АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структурний функціоналізм: загальна характеристика, концепції Т.Парсонса та Р.Мертона

Читайте также:
  1. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  2. Влада як соц. явище. Концепції влади. Методи влади. Проблеми легітимності влади.
  3. Вопрос 5. Теория ХУ МакГрегора: характеристика, преимущества, недостатки
  4. Вопрос Загальна характеристика апеляційного оскарження, строк подання. Вимоги до форми та змісту апеляційної скарги (подання).
  5. вопрос Загальна характеристика касаційного оскарження, строк подання. Вимоги до форми та змісту касаційної скарги (подання).
  6. Вопрос Загальна характеристика справ, підвідомчих господарським судам.
  7. Вопрос Загальна характеристика та види запобіжних заходів.
  8. Вопрос Загальна характерстика прийняття рішення при вирішенні господарського спору. Вимоги до змісту рішення.
  9. Вопроси Загальна характеристика участників судового процесу.
  10. Вступительная статья как разновидность сопроводительной статьи: назначение, содержательная характеристика, использование в изданиях разных типов.
  11. Давньоруська культурна спадщина: концепції континуїтету
  12. Державний бюджет та його структура. Концепції формування державного бюджету.

Структурний функціоналізм – соціологічна парадигма, що розглядає суспільство як складну структуру з багатьох елементів, що інтегровані між собою та виконують різноманітні функції. Визначні представники – Т.Парсонс та Р.Мертон.

Загальні характеристики:

1. Суспільство – система взаємопов»язаних структур, що його складають і становлять разом одне ціле; всі елементи суспільства як системи взаємозалежні через виконання ними різних функцій. Соціальні інститути (держава, громадська організація) є складовими суспільної системи, що впливають на функціонування суспільства.

2. Індивід – діюча особистість, основний елемент суспільної системи, входить до соціальної структури суспільства через роль, яку він виконує.

3. Суспільне життя залежить від солідарності, засновується на взаємодії та співробітництві індивідів – членів суспільства.

4. Норми, цінності – важливий елемент соціального життя, відображає обов»язки людей та відіграє роль соціального контролю.

5. Соціальна система – інтегрована, прагне до стабільності, дисфункції виступають як патологія; соціологія здатна виявляти соціальні відхилення, попереджати про них соціальні інститути.

Т.Парсонс (1902-1979), автор праць «Структура соціальної дії», «Соціальна система». Соціальна система – сталий комплекс усталених дій, пов»язаних між собою та повторюваних, утворених соціальними відносинами людей. Роль – одиниця суспільних відносин, що пов»язує людей між собою в соціальній системі. Дії індивіда в цих межах пов»язані з певними очікуваннями його самого і дій інших стосовно нього. Умови функціонування системи: необхідність забезпечити виживання членів, здатність для цього забезпечувати розподіл ресурсів, здатність карати непокірних правилам членів, здатність організовувати взаємодію між членами та забезпечувати їх соціалізацію, творення певних норм культури. Підсистеми соціальної системи: культурна, особистісна, соціальна, органічна. Особиста складова має на меті забезпечувати ціледосягнення, соціальна – інтеграцію індивідів, культурна – взірці дій та цінностей для поведінки, органічна – адаптацію системи та її членів до мінливого середовища. Соціальний порядок – продукт процесів прагнення до самозбереження і самодостатності та охорони кордонів, забезпечення стабільності середовища.

Р.Мертон (1910-2003), автор праць «Соціальна теорія та соціальна структура», «Соціальна структура та аномія». Дослідження проблеми дисфункцій поведінки в соціальній системі, соціальних конфліктів, аномії. Положення концепції Р.Мертона:

· Соціальні види діяльності є функціональними для всієї системи.

· Всі елементи соціальної системи є необхідними для неї через їх різнофункціональність.

· Функції поділяються на явні та латентні (приховані).

Повна функціональна інтегрованість суспільства не існує на практиці, отже соціологу необхідно дослідити реальний ступінь інтегрованості. Ступінь інтегрованості суспільства може варіювати від консенсусу до диссенсусу. Тому важливо досліджувати конфлікти, соціальні дисфункції, відхилення, що породжують дезінтеграцію суспільства. Суспільство є конфліктним, ступінь його конфліктності можна подолати через зміни в соціальній структурі, створення нових, адекватних викликам організацій.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)