АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Узаконити самовільне будівництво легше і дешевше через суд, аніж через стандартну процедуру

Читайте также:
  1. C. Через 10 – 30 мин и длится 1 – 2 часа
  2. Акцизы: налогоплательщики и объекты налогообложения. Особенности определения налоговой базы при перемещении подакцизных товаров через таможенную границу РФ.
  3. Взаимодействие через СМЭВ
  4. Вивчення процесів витікання рідини через отвори.
  5. Види та особливості контрактно-коопераційних форм міжнародних угод (франчайзинг, інжиніринг, ліцензійні угоди, будівництво «під ключ», інші).
  6. Визначте рядок, у якому всі слова пишуться через дефіс
  7. Висвітлення прав дитини через засоби масової інформації
  8. Витікання рідини через водозлив.
  9. Витікання рідини через отвори
  10. Витікання рідини через отвори і насадки під рівень при постійному напорі
  11. Військове будівництво у грудні 1918-березні 1919 року та війна з вірою у перемогу.
  12. Влияние через внушение

За даними екс-міністра регіонального розвитку і будівництва Володимира Яцуби, станом на червень 2010 року в країні налічувалося близько 200 тис. самовільно побудованих лише житлових будівель. Тому питання узаконення самовільного будівництва, прибудов є актуальними в Україні.

Процедуру узаконення будівництва можна здійснювати трьома шляхами:

Офіційним бюрократичним. (важкий, дорогий і тривалий процес).

Судовим. Якщо ви є власником або користувачем земельної ділянки, то слід звернутись до суду з позовом про визнання права власності на самовільне будівництво (відповідач — сільрада). Перед тим звернутись в інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю і сплатити штраф від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також отримати висновок архбудконтролю про те, що будівництво здійснене з дотриманням будівельних норм та придатне до експлуатації.

Спрощеним тимчасовим. До 31 грудня 2010 року діяв спеціальний спрощений механізм легалізації приватних будов у Тимчасовому порядку. Більше того, на сьогодні спрощена процедура узаконення для приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків, побудованих до 31 грудня 2008 р., вже передбачена статтею 30-1 Закону України «Про планування і забудову територій» (далі — Закон). Частина четверта статті 30-1 Закону закріпила процедуру узаконення аналогічну тій,що викладена в Тимчасовому порядку. Єдина відмінність полягає в тому, що згідно з процедурою, передбаченою Законом, відтепер усі об’єкти самовільного будівництва підлягають технічному обстеженню, в той час як Тимчасовий порядок передбачав технічний огляд для об’єктів до 350 кв. м. та технічне обстеження для об’єктів понад 350 кв. м. Нововведення Закону вступили в силу 23 липня 2010 р. Таким чином діяв Тимчасовий порядок у тих положеннях, де він не суперечить Закону, і з урахуванням останніх змін. А з 1 січня 2011 року в частині узаконення самобудов діє виключно Закон «Про планування і забудову територій».

Витяг із Закону України «Про планування і забудову територій»

Прийняття в експлуатацію збудованих до 31 грудня 2008 року без залучення підрядних організацій приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, які споруджувалися без дозволу на виконання будівельних робіт, здійснюється інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж таких об’єктів у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань будівництва та архітектури, за наявності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об’єкт. (Статтю 30-1 доповнено частиною згідно із Законом N 2367-VI від 29.06.2010 — зміна діє до 1 січня 2012 року.

Потім Верховна Рада продовжила до 1 січня 2013 року можливість прийняття в експлуатацію самовільно збудованих споруд (самобудов), побудованих до 31 грудня 2009 року. За прийняття законопроекту №7418 13 січня 2011 року проголосувало 296 депутатів при мінімально необхідних 226. Але потім було вето Президента.

Цікаво, що узаконювати самовільне будівництво на власній землі слід лише тоді, коли ви плануєте використати його для громадських потреб, наприклад, для підприємницької діяльності із допуском людей або при продажу будівлі. А для власного проживання про узаконення можна особливо не перейматися і не поспішати.

Згідно зі ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Спрощений порядок узаконення самочинного будівництва

Постанова Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. N 1035 встановила Тимчасовий порядок, який встановлював механізм та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених забудовниками — фізичними особами у період з 5 серпня 1992 р. до 1 січня 2008 р. без дозволу на виконання будівельних робіт (далі — приватні будівлі), на підставі заяви про прийняття в експлуатацію, яку подано до 31 грудня 2010 року. Потім стаття 31-1 Закону визначила, що прийняття самобудов здійснюється інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж таких об’єктів у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань будівництва та архітектури, за наявності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об’єкт. А порядку ще немає!

Судовий порядок узаконення самочинного будівництва

Відповідно до ст. 376 ЦК України, особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Вказана норма є винятком із загального правила набуття права власності на новостворене майно особою, яка його створила.

Згідно зі ст. 376 ЦК України, право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Стаття 376 ЦК України також містить правило, згідно з яким на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. Особа, яка здійснила самочинне будівництво, має право на відшкодування витрат на будівництво, якщо право власності на нерухоме майно визнано за власником (користувачем) земельної ділянки, на якій воно розміщене. Зокрема, відповідно до ч. 2 п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо право власності на самочинно зведену будівлю визнано судом за власником (користувачем) земельної ділянки, на якій вона розміщена, то до складу спадщини входить право на відшкодування витрат на будівництво.

Таким чином, необхідними умовами узаконення в судовому порядку самочинно побудованих об’єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки; відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки; відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб. Це ж саме стверджується і в Постанові Вищого Господарського Суду України від 15.01.2008 року у справі №30/334.

До позовної заяви про визнання права власності на самочинно збудоване майно мають бути додані такі документи: довідка Бюро технічної інвентаризації про відсоток готовності об’єкта самочинного будівництва, технічний паспорт будівлі; технічний висновок проектної організації (спеціаліста, експерта) щодо відповідності стану об’єкта самочинного будівництва державним будівельним нормам із зазначенням відсотка готовності об’єкта та можливості його подальшої експлуатації, в який мають бути включені генплан, архітектурно-планувальні рішення, конструктивні рішення; документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, а у разі, якщо замовник (забудовник) не є власником чи користувачем земельної ділянки, також подається нотаріально засвідчена згода власника земельної ділянки на забудову цієї ділянки, а якщо ділянка перебуває у користуванні, — нотаріально засвідчені згоди власника та користувача земельної ділянки на її забудову; висновки державних органів, що здійснюють контроль за дотриманням природоохоронних, санітарно-гігієнічних, протипожежних вимог; висновок Управління архітектури та містобудування виконкому місцевої ради щодо можливості збереження (як противаги знесенню) самочинно збудованого об’єкта.

За наявності можуть також бути додані рішення виконавчого органу відповідної ради або місцевої державної адміністрації про дозвіл на будівництво об’єкта містобудування і проект виконання підготовчих робіт.

У Роз’ясненні Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 01.09.2006 року «Щодо будівництва на приватній ділянці сауни за особистим проектом» пояснено, що питання, пов’язані з плануванням, забудовою населених пунктів згідно з наданими законодавством повноваженнями у сфері містобудування, належать до компетенції місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, а також спеціально уповноважених органів з питань містобудування та архітектури, тому відповідачами за позовом про визнання права власності на самочинне будівництво правильно зазначати відповідну місцеву раду та відділ архітектури та містобудування виконкому відповідної ради.

Ціна такого позову визначатиметься інвентаризаційною оцінкою спірного майна — самочинного будівництва. Така оцінка визначається БТІ в техпаспорті на збудований об’єкт або може бути оформлена БТІ окремою довідкою. Сума необхідного до сплати судового збору становитиме 1% від ціни позову (але не менше 51 грн.) та сума витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду справи.

У рішенні суду має бути прописано:

– визнати право власності;

– здійснити державну реєстрацію права власності без введення в експлуатацію.

Ось і виходить, що у нас саме суди займаються легалізацією будівництва, але навіщо це їм, якщо можна все зробити по-людськи, без обмежень, з нормальним порядком, хай і через сплату штрафу, хоча не зовсім зрозуміло за що. Бояться у нас людину з власним будинком, бо в такої людини багато власних думок, і часто незалежність є у власній фортеці…


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)