АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

підприємств торгівлі»

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  5. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  6. Аналіз впливу на підприємство покупців
  7. Аналіз грошових потоків підприємства.
  8. Аналіз грошових потоків підприємства.
  9. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  10. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  11. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві

РЕФЕРАТ

З дисципліни «Стратегічний менеджмент»

На тему:

«Критерії формування та реалізації конкурентної стратегії

підприємств торгівлі»

 

 

 

 

Виконала студентка

4 курсу 5 групи ФРГТБ

денної форми навчання

Гаджук Анна

 

 

КИЇВ 2014

Одним з основних регулюючих механізмів в ринковій економіці є конкуренція, яка підпорядковує виробників і постачальників диктату споживача. Конкуренція досягається при рівності суб'єктів ринкових відносин, причому не тільки серед товаровиробників, а й у взаємодії товаровиробників і споживачів, виробничої структури та інфраструктури ринку, державних органів і ринкових суб'єктів. Сучасний бізнес часто вимагає прийняття швидких і грамотних рішень, від цього безпосередньо залежить можливість отримання прибутку або збитків. При цьому швидкість прийняття рішень дуже важливий фактор, особливо враховуючи високу динаміку змін ринкових умов, умов укладення та здійснення угод та інших супутніх, в тому числі фінансових факторів.[1]

У класичній моделі конкурентного середовища підприємства М. Портера, значення і сила впливу кожного з факторів конкуренції змінюється від ринку до ринку і визначає ціни, витрати, розміри капіталовкладень у виробництво і збут продукції і в кінцевому рахунку прибутковості бізнесу. Конкуренція всередині галузі також знижує прибуток фірми, тому що для підтримки конкурентних переваг, доводиться збільшувати витрати (витрати на рекламу, організацію збуту, тощо) або втрачати прибуток за рахунок зниження цін.

Модель конкурентних сил Портера визначають конкуренцію в галузі

Наявність товарів - замінників зменшує попит і обмежує ціну, яку фірма може запросити за свій товар. З точки зору вхідних бар'єрів, дія факторів, представлених у моделі, багато в чому визначається, з одного боку, наявністю реальних і потенційних конкурентів, з іншого - перешкодами для входу на ринок. Всі перераховані чинники створюють умови для динамічного розвитку конкуренції та «застарівання» наявних конкурентних переваг.[2]

Вплив вхідних бар'єрів на конкурентні переваги. Поява нових конкурентів загострює конкурентну боротьбу і змушує оборонятися, в тому числі за рахунок вхідних бар'єрів у галузь. Рівень вхідного бар'єру визначається рядом чинників, серед яких найбільший вплив на конкурентні переваги надають:

1) сила споживачів.

- Чи мають споживачі великий вибір?- Відмовляться вони від продукту, якщо ціна занадто висока?

2) загроза аналогічної продукції:

- Чи існують інші продукти, які купуватимуть споживачі, що обмежить потенціал нового продукту?

3) сила постачальників:

- Чи достатньо продукції на ринку?

4) протистояння існуючих виробників:

- Скільки компаній борються за ринок?- Яка в цілому позиція конкурентів?

5) загроза нових учасників ринку:

- З урахуванням всіх факторів, яка ймовірність того, що на ринок прийдуть нові гравці?

6) сила інших зацікавлених осіб:

- Як уряд впливає на дану галузь?

- Чи важливо це для країни?[3]

Ступінь диференціації продукції. Наявність великої різноманітності моделей, модифікацій, типорозмірів однієї і тієї ж продукції, тобто висока ступінь її диференціації, означає глибоку сегментацію ринку і високий ступінь його зайнятості. [4]

Доступність каналів розподілу продукції. Освоєність ринку, як правило, означає, що мережа оптового та роздрібного продажу, а так само інші форми каналів розподілу продукції зайняті конкурентами.

Потреба в додаткових капіталовкладеннях. Необхідність залучення значних фінансових ресурсів для створення нового виробництва часто є критичним чинником, що обмежує доступ нових підприємств у галузь.

Вплив споживачів продукції на конкурентні переваги обумовлено тим, що споживачі зіштовхують інтереси конкуруючих підприємств за допомогою спеціальних засобів впливу на ринок, що приводить до зниження цін, підвищенню якості продукції, збільшення кількості та якості споживаних послуг. Сила впливу різних груп споживачів на процес формування конкурентних переваг значна при наявності таких умов:

Вплив товарів-замінників на конкурентні переваги. Вироби, здатні в тій чи іншій мірі замінити реалізовані товари, являють собою важливий фактор, що впливає на період дії конкурентних переваг. Відносно подібних товарів - замінників на ринку діє правило цінової привабливості: якщо ціна на один товар зростає, збільшується попит на інший, що є його замінником Необхідно підкреслити, що загроза товарів-замінників тим реальніше, чим більше:

- Кількість ефективних замінників виробленого товару;

- Обсяг виробництва товарів-замінників;

- Різниця в цінах між виробом - оригіналом і товарами - замінниками на користь останніх.[5]

Стратегія конкуренції компанії включає в себе підходи компанії до бізнесу, і ініціативи, які вона використовує для залучення споживачів, ведення конкурентної боротьби і зміцнення своїх позицій на ринку. Конкурентна стратегія передбачає як наступальні, так і оборонні дії, що вживаються в залежності від ситуації на ринку.

Базова стратегія конкуренції представляє основу конкурентної поведінки компанії на ринку. Вона описує схему забезпечення переваг над конкурентами і формує стратегію управління підприємством.[6]

Вид базової стратегії Умови формування Конкурентні переваги
Зниження собівартості продукції 1. Велика частка фірми на ринку і широкий доступ до дешевих сировинних ресурсів. 2. Цінова еластичність і однорідність попиту на продукцію фірми. 3. Переважно цінова конкуренція. 4. Втрата споживачами свого доходу при підвищенні цін. 5. Галузева стандартизація і відсутність ефективної диференціації 1. Додатковий ріст обсягу продажів і одержання надприбутку за рахунок зменшення ринкової частки конкурентів з більш високою ціною на аналогічні товари. 2. Посилення позиції на ринку завдяки руйнуванню стратегій конкурентів в області диференціації продукції і локалізації ринку зважаючи на доступність цін на товари власної фірми. 3. Скорочення числа конкурентів, через жорсткість вхідного бар'єра на даний ринок фірмам з аналогічним товаром. 4. Можливість збільшення резервів при підвищенні цін на сировину, матеріали, комплектуючі вироби та напівфабрикати. 5. Гарантії на одержання прибутку у випадку, якщо споживачі зможуть знизити ціни у найближчих конкурентів. 6. Можливість витіснення товарів-замінників за рахунок масовості і низьких витрат виробництва. 7. Хороші умови для створення іміджу сумлінного і надійного партнера.
 
Диференціація продукції 1. Наявність широкої можливості виділення товарів на ринку, гарне сприйняття і оцінка продукції споживачами. 2. Різноманітна структура попиту на продукцію, що випускається. 3. нецінова конкуренція 4. Незначна частка витрат споживачів на придбання продукції в структурі їх бюджету. 5. Нерозвиненість стратегії диференціації продукції в галузі. 1. Додатковий ріст обсягу продажів і одержання надприбутку за рахунок завоювання переваг різних груп споживачів завдяки, переваги в технології та якості, забезпечення більш широкого діапазону або привабливості низьких цін. 2. Посилення позиції на ринку завдяки руйнуванню стратегій конкурентів в області зниження собівартості стандартної продукції і локалізації ринку за рахунок різноманітності пропонованої продукції і лояльності споживача. 3. Скорочення числа конкурентів шляхом жорсткості умов входження в галузь за рахунок наявності сформованих переваг споживачів. 4. Можливість появи резервів при підвищенні цін на сировину, матеріали, комплектуючі вироби та напівфабрикати. 5. Гарантії на одержання прибутку від реалізації продукції підприємствам, що користуються послугами тільки даної фірми.6. Можливість витіснення товарів-замінників шляхом зміцнення зв'язків зі споживачами. 7. Хороші умови для створення іміджу сумлінного і надійного партнера, що піклується про споживачів та їх специфічних запитах.
Сегментування ринку 1. Різниця споживачів за потребами і цільового використання товару. 2. Відсутність спеціалізації конкурентів на конкретних сегментах ринку. 3. Обмеженість резервів фірми для обслуговування всього ринку. 1. Додатковий ріст обсягу продажів і одержання надприбутку за рахунок спеціалізації фірми на конкретному сегменті ринку (покупців з особливими потребами, географічному районі). 2. Можливість використання переваги стратегій зниження собівартості або диференціації продукції для обмеженого кола споживачів у цільовому сегменті ринку. 3. Додатковий ефект благо - даруючи комплексного обслуговування конкретного сегмента ринку на основі комбінованого використання стратегій зниження собівартості і диференціації продукції. 4. Хороші умови для створення іміджу фірми, що піклується про потреби покупців.
Впровадження нововведень 1. Відсутність аналогів продукції. 2. Наявність потенційного попиту на пропоновані нововведення. 3. Готовність великих підприємств надати підтримку впровадженню нововведень. 1. Можливість отримання надприбутків за рахунок монопольно встановлюваних цін. 2. Скорочення числа фірм бажаючих потрапити в галузь через монопольне володіння фірмою виключними правами на продукцію, технологію і т.д. 3. Гарантія на одержання прибутку протягом дії виключних прав. 4. Відсутність товарів-замінників 5. Створення іміджу новатора, що використовує власні досягнення в області науки і техніки для повної реалізації потенційних можливостей споживачів.
Орієнтація на вимоги ринку 1. Нееластичність попиту на продукцію. 2. Відсутність труднощів для "входу" і "виходу" з галузі. 3. Кількість конкурентів на ринку невелика. 4. Нестабільність ринку. 1. Отримання надприбутки за рахунок високої ціни на дефіцитну продукцію. 2. Висока зацікавленість споживачів у придбанні товару. 3. Невелика кількість товарів-замінників. 4. Можливість створення іміджу фірми, готової пожертвувати всім для негайного задоволення змінених потреб покупців.
       

 

[7]

 

 

Етапи розробки конкурентної стратегії включають в себе:

1 етап - аналіз кон'юнктури ринку, який дозволяє характеризувати стан ринку, ринкових відносин у динаміці, в тому числі виявити обсяги виробництва на ринку, обсяги продажів, рівень цін на товар, кількість продавців, кількість покупців, визначити місткість ринку, скласти прогноз кон'юнктури ринку.

2 етап - аналіз конкурентного середовища підприємства, який дозволить визначити, до якого типу ринкових структур належить досліджуваний об'єкт, оцінити ступінь розвиненості або нерозвиненості конкуренції на ньому.

3 етап - оцінка сильних і слабких сторін підприємства, яка включає в себе: аналіз внутрішнього потенціалу підприємства, аналіз зовнішнього середовища підприємства, аналіз внутрішнього середовища підприємства, що в сукупності дозволить виявити сильні і слабкі сторони підприємства.

4 етап - аналіз конкурентних переваг підприємства, який має на увазі пошук конкурентних переваг фірми, які можуть бути покладені в основу конкурентної стратегії.

5 етап - вибір конкурентної стратегії. Провівши аналіз, зібраний на попередніх етапах, менеджери підприємства здійснюють вибір базової конкурентної стратегії.

6 етап - розробка конкурентних альтернатив і розрахунок їх ефективності.[8]

Висновки. Стратегічне управління є надзвичайно складним, системним та поетапним процесом, в ході розробки якого необхідно враховувати вагомий вплив зовнішнього ринкового середовища, яке характеризується мінливістю, нестійкістю, невизначеністю тощо. У зв’язку з цим в сучасних умовах процес формування, аналізу, узгодження і вибору стратегічних альтернатив доцільно проводити за участю експертів, що спеціалізуються на розробці стратегії підприємства.

Розробка ефективної конкурентної стратегії для всіх підприємств є важливою необхідністю і має безперечну практичну цінність. Проте, не можна не відмітити складність вибору оптимальної конкурентної стратегії з усього різноманіття стратегій за умов необхідного врахування всіх важливих аспектів. Тому подальшим кроком дослідження повинна стати розробка моделі ефективного вибору конкурентної стратегії, що враховує цілу низку чинників, дає можливість здійснювати критичний кількісний та якісний аналіз стратегічних альтернатив та передбачає використання оптимального набору інструментів. Це дозволить сформувати дійсно конкурентну стратегію підприємства та забезпечити її успішну практичну реалізацію.

 


[1] http://buklib.net/books/25838/

[2] http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=463054

[3] http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=463054

[4] Котлер Ф. Маркетинг - менеджмент. - СПб: Питер Ком, 1999. - 896 с.

[5] http://www.rusnauka.com/11_EISN_2011/Economics/6_84559.doc.htm]

[6] Азоев Г.Л., Челенков А.П. Конкурентные преимущества фирмы. - М.: ОАО "Типография "НОВОСТИ"", 2000. – 256 с.

 

[7] http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=463054]

[8] [http://proces.biz/MS/Book/LightBook/t4.htm]

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)