АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виконання і припинення договору банківського вкладу

Читайте также:
  1. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  4. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  5. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  6. Автоматизація виконання обчислень
  7. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  8. АКТ завершения этапа работ по договору на оказание юридических
  9. АНАЛИЗ СУДЕБНОЙ ПРАКТИКИ ПО АГЕНТСКОМУ ДОГОВОРУ
  10. Банкрутство як підстава припинення господарської діяльності.
  11. Вання збитків іноземним інвесторам у разі припинення інвестиційної діяль-
  12. Варіанти тем рефератів для виконання завдання 1

Семінар 9

Тема: Договір позики, кредитний договір, договір банківського вкладу.

План:

1. Договір позики, загальна характеристика.

1. Форма і зміст договору позики.

2. Різновиду зобов'язань позики (облігації, державні і місцеві позики).

3. Поняття і загальна характеристика кредитування.

4. Кредитний договір і його види.

5. Зобов'язання з банківського вкладу, поняття і юридична природа договору.

6. Форма і предмет договору банківського вкладу.

Виконання і припинення договору банківського вкладу.

Навчальні цілі: засвоїти лекційний навчальний матеріал та знання, які були отримані студентами в ході самостійної роботи; вміти застосовувати статті нормативно-правових актів з вивчаємої теми до конкретних ситуацій.

Контрольні питання:

Методичні вказівки для підготовки до семінарського заняття:

вміти застосовувати норми законів та підзаконних актів з запропонованої теми до конкретних практичних ситуацій.

Студентам варто запам’ятати, що головною особливістю договорів про надання послуг, на відміну від договорів про виконання робіт є те, що надання послуг невіддільне від діяльності особи, яка надає послуги. Корисний ефект такої діяльності не виступає у вигляді певного осяжного матеріалізованого результату, як це має місце у підрядних договорах, а полягає в самому процесі надання послуги.

Договір позики - це один із небагатьох реальних (оскільки вважається укладеним у момент передачі грошей чи речей, які визначені родовими ознаками) та односторонніх договорів (позикодавець має право, позичальник - лише обов'язок).

Форма договору позики залежить від суб'єктного складу та суми грошей чи вартості речей, які надаються. Якщо позикодавцем виступає юридична особа договір повинен укладатися у письмовій формі. В інших випадках письмова форма договору позики є обов'язковою, якщо його сума перевищує не менш як у десять разів установлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (на 1 травня 2008 р. - 17 гривень).

Інколи у житті позикодавцю не завжди «зручно» дотримуватися передбаченої законом письмової форми договору. Гроші може позичати родич, сусід, начальник, близький приятель, кохана дівчина. Але необхідно пам'ятати, що при порушенні форми договору сторони позбавлені права посилатися на свідчення свідків на підтвердження того, що гроші або речі насправді не були одержані позичальником або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором. Тобто, якщо позичальник «забуде» про борг чи помре, а письмові докази укладення договору відсутні, позикодавець позбавлений права посилатися на свідків і тому навряд чи зможе довести в суді, що в нього дійсно взяли гроші у борг.

Договір позики за загальним правилом є відплатним (тобто, позикодавець має право на отримання від позичальника відсотків за користування грошима), якщо інше не встановлено законом чи договором.

 

1.Загальна характеристика договору позики.

2.Поняття договору по

3.Зміст договору позики:

4.Укладання договору позики, його суттєві умови;

5.Обов'язки сторін за договором позики;

6.Відповідальність сторін за договором позики

7.Проблеми правової реалізації договору позики:

8.Особливості та проблеми практичного використання договору позики в Україні;

9. Значення договору позики в цивільному праві України

10.Банківський договір його формування

11.Банківський кредит і кредитний договір

 

 

Реферати:

Види кредитного договору

Договір банківського рахунку

Для закріплення вивченого матеріалу треба розв’язати задачі:

Задача 1

Марченко та Супрунов домовились про те, що Марченко за договором позики передасть Супрунову суму в розмірі 17 000 грн. 1 липня 2003 р. вони уклали договір позики письмово та посвідчили його нотаріально. За цим договором Марченко повинен був передати означену суму не пізніше 1 вересня 2003 р. В призначений термін Марченко відмовився передати вказану суму через те, що між ним та Супруновим виниа сварка.

Супрунов посилаючись на те, що договір не може бути в односторонньому порядку розірвано, звернувся до суду. В позові він просив зобов’язати Марченко виконати умови договору позики.

Як необхідно вирішити справу?

Задача 2. ТОВ "Флора" погодилося надати фінансову допомогу ВАТ "Дубрава", для чого було укладено договір про надання платної фінансової допомоги. Цим договором передбачалося, що ТОВ "Флора" надасть переказні векселі на користь ВАТ "Дубрава". якими останнє має розрахуватися зі своїми постачальниками. Акцептантом векселів було визначено товариство "Укрприлад"". Після отримання векселів ВАТ "Дубрава" пред’явило їх до акценту товариству "Укрприлад". яке їх акцептувало. Однак після настання строку платежу за векселями товариство "Укрприлад" відмовилося їх сплачувати, посилаючись на відсутність грошових коштів. ВАТ "Дубрава" звернулося до господарського суду з позовом про стягнення вексельної суми.

Чи слід стягувати вексельну суму з відповідача?

Задача 3. Банк "Аграрний" строком на один рік видав сільськогосподарському кооперативу "Весна" кредит у сумі 150 000 грн для закупівлі посівного матеріалу соняшнику. Повернення коштів забезпечувалося договором поруки між банком "Аграрний" і товариством "Зоря". Разом з тим. на час отримання кредитних коштів на свій рахунок керівництво сільськогосподарського кооперативу "Весна" вирішило засіяти вільні землі яровою пшеницею, оскільки вважало це вигіднішим з урахуванням стану посівних площ. Дізнавшись про зміну цільового призначення витрачання кредитних коштів, банк "Аграрний" звернувся з вимогою про дострокове погашення кредиту до поручителя.

Чи правомірні дії банку? Чи придбає поручитель права вимоги до сільськогосподарського кооперативу "Весна" в разі, якщо добровільно сплатить суму кредиту за вказаних обставин.?

Задача 4. Сліпченко уклав з банком "Кредитний" депозитний договір про розміщення в банку коштів у сумі 1000 грн на строк рік під 22% річних. Відповідно до умов депозитного
договору банк мав право при зменшенні Національним банком України облікової ставки пропорційно зменшити процентну ставку по депозиту. При цьому банк зобов'язаний був повідомити вкладника про зменшення відсоткової ставки за договором шляхом письмового повідомлення, у разі незгоди вкладника йому надавалося право в 10-денний строк з моменту
одержання повідомлення або погодитися на зменшення відсоткової ставки, або розірвати депозитний договір і забрати суму внеску га нараховані відсотки.

Через 3 місяці Сліпченко одержав лист з повідомленням про вручення, в якому банк "Кредитний" повідомляв про зменшення відсоткової станки за договором до 17% річних у зв'язку з відповідною зміною облікової ставки НБУ. У листі також повідомлялося, що в разі, якщо Сліпченко протягом 10 днів з моменту отримання листа не розірве депозитний договір, буде вважатися, що він згодний зі змінами умов депозитного договору. Сліпченко з'явився в банк лише через рік після;укладення договору і пред'явив вимогу про повернення його внеску та нарахованих відсотків по ставні 22% річних за весь строк дії договору.

Дайте юридичну оцінку діям банку та вкладника.

 

Нормативні акти і література:

1. Положення "Про порядок продажу на аукціоні, за конкурсом основних засобів, що є державною власністю", затв. наказом ФДМУ від 22.09.07 р. № 1976, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.10.00 р. за № 692/4913, із змінами та доповненнями;

2. Рекомендації щодо організації продажу товарів за зразка­ми, затв. наказом Міністерства економіки України від 20.07.00 р. № 152;

Цивільний кодекс України. // ВВР. 2008.

Закон України “Про благодійництво та благодійні організації ” // Голос України. 2008

Порядок розподілу товарів, отриманих як благодійна допомога, та контролю за цільовим розподілом благодійної допомоги у вигляді наданих послуг або виконаних робіт” // Затв. постановою Кабінету Міністрів України.Офіційний вісник. 2008

Література:Цивільне право України: Академічний курс: Підручн.: У 2-х т. / За заг. ред. Я. М. Шевченко. – Вид. 2-ге доп. і перероб. / К.: Видавничий Дім «Ін Юре». – 2006. – Т. 1. Загальна частина. – 696 с.

Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2-х т. / за відповід. ред. О. В. Дзери (кер. авт. кол.), Н. С. Кузнєцової, В. В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – Т. ІІ. – 1088 с.

Цивільний кодекс України. Постатейний коментар у двох частинах. Частина 2. / Керівники авторського колективу та відповідальні редактори проф. А. С. Довгерт, Н. С. Кузнєцова. – К.: Юстиніан, 2006. – 1015 с.

Цивільне право України: Академічний курс: Підручн.: У 2-х т. / За заг. ред. Я. М. Шевченко. – Вид. 2-ге доп. і перероб. / К.: Видавничий Дім «Ін Юре». – 2006. – Т. 2. Особлива частина. – 654 с.

Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузєцової. – 2-е вид., доп. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – Кн. 1. – 736 с.

Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузєцової. – 2-е вид., доп. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – Кн. 2. – 640 с.

Цивільне право України: Підручник: У 2-т. / За ред. І. А. Бірюкова., Ю. О. Заіки. – К.: КНТ, 2006. – Т. 1. – 486 с.

Цивільне право України: підручник / Є. О. Харитонов, Н. О. Саніахметова. – К.: Істина, 2005. – 776 с.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)