АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методики для батьків і самих дітей

Читайте также:
  1. III. Mix-методики.
  2. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  3. VІ. Кількісні методики
  4. Авторські вірші та малі жанри для дітей
  5. Активизирующие профориентационные методики
  6. Аналіз знань дітей про рослини
  7. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  8. АНТРОПОМЕТРИЯ , МЕТОДИКИ ИЗМЕРЕНИЯ ТЕМПЕРАТУРЫ ТЕЛА , АРТЕРИАЛЬНОГО ДАВЛЕНИЯ , ЧАСТОТЫ СЕРДЕЧНЫХ СОКРАЩЕНИЙ , ЧАСТОТЫ ДЫХАНИЯ
  9. Батьківська пара
  10. Вибір методики одержання функціонального відбитка залежно від стану слизової протезного ложа
  11. Вкажіть, які методики відповідають основним методам копроскопічної діагностики за гельмінтозів.
  12. Выписка из Методики оценки масштабов и последствий

Аналогічно склались справи і з методиками для батьків. Методичний інструментарій для са­мих дітей не розроблявся, оскільки в цьому немає необхідності при тій формі організації занять, яка запропонована вище. Він вміщений у саму структуру розвиваючих тренінгових занять і є їхньою невід'ємною час­тиною.

Діагностики дитячої обдарованості була й залишається однією з найбільш складних психодіагностичних проблем. її подальша розробка на теоретичному й психометричному рівнях, мабуть, додасть масу ново­введень в освітню практику, але на даному етапі розвитку теоретичних уявлень і рівні розробленості психометричних процедур обійтися без складної й відносно тривалої організаційної структури дослідження не­можливе.

Основні напрямки роботи педагогічного колективу, соціального пе­дагога з обдарованими дітьми. Вона вміщує в собі:

1) систему цілеспрямованого вияву обдарованих і здібних дітей за допомогою комплексної діагностики;

2) систему добору учнів у рівневі класи, яка дозволяє диференціювати процес навчання, створити максимально сприятливі умови для інтелектуального, морально-фізичного розвитку здібних дітей і забезпечити їм фундаментальну підготовку;

3) систему реалізації нової стратегії навчання, спрямовану на "прискорення" й "збагачення" змісту освіти;

4) систему стимуляції творчої діяльності здібних і обдарованих дітей через організацію масових форм роботи з учнями;

5) систему реалізації особистих творчих здібностей учнів через організацію індивідуальних форм діяльності;

6) систему розвитку загально інтелектуальних, науково-дослідних, організаційних умінь і навичок учнів, що дозволяють інтенсифікувати самостійну навчально-пізнавальну діяльність учнів;

7) систему розвитку якісно високого рівня світоглядних переконань через поглиблене вивчення суспільних дисциплін, які дозволяють учням орієнтуватися в складному світі соціальних відносин, адаптуватися до вимог сучасного суспільства;

8) систему методичної роботи з педагогічними кадрами, спрямовану на організацію, координацію, контроль і узагальнення діяльності вчи­телів, що працюють з обдарованими дітьми;

9) систему взаємодії з батьками з метою формування у дитини пози­тивної концепції й створення сімейного клімату, який сприятиме розвит­ку здібностей дитини.

Соціальний педагог у роботі по виявленню, розвитку обдарованих дітей діє спільно з учителями школи, тобто тільки спільні зусилля здатні принести конкретні, ефективні результати. Доцільно для вирішення про­блеми розвитку обдарованих дітей використовувати такі форми і методи:

І.Створення в школі психолого-педагогічного консиліуму, що скла­дається з учителів, соціального педагога й психолога. Для підготовки консиліуму проводиться комплексна діагностична робота в 1-му, 3-му, 5-му, 8-му, 10-му класах, організується анкетування дітей, батьків, вчи­телів. Завдяки цьому складається багаторівневий і багатопрофільний "банк даних" здібностей учнів. Причому, ці дані не завжди відповідають показ­никам успішності учнів, оскільки існує поняття "схована обдарованість". Завдяки цьому педагоги мають можливість виявити й простежити розви­ток кожної дитини, своєчасно надати їй педагогічну підтримку.

II. Проведення активної роз’яснювальної роботи з батьками. Регулярне проведення лекторію для батьків з проблем виявлення, розвитку й підтримки обдарованості й здібностей у дітей "Виявлення й розвиток обдарованості й здібностей дітей".

ІІІ. Добір учнів у класи для організації рівневого навчання на основі системи діагностичних робіт.

IV. Залучення учнів до роботи, зокрема, у масових формах органі­зації творчої активності здібних учнів (гуртки, факультативи, творчі студії, інтелектуальні конкурси й огляди, предметні тижні, наукова рада учнів, олімпіади, профільні класи, навчання в заочних школах при вузах під керівництвом учителя).

V. Систематична методична робота вчителів, що містить у собі осві­ту вчителів з проблем обдарованих дітей, що організовується соціальним педагогом і шкільним психологом.

VI. Організація соціальним педагогом і шкільним психологом роботи теоретико-методичного семінару для вчителів:

Приблизна тематична робота семінару:

1. Методика виявлення обдарованих дітей.

2. Типологія обдарованих і здібних дітей.

3. Масові й індивідуальні форми роботи з обдарованими дітьми.

4. Робота з обдарованими учнями за індивідуальними програмами.

5. Формування діагностичного банку даних "обдаровані й здібні діти школи".

6. Стратегія й принципи навчання обдарованих дітей.

7. Психологічні проблеми обдарованих дітей і особливості виховної роботи з ними.

8. Організація роботи з обдарованими дітьми в межах технології саморозвитку.

9. Залучення обдарованих учнів до проведення місячників з пред­метів.

10.Проблеми прихованої обдарованості.

11.Результативність роботи з обдарованими дітьми за рік.

VII. Організація матеріальної, моральної, психічної підтримки обдарованих дітей.

VIII. Підключення до вирішення проблем обдарованих дітей позашкільних культурно-освітніх, спортивних установ, соціальних служб.

Таким чином, методами виявлення обдарованості дітей у роботі соціального педагога є: спостереження, бесіди, опиту вальні листи, анкети, інтерв’ю, аналіз навчальної та творчої продуктивної діяльності, тренін­гові методи, метод розвиваючого комфорту, арттерапія та ін. Виявлена обдарованість має бути розвинута за різними напрямками, формами та методами.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)