АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття суспільства та соціальної системи

Читайте также:
  1. IV. Настільні видавничі системи.
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  4. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  5. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  6. Акціонерне товариство: поняття і види.
  7. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  8. Анархізм як форма суспільства
  9. Апарат держави: поняття та структура
  10. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  11. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  12. АФО імунної системи

Суспільство – сукупність всіх способів взаємодії та форм об»єднання людей, в яких знаходить прояв їх взаємозалежність один від одного і які склалися історично.

Ознаки суспільства:

· Спільність території проживання та постійної взаємодії людей.

· Цілість і сталість як цілого – передача способу спілкування, норм та зразків поведінки від покоління до покоління.

· Автономність та самодостатність відносно інших суспільств, саморегуляція.

· Здатність підтримувати високу інтенсивність внутрішніх зв»язків.

· Усталена система норм та цінностей, що лежать у основі соціальних зв»язків між людьми.

Суспільство включає в себе політичну, економічну, соціальну та культурну підсистеми, що взаємно пов»язані, взаємно доповнюють та взаємно впливають одна на одну.

Соціальна система суспільства – цілісне утворення, основним елементом якого є люди, їх зв»язки та взаємовідносини. Складається з, макро-, мезо- та та мікрорівнів. Макрорівень включає людство в цілому. Мезорівень – соціальні спільноти та утворені ними соціальні інститути. Мікрорівень – індивіди.

 

28.Поняття соціальної структури суспільства та значення соціальних груп у ній

Cоціальна структура суспільства – засіб організації та зв»язку окремих елементів соціальної системи в єдине ціле. Її характер визначається властивостями елементів та системоутворюючим фактором, який впорядковує елементи. Як велика організація суспільство включає в себе менші організації, що виступають посередником між ним та окремими індивідами, – соціальні групи. Соціальна група – відносно стала спільність людей, що історично склалася та різняться роллю і місцем у системі соціальних зв»язків певного історичного суспільства (родина, професійна група, суспільний клас). Типи суспільних груп:

· За ознакою належності: інгрупа (індивід до неї належить та ідентифікує себе з її членами, розуміє себе та їх як «ми»); аутгрупа (індивід до неї не належить, не ідентифікує себе з нею, вважає її членів «іншими»). Референтна група – реальна або умовна соціальна спільнота, з якою індивід співвідносить себе як з еталоном, орієнтується у своїй поведінці та самооцінці на норми, цінності, зразки поведінки цієї групи.

· За характером відносин між членами: первинні – індивід розглядає членів групи як особистостей, індивідуальностей, неформальний характер соціальних відносин; вторинний – відносини з іншими членами групи мають утилітарний характер, усі контакти є функціональними, залежать від ролей в колективі.

· За кількістю людей в колективі: малі – відносини між членами ґрунтуються на особистому знайомстві та контактах; великі – відсутнє безпосереднє спілкування між всіма членами групи.

Соціальні групи як опосередковуюча ланка між індивідом та суспільством в цілому відіграють основне значення у соціалізації людини – процесі інтеграції індивіда в суспільство, в різні типи соціальних спільностей (професійна, громадська, релігійна організація тощо) через опанування ним елементів культури, норм, цінностей, на засадах яких формуються соціально значущі риси особистості.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)