АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етикет одягу ділових чоловіків

Читайте также:
  1. В ділових ситуаціях не слід надавати перевагу одягу яскравих забарвлень, оскільки такий костюм привертає до себе увагу і вимагає особливо вибагливого смаку і певного досвіду.
  2. Декілька етикетних правил щодо користування службовим телефоном
  3. Діловий етикет Німеччини
  4. Діловий етикет Японії
  5. Діловий етикет, його специфічні характеристики та моральне підґрунтя
  6. Діловий етикет: особливості, принципи.
  7. Етика ділових взаємин як галузь прикладної етики та її ключові принципи
  8. Етика та етикет у взаємовідносинах з клієнтами
  9. Етикет в Інтернеті
  10. Етикет одягу ділових жінок
  11. Етикет телефонної розмови

Чоловіки одягнені охайно і зі смаком, завжди викликають до себе прихильність оточуючих.

Основні правила, які характеризують принципи хорошого тону в одязі, стверджують: одяг повинен бути бездоганно чистим, ретельно відпрасованим, акуратно зшитим.

Неправильно зав'язана або не поправлена краватка, вузьку частину якої видно, брудні черевики, пом'ятий костюм, несвіжа сорочка справляють враження байдужості до оточуючих і невимогливості до себе. Неприємне враження створять також брудна носова хустка, готовий відірватися ґудзик піджака. До свого одягу слід ставитися з повагою.

Діловий костюм чоловіка - це будь-якого кольору брюки і піджак, відповідно підібрані сорочка і краватка.

Особливої уваги заслуговує така деталь чоловічого костюма, як краватка. Слід мати декілька краваток. У англійців існує таке прислів'я: "Джентльмен повинен мати один костюм і дюжину краваток". Вибір краватки багато в чому залежить від кольору і фактури тканини костюма. Взимку віддають пе­ревагу краваткам темних, глибоких тонів, а в літній час - більш світлих, соковитих забарвлень. Краватка може бути в тон костюму, але обов'язково трохи світлішою або темнішою за нього.

В ансамблі чоловічого одягу великий ефект мають сорочки. Сорочок повинно бути декілька, включаючи білу. Вони повинні за забарвленням і фасоном підходити до костюма. Сорочка і костюм можуть контрастувати за кольором, проте не рекомендується одягати до костюма в клітку сорочку в смужку і навпаки.

В костюмі повинно бути не більше трьох кольорів. Весь одяг повинен гармонувати за тоном. Костюм, сорочка, краватка і черевики вибираються відповідно до смаку.

Нижній ґудзик піджака в офіційній обстановці ніколи не застібають. Під час сніданку, обіду, вечері і коли сидять піджак слід розстебнути.

Знімати піджак на офіційних заходах можна тільки після того, як це зробила перша особа на прийомі - господар або по­чесний гість. Знаходячись в гостях у близьких знайомих, можна зняти піджак, не чекаючи, поки це зробить господар, але за­здалегідь слід попросити у нього дозвіл на це.

Костюм бізнесмена досить консервативний. Чоловік повинен бути:

• солідним і впевненим у собі;

• діловим і привабливим;

• порядним, що викликає довіру;

• не без претензій на вишуканість та елегантність.

Єдності стилю легше всього досягти, вибираючи однотонні елементи гардероба. Багато чоловіків вважають, що такі комбінації нудні та непривабливі. Це не так. Якщо чоловік одягнутий, наприклад, у темно-синій костюм, білу сорочку з темно-червоною краваткою, то в нього гарний смак. Тому одноколірний костюм повинен бути основним елементом одягу ділового чоловіка. Такий костюм добре поєднується з однотонною гамою і малюнками інших елементів одягу, що полегшує вибір правильної комбінації "костюм — сорочка — краватка". Костюм може бути темно-синім, сірим, коричневим.

З однотонним костюмом поєднується будь-який малюнок сорочки. Якщо ж сюди додати і однотонну краватку, тоді будемо мати прекрасне тріо "однотонність — малюнок — однотонність". Слід пам´ятати, що ніколи не поєднуються однакові малюнки, їх завжди потрібно розділяти однотонним елементом. Наприклад, чудовий вигляд мають однотонний сірий костюм, світла сорочка з темно-червоними смугами, однотонна сіра краватка, яка повторює колір костюма. У наведених прикладах краватка повністю повторює колір одного з елементів, а поєднання костюма і сорочки досить привабливе. В інших випадках, якщо комбінація костюма і сорочки бліда, то її можна оживити контрастною краваткою. Наприклад, сірий костюм, блакитна сорочка та темно-червона краватка.

Отже, для однотонного костюма ми маємо три основні варіанти:

• однотонна сорочка — однотонна краватка;

• сорочка з малюнком — однотонна краватка;

• однотонна сорочка — краватка з малюнком.

З костюмом у смужку не слід надягати сорочку в клітинку, тому що клітинки дисонують зі смугами костюма; вони не поєднуються з його діловим серйозним стилем. Тут більш доречні однотонна блакитна чи біла сорочка, а смуги на костюмі та поєднання їх кольору із сорочкою освіжать загальний вигляд.

Смугастий костюм і смугаста сорочка — також "граюча" комбінація, якщо смуги одного з її елементів не надто строкаті та не виділяються. До смугастого костюма з однотонною сорочкою більше пасують краватки в горошок, з ромбиками, трикутниками тощо.

Для костюма в клітинку сорочка повинна бути тільки однотонною, краватка без чіткої направленості малюнка або одноколірною. Наприклад, синій костюм нудних барв освіжить яскраво-блакитна сорочка, особливо, якщо вона буде в тон клітинкам костюма. Гарного ефекту можна досягти світло-сірою чи блакитною краваткою.

Цікаво, що поєднання коричневих і синіх кольорів надає зовнішньому вигляду авторитетності та солідності. Можливий такий варіант: коричневий чи синій костюм у клітинку, блакитна сорочка і краватка з абстрактними малюнками синіх і коричневих тонів.

Для костюма бурих чи золотистих кольорів у поєднанні з нейтральною білою сорочкою підійде краватка, що підкреслює буру чи золотисту складову костюма.

У ділових ситуаціях не слід надавати перевагу одягу яскравих забарвлень, оскільки такий костюм привертає до себе увагу і потребує особливо вибагливого смаку і певного досвіду.

Від поєднання сорочки з краваткою змінюється загальний вигляд будь-якого костюма. У літньому варіанті найкраще світлий костюм-трійка, світла однотонна сорочка, темна краватка. Ефект — надзвичайна свіжість зовнішнього вигляду в поєднанні з діловитістю. Непоганий і спортивний варіант: такий же костюм без жилетки і яскрава краватка-метелик.

Краватка — це головний показник смаку і статусу чоловіка, тому при її виборі необхідно:

покладатися лише на свій смак;

обирати таку довжину краватки, щоб у зав´язаному вигляді вона досягала до пряжки поясу;

ширина краватки повинна відповідати ширині лацканів піджака;

надавати перевагу шовку, вовні та бавовні. Дуже гарний вигляд має синтетична тканина "під шовк" чи її суміш із шовком. Гладенький шовк трохи блищить, а плетений не має блиску. Шовкові краватки пасують до різних тканин і до різних ситуацій. Вовняна в´язана краватка більше пасує до спортивного одягу. Краватка із вовняної тканини — до теплої спортивної куртки. Краватка із тонкої вовни хоч і схожа на шовкову, але не блищить і це надає їй менш манірного вигляду. Краватки з бавовняної тканини повинні бути легкими і за кольором, і за вагою. їх носять влітку. Краватки з льону також гарні, але вони втрачають вигляд; віскозні швидко втрачають форму.

Добре вихований чоловік завжди має при собі два носо­вичка: один — у кишені штанів (котрим користується за при­значенням, не зминаючи після вживання!); інший — абсолют­но чистий — у внутрішній кишені піджака (протерти окуляри, вийняти з жіночого ока смітинку тощо). Останніми роками на­були поширення одноразові носивички-серветки. Це вельми зручні й гігієнічні дрібнички. Не слід забувати про них!

Одна з головних таємниць елегантності — це зручність нашого костюма, можливість почуватися в ньому спокійно і вільно. Одяг не має обмежувати рух, заважати нахилитися або піднести руку, одне слово, вимагати всілякого обсмику­вання. Чим менше костюм нагадує про себе, тим краще.

Одяг для прийомів

Зовнішньому вигляду надається велике значення. Зазвичай форма одягу указується в письмовому запрошенні на прийом. Якщо в запрошенні вказана форма одягу, то офіцери відвідують прийом в парадній формі, а цивільні особи - у вечірньому костюмі (фрак, смокінг), жінки - у вечірніх сукнях.

Якщо ж в запрошенні форма одягу не указується, при відвідинах прийомів рекомендується дотримувати наступних правил.

Жінки

На прийоми рекомендується надягати одяг строгих, скромних фасонів і помірних тонів.

На сніданок, чай, коктейль рекомендується надягати звичайної довжини плаття, плаття-костюм або костюм, невеликий капелюх з фетру, шовку або іншого виду матерії, причому капелюх під час прийому не знімається.

Хазяйка капелюх не надягає.

На прийоми, що починаються о 20.00 годині і пізніше, рекомендується надягати вечірні плаття (більш нарядні і відкриті).

Шляпу з вечірнім платтям не надягають.

Взуття. На прийоми надягають туфлі з шкіри, замші на будь-якому зручному каблуці. На прийоми не можна надягати спортивне взуття або взуття на каучуковій або гумовій підошві.

Перчатки і сумочка. На прийоми, що починаються до 20.00 години, можна надягати шовкові, матерчаті, лайкові рукавички. Під час сніданку, обіду, вечері рукавички знімають, але якщо мова йде про прийоми, де подають тільки напої, рукавички можна не знімати. Сумочка може бути замшева, шкіряна.

На вечірні прийоми можна надягати шовкові, мереживні і ін. рукавички, причому чим коротше рукав плаття, тим довша рукавичка, і навпаки. Сумочка - невеликого розміру з шовку, парчі, бісеру.

Матеріал для дамського одягу. Колір, щільність матеріалу повинні відповідати порі року і кліматичним умовам, влітку зазвичай використовуються легші матеріали світлих тонів, восени і зимою - щільніші матеріали темних тонів.

Для пошиття одягу на прийоми, що починаються до 20.00 години, можна використовувати шерсть, шовк і інші види матерії. Для вечірнього плаття - шовк, тафту, парчу і др.

Одяг повинен бути тільки з натурального матеріалу.

На дипломатичні прийоми не рекомендується надягати багато ювелірних прикрас.

Жінка користується значно більшою свободою у виборі фасону одягу, матеріалу і кольору тканини, ніж чоловік. Це надає жінці ширші можливості підібрати такі фасони одягу, які найбільш відповідають її індивідуальному смаку і підходить до особливостей її фігури.

В дипломатичному суспільстві збереглися деякі консервативні традиції щодо одягу на дипломатичних прийомах, які повинні дотримуватися.

Основне правило при виборі одягу - це її відповідність часу і обстановці. Тому не прийнято приймати гостей або ходити в гості в якому-небудь розкішному, нарядному платті в денний час. Для цього цілком досить мати просте елегантне плаття або плаття-костюм.

Звичайне денне плаття для прийому. Це коротке плаття строгого фасону, закрите або з невеликим вирізом і рукавами 3/4 або довгими. Матеріал може бути будь-якого забарвлення, гладкий або з виробленням. У літній час переважні світлі тони матеріалів, восени і зимою - темніші. Для країн з теплим кліматом плаття може бути з короткими рукавами і з великим вирізом.

Денне плаття з матеріалу хорошої якості (шовку, шерсть і так далі) тільки для прийомів «а ля фуршет» від 17.00 до 20 00 годин.

Вечірнє плаття зазвичай робляться відкритішим, ніж плаття для денних прийомів. Воно може бути звичайної довжини, але останнім часом знову спостерігається тенденція надягати на вечірні прийоми довгі плаття. Вечірнє плаття може бути зшите з шовку, мережив, крепів і т.п.

Основна вимога: чим урочистіший і офіційніший характер має прийом і чим в пізніший час він проводиться, тим нарядно належить бути одягненою. При цьому не слід зловживати духами і дезодорантами.

Вечірні туфлі можуть бути з кольорової шкіри, щільних шовків, парчі, інших матеріалів на будь-якому зручному каблуці. Сумочка повинна бути маленькою, іноді вона виготовляється з шкіри того ж кольору, що і туфлі, іноді з бісеру, шовку і т.д.

Часи. Жіночий годинник - це не стільки механізм, скільки прикраса. У їх дизайні широко використовуються золото, діаманти, сапфіри.

Прикраси. На вечірні прийоми не рекомендується надягати багато ювелірних виробів. На денних прийомах взагалі доречніше виглядає біжутерія.

Чоловіки

Костюм. На сніданок, коктейль, а також інші прийоми, що починаються до 20.00 години, можна одягати костюм будь-якого неяскравого кольору, якщо тільки ці прийоми не влаштовуються з нагоди національного свята.

На прийоми, що влаштовуються з нагоди національного свята, в честь або від імені глави держави, глави уряду або міністра закордонних справ, що знаходяться з офіційним візитом в наший країні, а також на прийоми, що починаються о 20.00 годині і пізніше, рекомендується надягати костюм темного кольору.

Костюм повинен бути завжди чистим і вигладженим.

Смокінг. Призначений для урочистих прийомів. Це піджак з атласним комірцем і брюки з атласними лампасами. З`явився він в Англії як клубний костюм для куріння (від слова «smoke»). Лацкани і комір спеціально робляться з атласу, щоб попіл краще скачувався по гладкій тканині.

Необхідні атрибути - обтягнуті атласом гудзики і високий широкий пояс. Бажаний аксесуар - метелик. Він може бути чорним або ж в колір поясу. Смокінг можна носити взагалі без метелика - з манишкою і чорним гудзиком.

Під метелик одягають сорочку з воротником - стійкою або невеликим відльотом строго білого кольору.

Запонки повинні бути тільки з натуральних каменів у відповідній оправі.

Смокінг може застібатися на одну або два гудзики, а може взагалі не застібатися. Комір може бути класичним або шалькою. Класичний колір смокінга - чорний або білий з кремовим відливом.

В тих випадках, коли слід бути в смокінгу, в запрошенні указується - black tie.

Фрак. Призначений для особливо урочистих прийомів. До нього надягається біла краватка-метелик, зав`язана від руки; туго накрохмалена манишка; стоячий комірець із заломленими кутами; білий пікейний жилет; чорні лаковані туфлі. При собі треба мати білі рукавички.

На фрачному жилеті - три гудзики, які повинні бути завжди застебнуті. У нагрудній кишені - біла носова хустка, але тільки в тому випадку, якщо на грудях не прикріплені ордени.

З фраком не носять наручний годинник, а тільки кишенькові на ланцюжку.

В тих випадках, коли слід бути у фраку, в запрошенні указується - white tie або evening dress.

Рубашка і краватка. На всі види прийомів рекомендується надягати білу сорочку з крохмальним або м`яким коміром і з краваткою будь-якого, але не яскравого кольору. Краватка в зав`язаному вигляді повинна діставати до поясу брюк. Манжети сорочки повинні виглядати на сантиметр з рукава піджака. Не слід надягати кольорових сорочок, особливо трикотажних, нейлонових, а також чорних краваток. Чорна краватка надягається тільки на знак трауру.

Галстук ніколи не повинен бути світлішим за сорочку. На престижних краватках шов не доходить до кінця на п`ять-шість сантиметрів. Особливий знак якості - ниточка, що стирчить з вивороту, з вузликом.

В теперішній час з моди йдуть шпильки для краваток, а на зміну їм з`явилися краватки з петлею на внутрішній стороні, куди заправляється другий кінець краватки.

Шкарпетки. Шкарпетки за кольором підбирають до брюк, а не до взуття. Вони повинні бути не дуже яскравими і помітними. Шовкові шкарпетки носять тільки із смокінгом.

Взуття. Рекомендується надягати напівчеревики чорного кольору. У літній час до нетемного костюма можна надягати кольорове взуття. На прийоми не можна надягати сандалети або сандалі. Лаковані туфлі надягають тільки до смокінга і фрака.

Взуття повинний бути начищеним.

Рукавички. Вони підбираються в тон до пальта або плаща, але не до костюма.

Капелюх. Залежно від пори року рекомендується носити капелюх навесні і літом світлого, а восени і зимою - темного кольору (не обов`язково чорного). Вечірньої пори надягає капелюх темного кольору. Не рекомендується носити велюрові капелюхи, а також капелюхи чорного кольору з пальто або костюмом не чорного кольору.

Часи. Хороший механічний годинник є знаком престижності і символом статусу. Годинник підрозділяється на швейцарські і всі інші.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)