АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мистецтво Стародавнього Риму

Читайте также:
  1. Архітектура і образотворче мистецтво
  2. ГОТИЧНЕ МИСТЕЦТВО
  3. Готичне мистецтво та архітектура
  4. Декоративне мистецтво
  5. естрадне мистецтво
  6. Культура і мистецтво. Народи країн Закавказзя мають давні культурні традиції.
  7. Культура стародавнього Китаю.
  8. Мистецтво 19 сторіччя
  9. Мистецтво династії Вей і Ци (386–584рр.)
  10. Мистецтво династії Мін (1368-1644).
  11. Мистецтво династій Сун (960-1279) і Юань (1279–1368 ).
  12. Мистецтво епохи просвітництва

Римське мистецтво це наслідок взаємодії грецької культури та творчості місцевих італійських племен (етрусків). Мистецтво стародавнього Риму проходило свій розвиток у тісній взаємодії з мистецтвом підкорених народів, які були у складі Римської імперії.Основою образів римського мистецтва є реальна дійсність, але улюбленими для римлян все ж були мотиви з міфології.Надзвичайно багата і різноманітна спадщина стародавнього Рима. Римські творці залишили після себе чудові мозаїки, фрески, прекрасні скульптурні портрети, грандіозні архітектурні ансамблі.Відчутним внеском до світової культури стали давньоримський театр та література. Неможливо оцінити значення історичних праць Тіта Лівія, промов Ціцерона, поетичних творів Овідія, Горація, Вергілія, сатири Марціала, філософії Лукреція.Стародавній Рим - рабовласницька держава. Історія цієї держави ознаменована класовою боротьбою та безперервними війнами.Мистецтво Рима ділиться на декілька періодів: культура доримської Італії ((VII - IV ст. до н. е.) етруське мистецтво); мистецтво республіканського Риму (IV - I ст. до н. е.) та мистецтво імператорського Риму (кінець I ст. до н. е. - V ст. н. е.). Мистецтво Риму не тільки останній етап у розвитку античності. Багато чого в ньому перевершує культуру середньовіччя. Вже в Стародавньому світі формувалися нове розуміння світу і багато художні ідеали. У сферу мистецтва в пізніші століття Римської імперії вовлекалось вже значно більше, ніж раніше, кількість людей. У художній культурі Риму виникали передумови для народження і розвитку середньовічного мистецтва, глибоко суперечливого в пошуках досконалості і краси. Майстри стародавнього Риму залишили велике художню спадщину, створивши неповторні оригінальні твори: барвисті фрески і мозаїки. Територіальна близькість Риму до європейських країн зумовило проникнення античних ідей у ​​культури наступних епох. Завдяки Риму народи Європи вже в період і далі, дізналися про досягнення античної культури, змогли сприйняти красу, багатобарвність і своєрідність античних фресок і мозаїк. Великий вплив на розвиток Римського мистецтва в епоху республіки зробило грецьке мистецтво, а також грецька мода на оздоблення будинків, на перебіг в живописі. Таким чином, можна сказати, що в епоху римської республіки почався розквіт римського образотворчого мистецтва. Нехай це початок ознаменувався лише наслідуванням і запозиченням грецькою культурою. Надалі це призведе до розвитку своєї оригінальної техніки живопису, Але це буде вже епоха Римської імперії.

Імпресіонізм

Імпресіонізм - художній стиль у мистецтві останньої третини XIX - початку XX ст., що здійснив величезний вплив на все наступне мистецтво. Представники його прагнули передати безпосереднє враження від навколишнього світу, мінливі стани природи. Імпресіонізм зародився в 1860-х роках у Франції, коли художники внесли в живопис різноманіття і складність міського побуту, свіжість і безпосередність сприйняття світу. Для їхніх робіт характерне зображення випадкових ситуацій, сміливість композиційних рішень, фрагментарність композиції, несподівані точки зору, ракурси, зрізи фігур рамою. Близьке імпресіонізму в образотворчому мистецтві різноманіття нюансів почуттів і настроїв виявляється в поезії і музиці.. Вперше в історії мистецтва художники зробили для себе правилом писати не в майстерні, а під відкритим небом: на березі ріки, у полі, у лісі. Після виставки в Парижі цих художників стали називати імпресіоністами, від французького слова 'impression'- що значить 'враження'. Це слово підходило до їхніх робіт, тому що в них художники передавали своє безпосереднє враження від побаченого. Художники по новому підійшли до зображення світу. Головним для них стали світло, повітря, у яке ніби занурені фігури людей і предмети. У їхніх картинах почувався вітер, волога після дощу, нагріта сонцем земля. Вони прагнули розглянути і показати дивне багатство кольору в природі. Імпресіонізм був останнім великим художнім рухом 19 століття. У руслі цього напрямку працював один з найбільших французьких художників 19 століття Едуард Мане (1832-1883). З незвичайною свіжістю і чистотою тонів зображував Мане куточки Парижа, образи своїх сучасників, нескладні за мотивами натюрморти. Будь-яка його картина вражає. Одним з майстрів імпресіонізму був Клод Моне (1840-1926). Він працював головним чином в галузі пейзажу. Майже одночасно з художниками-імпресіоністами з’явилися романісти й новелісти, поети і драматурги, чия творчість базувалася на миттєвих враженнях від побаченого.Стосовно до літератури імпресіонізм розглядається широко — як стильове явище, що виникло в останній третині 19 століття і охопило письменників різних переконань і методів. Ознаки «імпресіоністичного стилю» — відсутність чітко заданої форми й прагнення передати предмет в уривчастих, миттєво фіксуючих кожне враження штрихах, що виявляли, однак, при огляді цілого, свою єдність і зв'язок. Як особливий стиль імпресіонізм із його принципом цінності першого враження надавав розповіді надзвичайну яскравість і свіжість, а художній ідеї — несподівану розгалуженість і багатоликість. Залишаючись стильовим явищем, імпресіонізм не означав, особливо у великих письменників (наприклад, А. П. Чехов, І. О. Бунін й ін.), ламання художніх принципів реалізму, а позначався в збагаченні цих принципів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)