АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Соціологічна концепція Г.Зіммеля

Читайте также:
  1. NETSUKUKU — концепція публічних мереж
  2. Доба лицарства. Хрестові походи та їхня роль у формуванні лицарської культури. Кодекс лицарської моралі та куртуазних естетичних норм. Нова концепція кохання.
  3. Зміна етичних домінант в концепціях стоїків, епікурейців і скептиків
  4. Концепція вартості капіталу.
  5. Концепція загальної економічної рівноваги
  6. Концепція мультиплікатора
  7. Концепція партисипативного управління
  8. Концепція поведінки лідера
  9. Концепція проекту
  10. Концепція процесного підходу до управління
  11. Концепція ситуаційного лідерства
  12. Концепція характеристик мережі (NP)

Г.Зіммель (1858-1918), автор праці «Соціологія. Дослідження форм усуспільнення». Німецький філософ, економіст, соціолог, релігієзнавець. Предмет соціології: дослідження суспільства як системи соціацій, форм відносин між індивідами, завдяки якій проста їх множина перетворюється на спільноту. Суспільство складається з соціальних відносин та взаємодій людей, сил, відносин та форм, завдяки яким індивіди соціалізуються, залучаються до суспільного життя. Соціація — це форма, завдяки якій індивіди на ґрунті різноманітних інтересів утворюють єдності, де вони реалізують ці інтереси. Форми соціації, соціальної взаємодії первинні щодо суспільства в цілому, тому соціологія, за Г. Зіммелем, має займатися дослідженням зазначених форм раніше, ніж приступати до аналізу суспільства як такого. Різновиди соціацій: соціальні типи, соціальні процеси, моделі розвитку. Соціальні процеси: розподіл праці, утворення політичних партій, суперництво, підкорення. Соціальний тип – людина, що набуває в процесі взаємодії з іншими певних якостей: аристократ, авантюрист, геній, керівник, підлеглий, відступник, прибічник середньої лінії тощо. Модель розвитку – універсальний процес взаємозв»язку та розширення соціальних груп з посиленням вияву індивідуальності. Чим більша група, тим менш її члени подібні один до одного. Загальна характеристика розвитку груп за Зіммелем – зростання їх кількості та ролі індивідуальності всередині них. Зростає індивідуальна свобода. Розвиток історії – інтелектуалізація та раціоналізація соціального життя, поглиблення принципів грошового господарства. Це породжує відчуження – гроші віддаляють людину від вироблених нею речей, гроші стають мірилом свободи. Духовний світ людини та її особистість руйнуються. Концепція суспільства Г.Зіммеля:

індивід ←→ індивід

Суспільство

Соціологічна концепція Ф.Тьонніса

Фердинанд Тьонніс (1855-1936), автор праці «Спільнота і суспільство». Критикував уявлення Т.Гоббса про природну ворожість людей один до одного. Спільна воля людей жити разом, а не держава, утримує єдність суспільства. Типи волі:

· Природна інстинктивна воля: душевні схильності, емоції, уподобання, несвідомі мотиви.

· Розумова, раціональна воля: раціональні мотиви, усвідомлена мета, розрахунок, вигода.

Відповідно до цих типів через людське спілкування формуються 2 типи людських об»єднань:

1. Спільнота (gemeinschaft): заснована на соціальних зв»язках реального органічного життя, природній волі (сім»я, плем»я).

2. Суспільство (gesellschaft): механічне утворення, засноване на раціональній волі, носить механічний формальний характер.

Загальна тенденція розвитку людського спілкування – односпрямована еволюція від спільноти до суспільства як вищої форми спілкування.

Концепція суспільства Ф.Тьонніса:

спільнота

індивід┤

→суспільство

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)