидкого технологічного розвитку в Україні +   +

 

Р). Політика:

1. Немає певної державної політики для даної галузі.

На даний момент в Україні не існує чіткого законодавства стосовно безалкогольних напоїв, що позитивно впливає на розвиток даної галузі (відсутні перешкоди). Контролем за випуском даної продукції здійснює Антимонопольний комітет України.

2. Податкова політика

За останні два роки існує тенденція зменшення податку на прибуток з 25% до 21%, що позитивно впливає на нашу компанію.

3. Антимонопольна політика

Антимонопольна політика представлена в особі АКУ. Даний комітет жорстоко слідкує за діяльність компаній на ринку безалкогольних напоїв, що негативно впливає на нашу компанію. Так для прикладу, в 2011 році АКУ оштрафував компанію на 100 тис. грн. за продаж коли з простроченими акційними пляшками.

E) Економіка:

1. Рівень інфляції

Офіційні джерела говорять про те, що за останній рік інфляція в Україні не лише зменшилась, але й спостерігається дефляція у розмірі 1-2%. Таким чином це позитивно впливає на компанію.

2. Коливання цін на сировину

Даний чинник негативно впливає на розвиток компанії, оскільки в Україні спостерігається зростання цін, особливо на таку сировину як цукор. Це призводить до того, що компанія закуповує більш дешеві цукрозамінники, такі як цикламант, що у 30 разів солодший цукру, та ас партам, що у 200 разів солодший. Дані цукрозамінники мають гіршу якість і істотно впливають на якість нашої продукції, що може призвести до вподобань частини споживачів продукції наших конкурентів.

3. Сезонне споживання

Сезонне споживання також істотно впливає, і переважно негативно. Сезонність особливо негативно впливає на таку продукцію як квас «Ярило», який споживають лише влітку. Проблема заклечається у правильному плануванні обсягу випуску, оскільки виникали такі ситуації, коли на складах залишалася велика кількість товару, який не змогли продати за сезон.

S) Соціум

1. Демографічна ситуація

В Україні спостерігається тенденція старіння нації, а нашими основними споживачами є молодь, отже даний чинник має негативні наслідки.

2. Зміни у базових цінностях

Суспільство вважає, що споживання газованих напоїв є шкідливим, люди намагаються вживати більше натуральних продуктів. Проте компанія спеціалізується і на випуску соків та нектарів, тому даний чинник впливає як негативно так і позитивно.

3.Структура доходів населення

В Україні залишається і надалі велика частка бідного населення, яке не має змоги купувати дорогі напої, а споживають більш дешеві. Таким чином значно розширити споживчу базу на даний момент не вдається.

Т) Технології

Державна технологічна політика

Державна технологічна політика націлена на запровадження передових технологій, які є більш екологічно чистими ніж старі. Наша компанія приймає в даній програмі велику участь, що дуже позитивно впливає на нашу репутацію та розвиток.

Відсутність швидкого технологічного розвитку в Україні

Даний чинник впливає більш позитивно, оскільки конкуренти в особі відчинених виробників не мають такого автоматизованого та якісного оснащення як наша міжнародна компанія, що справедливо залишає її лідером на ринку вітчизняних безалкогольних напоїв.

Таки чином, на основі даного аналізу ми з’ясували, що найбільш позитивно на розвиток Coca-Cola Beverages Ukraine Limited впливають технологічні та політичні чинники. Це пояснюється підтримкою з боку влади розвитку міжнародних компаній в Україні, сприянню політиків розвитку передових технологій.

Негативно на нашу компанію впливають економічні та соціальні чинники, що пояснюється нестабільною економічною ситуацією в Україні та низьким рівнем розвитку та доходів більшої частини населення.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)