АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Актуальність теми. Методичні рекомендації

Читайте также:
  1. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  2. Актуальність досвіду
  3. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  4. Актуальність теми.
  5. Актуальність теми.
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. До друку прийматимуться раніше не опубліковані статті. Авторські тексти мають пропонувати новизну, актуальність теми та оригінальність думки.
  9. І. Актуальність теми
  10. І. Актуальність теми
  11. І. Актуальність теми

Методичні рекомендації

для організації самостійної роботи студентів

 

 

з теми:

М. М. Коцюбинський.

Новели „П’ятизлотник”, „Що записано в книгу життя”. Зображення психологічного стану героїв, гуманізм новел

 

Навчальна дисципліна УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

 

 

Спеціальність 5.12010102 «Сестринська справа»,

Стоматологія ортопедична»

 

Курс І - й

 

Кількість навчальних годин 210

 

 

  Обговорено і затверджено на засіданні циклової комісії загальноосвітніх дисциплін Протокол № ___________ від “____” _______________ 2012 р. Голова комісії: __________Л. П. Мисік  

 

Харків – 2012 р.

 

 

Автор:

викладач української мови та літератури

Шевченко Наталя Миколаївна

 

Рецензент:

___________________________________________

___________________________________________

___________________________________________

 

 

І. Актуальність теми

Тема новели «П’ятизлотник» дуже актуальна у наш час. Час, коли є різке протиставлення світу багатих світові бідних, коли багато безробітних, бідних, та навіть голодних людей, які потребують допомоги та захисту. До речі, тема благодійності також актуальна. У наш час, люди, які мають кошти намагаються допомогти. Забезпечені люди перераховують кошти у дитячі будинки, лікарні, притулки. Але залишаються й ті, кому байдужі інші, байдужі їхні проблеми, горе, які лише думають про себе, думають, як збагатитися. Автор хотів показати читачам, як змінюється людина, як діє у різні періоди свого життя. Хотів показати, що люди повинні бути чуйні до людських душ, їх страждань і болей, повинні бути готові до допомоги та навіть до самопожертви.

Говорячи про новелу «Що записано в книгу життя» не можна не відмітити її актуальність: пробудження голосу совісті, ставлення до старих людей, зокрема особливе шанобливе та відповідальне ставлення до матері, її праці, готовність допомогти їй в усьому, цінувати й шанувати її все життя.

 

ІІ. Навчальна мета самостійної роботи:

Ознайомитись із текстами творів.
Знати історію написання творів, героїв.
Вміти коментувати сюжет, характеризувати образи; оцінювати поведінку головних персонажів, пояснювати її психологічними та соціальними чинниками.
Виховувати турботу, пошану та відповідальність до матері, її праці; готовність допомогти їй в усьому, цінити і шанувати її усе життя.

 

IІІ. Матеріали самостійної роботи

ІІІ.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Дисципліни Знати Вміти
Історія України Історичні події кінця ХІХ століття Висловлювати власні думки стосовно теми

ІІІ.2. Зміст теми:

В оповіданні «П'ятизлотник» увага зосереджується на думках і переживаннях старих селян Хоми і Хими. Дійсність, події у творі подано крізь сприйняття героїв – бідних, знедолених селян. Внутрішній монолог і невласне пряма мова стають основою змалювання, заміняють авторську мову. В центрі твору – «старий білий п'ятизлотник», за допомогою якого розкриваються образи старого подружжя, підкреслюється високе душевне благородство бідняків. Напруженість дії, її драматизм і полягає в показі того, як важко доводиться оберігати жінці свого п'ятизлотника. Вона на собі відчуває голод і безвихідь, але змушена боронити єдине, що в неї залишилося, берегти не для себе, а для інших. Тому так вражає розв'язка оповідання, коли старі після почутої в церкві проповіді попа, уявляючи голодні страждання людей десь у далеких невідомих краях, піднімаються до справжнього громадянського подвигу самопожертви, віддають єдине, що в них є, на допомогу іншим. Показуючи життя трудівників села, опоетизовуючи їхні високі моральні якості, Коцюбинський намагається піднести образ позитивного героя як приклад для наслідування. В українській літературі мірою моральної і духовної висоти стала людина з народу, оскільки саме в ній бачився образ високої духовності.

У новелі М. Коцюбинського "Що записано в книгу життя" смерть є стрижневим поняттям. Вона осягається як оксюморонний парадокс: в книгу життя записується смерть, чим підкреслюється її невідворотність. Трагічне звучання твору, передане натуралістично-експресивними описами тіла старої жінки: "ясна, де були колись зуби", "зсохлі, запалі всередину губи". Причиною трагізму є сама ситуація: "життя виїло силу з неї і, як лушпиння з картоплі, кинуло в кут. А душа міцно вчепилась за ту шабатурку і не хоче її покинуть". Натомість голод примушує людину думати про смерть, аби врятувати своїх рідних. Але, крім особистої трагедії старої жінки, постає трагедія синового вибору між любов'ю до матері та бажанням вижити самому і врятувати родину від голоду. Цей вимушений вибір ставить людину в позицію фактичного вбивці, який, усвідомлюючи свій гріх, виправдовується: "Вся земля у гріху. Хіба його голод не гріхи ситих?".

Останнє прохання матері не різати зозулястої курки, в яку, як їй здається, "перевтілюється її душа", виражає ідею безсмертя (хоча б символічного). Та бажання жити в цьому світі все ж не зникає: "треба ж було одвозить… Послухав, сама схотіла, а могло б бути інакше. Могло б бути…". Цей рефрен виражає невимовну тугу, жаль за минулим, потайну мрію змінити все на краще. Відчуття порожнечі, "темне і полохливе" щось тим часом заповнює синову душу. І саме в "межовій" ситуації пробивається істинна сутність сина: "хотів розказати ціле життя, всі свої кривди… на тих твердих руках, що скоро перед богом свідчити будуть". Архетипічне сприйняття матері як захисника і мудрого розрадника вже дорослим сином додає щемливо-ліричної нотки у загальне трагічне звучання твору. Думка про розкриття істинної суті людини "перед лицем смерті", характерна для екзистенційного мислення, підкреслює духовну незрілість сина, який ще дуже потребує матері. Зрештою син повертає "назад, по бабу", неначе християнська любов перемагає скажений голод. Та чи знайде він її живою? Остання фраза твору доводить, що це повернення не грунтується на духовному просвітленні сина, адже він повертає назад "по бабу", а не "по матір". Так було зроблено вибір, що порушив заповідь: "Шануй батька і матір твою".

 

ІІІ.3. Рекомендована література:

Основна:

1. Шевчук В. Поезія не живе на смітнику... Михайло Коцюбинський та його проза // Михайло Коцюбинський. Що записано в книгу життя. Повісті та оповідання.— Харків, 1994.

2. Коцюбинський М. Твори: В 2-х т.— Т.2.— К.: Наук. думка, 1988.— 496 с.

Михайловська Н. Трагічні оптимісти. Екзистенційне філософування в українській літературі ХІХ — першої половини ХХ ст.— Львів: Світ, 1998.— 212 с.

3. Агеєва В. Імпресіоністична поетика Михайла Коцюбинського // Слово і час.— 1994.— № 9—10.

4. Кузнєцов Ю., Орлик П. Слідами феї Моргани: Вивчення творчості Коцюбинського в школі.— К., 1990.

5. Логвин Г. М. Коцюбинський та імпресіонізм // Дивослово.— 1996.— № 10.

6. Логвин Г. Ще раз про імпресіонізм М. Коцюбинського // Дивослово.— 1999.— № 4.

Допоміжна:

1. Пахаренко В. “Над берегами вічної ріки” // Дивослово.— 1994.— № 7.

2. Поетика прози Михайла Коцюбинського.— К., 1989.

3. Черненко О. Михайло Коцюбинський — імпресіоніст.— Мюнхен, 1977.

 

ІІІ.4. Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою з теми:

Основні завдання Вказівки Відповіді
1. Заповнити таблицю 1.Тема новели «П’ятизлотник». 2. Тема новели «Що записано в книгу життя». 3. Ідея новели «П’ятизлотник». 4. Ідея новели «Що записано в книгу життя». 5. Кульмінація в новелах «П’ятизлотник» і «Що записано в книгу життя».  
2. Дати коротку відповідь Екзистенціалізм – це… Новела – це…  
3.Бліц-опитування 1. Які ознаки новели у творах «П’ятизлотник» і «Що записано в книгу життя»? 2. У чому екзистенціальність цих новел?  
4. Фокусуючі запитання   1. Назвати головних героїв новели «П’ятизлотник», підібрати цитати до образів. 2. Назвати головних героїв новели «Що записано в книгу життя», підібрати цитати до образів.  

ІІІ.5. Матеріали для самоконтролю:

А. Питання для самоконтролю:

1. Чому твір названо «П’ятизлотник»?

2. Що означає назва «Що записано в книгу життя»?

3. Який образ стоїть у центрі твору «П’ятизлотник»?

4. Скласти тести за новелами «П’ятизлотник» і «Що записано в книгу життя».

В. Завдання для самоконтролю:

1. Дати письмову відповідь на тему: «Що об’єднує твори «П’ятизлотник» і «Що записано в книгу життя»?

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)