АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи з охорони праці та екологічної безпеки

Читайте также:
  1. A. Невідкладні заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  2. A. Працівники бригад постійної готовності другої черги
  3. A. Працівники бригад постійної готовності першої черги
  4. A. У лікувально-профілактичних установах медичними працівниками – лікарями вузької спеціалізації.
  5. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  6. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  7. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  8. VI.Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  9. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  10. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  11. а) Міжнародний поділ праці.
  12. Актуальні проблеми економічної безпеки України

10.1. Загальні заходи з охорони праці

В процесі проектування підприємств для виробництва бетонних і залізобетонних виробів не­обхідно керуватися вимогами чинних стандартів, норм і правил з техніки безпеки, пожежної та пожежно-вибухової безпеки і виробничої санітарії.

Основні вимоги охорони праці, які необхідно ураховувати під час проектування тієї чи іншої технологічної переробки або процесу, наведені у відповідних розділах даних норм.

Виробництво залізобетонних виробів необхідно розміщувати у приміщеннях, які відносяться до основних категорій вибухової, пожежовибухової та пожежної небезпеки з урахуванням класу приміщень за правилами улаштування електроустановок /ПУЕ/.

Санітарно-гігієнічні умови праці (температура, відносна вологість та рухливість повітря, його запиленість і загазованість, рівень вібрації (загальної і локальної) та освітлення на робочих місцях належить приймати у межах вимог.

Вимоги безпеки до допоміжних цехів, дільниць і відділень приймають за відповідними нормами, що затверджені в установленому порядку.

Витяжна вентиляція повинна бути місцевою і загальнообмінною. Місцеві відсмоктувачі повинні передбачатися для кожної одиниці обладнання або робочого місця, де є виділення шкідливих речовин.

Згідно з санітарними нормами проектування промислових підприємств, установлюють допустимі концентрації пилу у повітрі виробничих приміщень залежно від її токсичності. Для пилу цементу, глини, мінералів та їх сумішей, які не містять в собі вільного діоксиду кремнію, це величина встановлена в межах 6 мг/м3. для пилу, який містить менше ніж 10 мг/м3 діоксиду кремнію, гранична концентрація встановлена 4 мг/м3, понад 10% - 2 мг/м3. Такий пил утворюють наприклад різні мінеральні додатки, цементи тощо.

З метою зменшення пилоутворення, зменшують кількість пило утворювальних операцій, технологічні кожухи з отворами, які щільно закриваються, переходять на закриті силосні склади.

До найбільш ефективних апаратів для очищення відхідних газів агрегатів відносять горизонтальні трипольні фільтри. При оптимально підібраному режимі такі електрофільтри працюють зі ступенем очищення газів 99,3…99,5%. При цьому кількість газів і пилу, який викидається в атмосферу становить ≤5…10кг/год, а запилення газів на виході з електрофільтра знаходяться в межах 0,07…0,09г/м3, що відповідає санітарним нормам.

Для утворення нормальних умов праці всі виробничі приміщення потрібно забезпечити системами штучної та природної вентиляції. Цьому, великою мірою, також сприяє відсмоктування повітря з бункерів, зсипників, подрібнювально-помельних механізмів та інтенсивності пило виділення рекомендують такі об’єми повітря, м3 /год, відсмоктуваної від:

· бункерів 500…1000

· місце завантаження матеріалів 300…3500

Місцеві відсмоктувачі залежно від своєї конструкції уловлюють 75-90 % виділень шкідливих речо­вин. 10-25 % виділень, що залишилися в приміщенні, повинні розбавлятися за допомогою загальнообмінної вентиляції до гранично допустимих концентрацій (ГДК), рівні яких представлені у ГОСТ 12.1.005.

Інтенсивність шуму, який виникає при роботі багатьох механізмів на підприємствах характеризуються інтенсивністю, яка перевищує допустиму норму (90 дБ). До заходів щодо зниження шуму біля робочих місць відносять застосування демпфірувальних прокладок ах, сталевих плит гумами, покриття шумоізолюючими матеріалами, кожухами.

Всі струмовивідні частини повинні бути ізольовані, а металеві частини механізмів і апаратів заземлені на випадок пошкодження ізоляції.

 

10.2. Техніка безпеки при виготовленні напірних труб та стінових блоків

Умови безпеки праці повинні відповідати "Єдині правила техніки безпеки на підприємствах будівельної індустрії".

Основні положення: чищення і змащення форм повино проводитись в спецодязі. При супроводженні виробу робітники повинні знаходитись на відстані не менш 2 м від виробу. При роботі під час тепловологісної обробки потрібно дотримуватись правил безпеки праці з тепловими агрегатами.

Конструкція форм для труб повинна забезпечувати безпеку її експлуатації, технічного обслуговування і ремонту. Вона повинна передбачати застосування в процесі експлуатації захисних пристроїв для обслуговуючого персоналу, що оберігає його у разі обриву арматури. Кожухи пружинних болтів повинні бути надійно прикріплені до зовнішньої форми гнучким зв'язком, що виключає можливість травматизму персоналу при розриві штока. Збірка секцій зовнішньої форми без фіксації їх щодо один одного спеціальними штифтами категорично забороняється. З'єднання секцій зовнішньої форми слід проводити тільки пружинними болтами, відтаврованими для даного діаметру. При проведенні операцій кранів стропування форми допускається проводити тільки за пристрої, призначені для цієї мети. При виготовленні і експлуатації форми повинні виконуватися вимоги системи стандартів безпеки праці, інструкцій і документів, розроблених і затверджених в установленому порядку.

В проектуємому цеху з виробництва напірних труб і стінових блоків в результаті літературного огляду виявленні наступні групи небезпеки:

1. небезпеки, пов’язані з завантажувально-розвантажувальними роботами;

2. небезпеки, що можуть виникнути при роботі віброобладнання та інші.

Згідно з виявленними потенційними небезпеками запроектовані слідуючі заходи з охорони праці і технології бетону в проектуємому цеху:

- майданчики для навантажувальних і розвантажувальних робіт повинні бути з ухилом не > 5о;

- строповку вантажів слід виконувати тільки інвентарними стропами або спеціальними вантажозахватними пристроями, виготовленими по затвердженому проекту. Способи строповки повинні передбачати можливість падіння або ковзання застропованого вантажу;

- укладання вантажів на транспортні засоби повинне забезпечувати їх стійке положення при транспортуванні і розвантаженні;

- при виконанні робіт із заготовки арматури необхідно:

а). огородити місця, призначенні для розмотування бухт і виправлення арматури;

б). при різанні стержнів арматури правильно-відрізними станками довжиною менше 30 см застосовують засоби для попередження їх розлітання;

в). огородити робочі місця при обробці стержнів арматури, що виступають за габарити верстата;

г). закривати щитами торцеві частини стержнів арматури в місцях загальних проходів, що мають ширину менше 1 м.

- при виконанні робіт з натягу арматури необхідно:

а). встановити в місцях проходів працюючих захисні огородження висотою не менше 1,8 м;

б). обладнати пристрої для натягу арматури звуковою сигналізацією, що починає працювати при включенні приводу натягуючого агрегата;

- при виробництві з застосуванням бетонної суміші на хімічних добавках необхідно вживати заходи з попередження опіків шкіри та пошкодження очей робітників;

- при роботі з вібромайданчиками необхідно:

а). періодично перевіряти працездатність вібромашин;

б). забороняється робітникам знаходитись і виконувати роботи на вологій бетонній масі з працюючими віброобладнаннями.

 

10.3. Заходи з екологічної безпеки

Відповідно до вимог СНиП 1.02.01-85 до складу проекту повинен входити розділ з охорони природного середовища, що містить дані, які характеризують природний стан водойм, атмосферного повітря та грунту. Цей розділ повинен розроблятися відповідно до вимог ГОСТ 17.2.3.02, СНиП ІІ-89-80. У розділі повинні бути представлені заходи щодо охорони атмосферного повітря у вигляді пояснювальної записки та графічних матеріалів. Увесь проект повинен пройти екологічну експертизу.

В ході розроблення проектів нових і розширення діючих підприємств та цехів необхідно ком­плексно вирішувати питання аспірації і знепилювання технологічного обладнання для усіх переробок виробництва, в тому числі уже існуючого, яке не зачіпається реконструкцією, з виконанням вимог нор­мативних документів.

Усі технологічні процеси виробництва виробів, котрі пов'язані з вивантаженням, транспор­туванням, дробленням, дозуванням, помелом матеріалів, які пилять, та обробкою готових виробів, повинні бути максимально механізовані та автоматизовані, а обладнання оснащене герметичними укриттями з підключенням їх до системи аспірації та знепилювання.

При проектуванні підприємств слід дотримуватися вказівок щодо аспірації та знепилювання тех­нологічного і транспортного обладнання.

3 метою забезпечення безстічного виробництва слід передбачати локальні очисні споруди для очищення води, що використовується для промивання технологічного обладнання та інших потреб, і вміщує різні домішки (частинки цементу, масла, мастила і т. ін.), до концентрацій, за яких вона знову може надходити для технологічних потреб.

Важливими екологічними завданнями виробництва матеріалів є комплексне використання сировини, широке застосування промислових відходів інших галузей промисловості, утилізація уловленого пилу.

 

10.4. Техніко-економічні показники генплану

Таблиця 10.1

Техніко-економічні показники генплану

№ п/п Показник Значення
  Площа підприємства, м2  
  Площа забудови  
  Площа озеленення, м2 4912,8
  Коефіцієнт забудови, % 63,78
  Коефіцієнт озеленення, % 17,8

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)