АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етикет в Інтернеті

Читайте также:
  1. Декілька етикетних правил щодо користування службовим телефоном
  2. Діловий етикет Німеччини
  3. Діловий етикет Японії
  4. Діловий етикет, його специфічні характеристики та моральне підґрунтя
  5. Діловий етикет: особливості, принципи.
  6. Етика та етикет у взаємовідносинах з клієнтами
  7. Етикет одягу ділових жінок
  8. Етикет одягу ділових чоловіків
  9. Етикет телефонної розмови
  10. Етикет у ділових контактах з підлеглими
  11. Етикет у навчальному закладі та на службі

 

 

Виконав:

Учень 104 групи

Стародубець Владислав

 


 

ЗМІСТ

 

Реферат на тему: 1

1. Етикет в Інтернеті 3

2. Етикет в локальних комп'ютерних мережах. 3

3. Правила Інтернет-безпеки та інтернет етики. 4

4. 10 заповідей етикет інтернету. 6

І нарешті - останнє, найголовніше правило: 7


1. Етикет в Інтернеті

Основними користувачами мереж Інтернет спочатку були, в основному,працівники державних установ та наукових організацій. Порядок і способи використання Інтернету описувалися в інструкціях. Етикет використання мереж ґрунтувався на усталених в наукових колах нормах спілкування та обміну інформацією. З розвитком техніки і комунікацій у

Інтернеті стало більше користувачів, що не відносяться ні до державних чиновникам, ні до вчених мужів. Багато хто з них використовували Інтернет саме втих цілях, для яких він створювався - для пошуку інформації. Для інших

Інтернет став місцем задоволення своєї цікавості і особистих амбіцій.

Поступово Інтернет зі спільноти чисто інформаційних мереж перетворюється на один з видів розваги, залишаючись при цьому, в першу чергу, джерелом інформації. З розвитком міжнародної системи «електронних» грошей багато фірми висунули і реалізували концепцію продажу товарів через Інтернет.

Тепер клієнт може переглянути і замовити товар, не виходячи з дому. У свою чергу доступність електронної пошти для користувачів дозволила оцінити її переваги в порівнянні з традиційними видами пошти. Надіслане лист може опинитися на іншому боці земної кулі за годину. Стало очевидним, що з'явилася необхідність у виробленні своїх норм етикету як для користувачів, так і для тих, хто їх обслуговує. У різних наукових установах, в електронних конференціях користувачів в процесі обговорення з’являються нові норми поведінки - етикет (netiquette, від англійського Net

- «Мережа» і французького etiquette - «етикет»). Обговорення цих норм триває й досі, хоча і з'явилися деякі основоположні правила. Зміст цих правил залежить від виду використання Інтернету.

 

2. Етикет в локальних комп'ютерних мережах

У багатьох організаціях правила поведінки користувача в локальних мережах встановлюються у формі інструкцій або офіційних правил. Чимало організацій, в яких будь-яких правил та інструкцій офіційно не існує, та й далеко не будь-яка інструкція може охопити всі питання етикету. У процесі розвитку локальних мереж вироблені деякі загальні правила (хоча застосування того чи іншого правила залежить від технічного оснащення мережі):

· Не передавайте нікому ваше ім'я та пароль для входу в мережу: будь-які дії,скоєні в мережі під вашим ім'ям, потім можуть бути співвіднесені безпосередньо з вами;

 

· якщо ви залишаєте комп'ютер більш ніж на 10 хвилин, перед тим як піти припиніть виконання всіх програм з мережевою підтримкою (або пов'язаних з обміном даних по мережі) і закрийте їх (якщо це неможливо зробити в силу виконуваного завдання, то попередьте про цей факт вашого мережевого адміністратора);

 

· намагайтеся без необхідності не запускати декілька програм з мережевою підтримкою;

 

· перш ніж почати переміщення великого обсягу даних з іншого комп’ютерна свій чи зі свого комп'ютера на інший комп'ютер в мережі, оцініть необхідність цієї дії і можливість розбиття даних на окремі менші за обсягом пакети. Тільки у випадку неможливості вирішення питання зазначеним чином видавайтеся до переміщення всіх даних;

 

• при наявності у вашого комп'ютера свого жорсткого диска віддавайте перевагу збереженню даних саме на ньому, а не на дисках загальному користування (якщо таким не є диск вашого комп'ютера і якщо це правило не суперечить розв'язуваним завданням);

 

· користуючись загальним (системним) поштовою скринькою, намагайтеся уникати поміщати туди дуже великі повідомлення;

 

· перед встановленням на ваш комп'ютер нового програмного забезпечення з мережевий підтримкою або з можливим колективним використанням проконсультуйтеся з мережевим адміністратором і перевірте встановлюється програмне забезпечення на ліцензійну чистоту і на незараженою вірусами;

 

· стежте за тим, щоб працюють у вас програми не наносили шкоду яким - або загальним (мережевим) ресурсів та ресурсів інших користувачів мережі.

Застосування колективного принтера накладає на членів локальної мережі певні додаткові правила:

· Стежте, щоб не роздруковується зайві копії відправленого вами завдання;

 

· намагайтеся не роздруковувати що-небудь (документ тощо) відразу після внесення кожного незначну зміну - багато програм дозволяють переглянути зразок можливої роздруківки на екрані;

 

· стежте за тим, щоб ваші роздруківки не скупчувалася у принтера --забирайте їх, по можливості, відразу після закінчення друку.

У випадку появи питання про використання мережі або програм,використовують мережеві ресурси, зверніться до системного адміністратора або скористайтеся відповідною документацією (за наявності такої).

 

3. Правила Інтернет-безпеки та Інтернет етики

для дітей і підлітків

Ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону,адреса, номер школи) без дозволу батьків.

 

Якщо хто-небудь говорить вам, надсилає вам, або ви самі знайшли в мережі що або що вас непокоять, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно.

Зверніться до батьків або вчителів - вони знають, що треба робити.

Зустріч в реальному житті із знайомими по Інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути різними у електронному спілкуванні і при реальній зустрічі. Якщо ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батькам, і нехай вони підуть на першу зустріч разом з вами.

Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте їм.

Нікому не давайте свій пароль, за виключенням дорослих вашої родини.

Завжди дотримуйтесь сімейних правил Інтернет-безпеки: вони розроблені для того, щоб ви відчували себе комфортно і безпечно в мережі.

Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині, окрім випадків,коли поруч з вами батьки.

Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.

У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у верхній регістр --це сприймається у мережі як крик, і може прикро вразити вашого співрозмовника.

Не надсилайте у листі інформацію великого обсягу (картинки, фотографії і тощо) без попередньої домовленості з вашим співрозмовником.

Чи не розсилайте листів з будь-якою інформацією незнайомим людям без їхнього прохання - це сприймається як "спам", і звичайно докучає користувачам мережі.

Завжди ведіть себе в мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 

4. 10 заповідей етикет Інтернету

1.Помніте про людину! Не забувайте, що навіть за посередництвом мертвої Мережі напханого електронікою комп'ютера ви спілкуєтеся з живою людиною. А часто - з багатьма людьми одночасно... Не дозволяйте одурманити себе атмосферою анонімності і вседозволеності - пам'ятайте, що на іншому кінці проводи така ж людина, як і ви... Складаючи електронне послання,уявіть, що все це говорите людині прямо в обличчя - і намагайтеся,щоб при цьому вам не було соромно за свої слова. Звідси - друге правило:

2.Следуйте в Мережі тими ж правилами, яким ви прямуєте в реальному житті.

Порушення законів людського спілкування, моральних правил або норм суспільного життя Мережі, можливо, і пройде для вас щодо безкарним... Але чи буде при цьому чиста ваша совість? Однак не забувайте при цьому і про третє правило:

3.Помніте, що ви знаходитесь у кіберпросторі! Його межі куди ширше,ніж межі звичного нам людського суспільства, і в різних його частинах можуть діяти свої закони. Тому, стикаючись з новим для вас видом спілкування в Мережі, вивчайте його закони і визнавайте їхній пріоритет. Скажімо, вбудь-якої групи новин, форум чи навіть каналі IRC існують власні,локальні правила (rules) - ознайомтеся з ними, перш, ніж відправляти своє перше повідомлення! А головне - пам'ятайте про неписані правила: наприклад,правилі четвертому:

4.Бережно ставитеся до часу та думку інших людей! Звертайтеся за допомогою тільки тоді, коли це дійсно необхідно - і в цьому випадку ви завжди можете розраховувати на допомогу і підтримку ваших колег. Однак не смикайте інших користувачів по дрібницями - інакше в кінці кінців з вами просто перестануть спілкуватися. Пам'ятайте, що мережеве час не тільки обмежена, але і для багатьох дуже дорого! І, крім ваших проблем, у ваших співрозмовників можуть бути ще й власні... Однак цей принцип має і зворотний бік, зафіксованому в правилі п'ятому:

5.Старайтесь гідно виглядати в очах своїх співрозмовників! Не економте Свого часу на "умовності" типу правил хорошого тону або, скажімо, правил граматики та орфографії. Навіть компліменти втрачають у вазі і переконливості,будучи втіленими в такій от формі:

"Пріетом чувак я тащусь від тебе і тваіх книг круто пиши ищо"

З цього правила випливає і правило шосте:

6.Не нехтуйте порадами знавців і діліться своїми знаннями з іншими!

Будьте вдячні тим, хто витрачає свій час, відповідаючи на ваші запитання. Але й самі, отримавши листа з питанням від іншого користувача, не поспішайте відправляти це послання в кошик для сміття, яким би безглуздим і наївним воно не здавалося. Звідси - правило сьоме:

7.Сдержівайте пристрасті. Вступати в дискусії ніякої етикет не забороняє,проте не опускайтесь до бою, і лайки - нехай навіть ваш візаві свідомо провокує вас на це.

8.Относітесь з повагою не лише до своєї, але й до чужої приватності! Якщо ви з якихось причин хочете зберігати анонімність в Мережі, визнавайте ці права і за вашим співрозмовником. Більше того - він має право на анонімність і приватність, навіть якщо ви виступаєте "з відкритим забралом".

Побічна наслідок з цього правила: не публікуйте інформацію з вашихприватних листів без згоди їх відправників, не копатися в чужих листівящиках і, зрештою, в чужих комп'ютерах! Господа хакери, це відноситься безпосередньо до вас... Як і наступне правило:

9.Не зловживайте своєю владою і впливом в Мережі! Здобути довіруважко, а втратити - так легко!

 

І нарешті - останнє, найголовніше правило:

10.Будьте терпимі до недоліків оточуючих Вас людей! Не дивіться на те,дотримуються чи ні ваші співрозмовники правила мережевого етикету, виконуйте їх самі! Зрештою, гранично ввічливо порекомендуйте співрозмовника ознайомитися з цими правилами...


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)