АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Створення УГА. Війна з Польщею

Читайте также:
  1. Банківські гроші та процес їх створення. Мультиплікативне розширення пропозиції грошей.
  2. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.
  3. Відкрити програму для створення електронних таблиць Microsoft Exel.
  4. Відкрити програму для створення електронних таблиць Microsoft Exel.
  5. Війна за незалежність та її наслідки
  6. Військове будівництво у грудні 1918-березні 1919 року та війна з вірою у перемогу.
  7. Вопрос 10.Порядок створення та установчі документи суб’єктів господарювання.
  8. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції
  9. Документів на створення підприємства
  10. Друга війна радянської Росії та УНР.
  11. За допомогою який інструментів центральний банк регулює процес створення грошей комерційними банками?
  12. Загальні умови створення господарських організацій

В умовах збройного конфлікту з поляками уряд ЗУНР звернувся по допомогу до Директорії УНР. Для організації регулярної армії були направлені генерал М. Омелянович-Павленко і полковник С. Мишковський. Загальна мобілізація галицького населення відбулася до весни 1919 р., що дозволило сформувати боєздатну армію (УГА) понад 100 тисяч чол., з яких біля 40 тисяч були ветеранами Світової війни. Але не зважаючи на це відбити Львів так і не вдалося.

 

 

У квітні 1919 р. поляки отримали підкріплення з Франції, так званий корпус генерала Й. Галлера, що налічував більш ніж 60 тис. чол. Крім того, польський наступ підтримала Румунія, що вторглася в частину Підкарпаття. В результаті битви на Золотій Липі полякам вдалося отримати перемогу і українські війська відступили до Збруча.

В червні було призначено новим командувачем УГА генерала О. Грекова, якій почав операцію під назвою Чортківська офензива. В цієї битві проти 25 тисячного українського війська билися понад 100 тисяч поляків, але українцям вдалося отримати верх, що підняло бойовий дух галицького населення, а УГА була поповнена добровольцями на 15 тисяч чол.. Проте, в кінці червня полякам вдалося перейти в контрнаступ, який закінчився заняттям всієї Галичини. УГА була вимушена відступити за Збруч.

 

 

ВИСНОВКИ

1. Поразка «клаптикової» Австро-Угорської імперії у світовій війні призвела до її розпаду. Для українського населення виникла можливість побудови власної держави і об’єднання її з державою, що сформувалася на основній території України після Лютневої революції.

2. Утворення ЗУНР і проголошення злуки з УНР показали, що український народ прагне скористатися наявними умовами для державотворення. Проте перепони на шляху до утвердження державної незалежності були значнішими, ніж потенціал національної революції. Міжнародна ситуація в остаточному підсумку для ЗУНР та УНР склалася вкрай несприятливо.

3. В Австро-Угорщині українці виявилися єдиним народом, який не зміг реалізувати принцип національного самовизначення і створити після першої світової війни власну державність.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)