АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення органам місцевого самоврядування – 2 год

Читайте также:
  1. II. Розгляд справ про адміністративні правопорушення
  2. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  3. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  4. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  5. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  6. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  7. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  8. Автоматизированная информационно-справочная система
  9. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  10. Введение в справочные разделы
  11. Взаємодії між органами державної контрольно-ревізійної служби та органами прокуратури, внутрішніх справ і Служби безпеки України
  12. Взаимодействие с органами власти.

Гарантії та форми захисту місцевого самоврядування – 2 год.

Питання:

1. Поняття та система гарантій місцевого самоврядування.

2. Форми захисту місцевого самоврядування.

3. Правовий механізм захисту прав і законних інтересів місцевого самоврядування.

 

Задача 1.

Донецька міська рада згідно із заявою Петрова М.В. і доданих до неї документів, надала останньому земельну ділянку площею 9 соток для індивідуального житлового будівництва. Прокурор м. Донецька опротестував дане рішення на підставі того, що Донецька міська рада перевищила надані законодавством України повноваження.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

 

Задача 2.

Товариство з обмеженою відповідальністю „Фієста”, юридична адреса якого знаходиться на території Артемівського району м. Луганська, а виробничі приміщення в Луганську та області всупереч вимог, закріплених рішенням Луганської міської ради „Про порядок надання дозволу на розміщення реклами”, розмістила рекламу на території Артемівського і Жовтневого районів м. Луганська, а також Станічно-Луганського району. Внаслідок цього керівника ТОВ „Фієста” викликали на засідання Луганської міської ради, однак він на засідання не з’явився.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

 

Задача 3.

Виконавчий комітет Кремінської міської ради 01.10.2011 підвищив тарифи на комунальні послуги, що надаються комунальним підприємством „Комфорт”. Прокурор опротестував дане рішення, оскільки питання не було розглянуто на місцевому референдумі. (Варіант: Обласна рада оскаржила до суду дане рішення, оскільки воно відноситься до сфери повноважень обласної ради).

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Чи законними є дії виконавчого комітету Алчевської міської ради? Чи є обґрунтованим протест прокурора?

Задача 4.

Луганська міська рада затвердила план приватизації комунального майна на 2011 рік. Луганська обласна державна адміністрація відмінила дане рішення на підставі того, що план приватизації комунального майна не був погоджений з планом приватизації державного майна в Луганській області. Луганська міська рада оскаржила дії обласної державної адміністрації до суду.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Чиє рішення є законним? До якого суду слід подавати скаргу? Які мотиви повинні бути зазначені у скарзі?

Функції та повноваження виконкомів сільських, селищних та міських рад - 2 год.

Питання:

1. Поняття функцій та повноважень місцевого самоврядування.

2. Компетенція виконкомів сільських, селищних та міських рад.

3. Функції та повноваження виконкомів в окремих сферах місцевого самоврядування.

Задача 1.

Прокурор Жовтневого району м. Луганська порушив кримінальну справу за нецільове використання бюджетних коштів депутатом міської ради Сидоренком, застосував стосовно нього запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Депутат подав скаргу прокуророві області.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Визначить порядок подання скарги та мотиви, з яких вона може бути подана.

 

Задача 2.

На розгляді Луганської міської ради станом на 01.07.2011 знаходилось 9 заяв фізичних та юридичних осіб про відведення земельних ділянок для різних потреб. Перша сесія міської ради відбулася 15 вересня, під час проведення якої було розглянуто й задоволено лише 4 заяви. Наприкінці роботи сесії, Голова ради порушив питання про розпуск міської ради. Прокурор міста оскаржив рішення Голови з мотивів його незаконності.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Чи є рішення Голови законним? Вкажіть порядок та умови розпуску Ради.

Задача 3.

Михайличенко, перебуваючи на посаді спеціаліста 1 категорії відділу економіки та власності Алчевського міськвиконкому Луганської області та будучи разом з іншими особами засновником ТОВ „ЖБК”, сприяла з використанням свого службового становища реєстрації ТОВ і оформленні реєстраційних документів.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Чи підлягає Михайличенко відповідальності? Як кваліфікувати її дії? Чи може вона бути звільнена з займаної посади?

Задача 4.

Голова Станично-Луганської селищної ради Мартинов незаконно використовував комунальне майно, за що постановою районного суду був притягнений до адміністративної відповідальності. З урахуванням цього 8 із 25 депутатів селищної ради на засіданні ради порушили питання про звільнення Голови ради з посади.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Чи є законними дії депутатів? Які юридичні наслідки мають наступити у даному випадку?

Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення органам місцевого самоврядування – 2 год.

Питання:

1. Повноваження місцевих рад щодо прийняття рішень, за порушення яких передбачається адміністративна відповідальність.

2. Порядок організації та юрисдикційні повноваження адміністративних комісій.

3. Особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення, що підвідомчі органам місцевого самоврядування.

 

Задача 1.

Складіть таблицю у якій проведіть розмежування компетенції адміністративних комісій та виконавчих комітетів місцевих рад щодо складання та розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення.

Визначте у яких сферах лежать їх повноваження. Яким чином розмежовуються їх повноваження щодо розгляду справ однакових справ?

 

Задача 2.

Артемівська районна рада М. Луганська своїм рішенням створила Адміністративну комісію з 4 пенсіонерів, 3 осіб місцевої ради та виконкому, 2 представників підприємств, санітарного лікаря санітарно-епідеміологічної служби та інспектора пожежної частини.

Прокурор опротестував зазначене рішення у зв’язку з тим, що до складу адміністративної комісії не можуть входити пенсіонери та представники органів державної влади. У протесті прокурор вимагав виключення зазначених осіб із складу адміністративної комісії.

Чи законно виніс протест прокурор?

Чи законні та обґрунтовані вимоги прокурора?

Як слід діяти у зазначених обставинах місцевій раді?

 

Задача 3.

Секретар адміністративної комісії Сватівської селищної ради склала протокол про адміністративне правопорушення за те, що М. палив тютюнові вироби на зупинці громадського транспорту у центрі селища. За це на засіданні адміністративної комісії через 10 днів М. було піддано штрафу на суму 85 грн.

М. через три дні оскаржив рішення адміністративної комісії мотивуючи тим, що секретар не має права складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Чи законні дії секретаря та адміністративної комісії?

Чи є мотивованою скарга М.?

Хто і у яких випадках має право складати протоколи за паління у громадських місцях та їх розглядати?

 

Задача 4.

Адміністративна комісія, що складається з 9 осіб, розглянула справу за ст. 152 КУпАП у присутності секретаря та ще 3 членів комісії і наклала на В. штраф у розмірі 34 грн. за те, що останній не надав копії договору про вивіз сміття.

При цьому В. заявив, що договір про вивіз сміття він загубив, а з проханням про поновлення екземпляру неодноразово звертався до виконавця робіт, але відповіді не отримав.

Чи законні дії адміністративної комісії?

Чи легітимне рішення адміністративної комісії?

Чи зобов’язаний В. сплатити штраф?

Як діяти В. у зазначеній ситуації?

 

Задача 5.

Адміністративна комісія, розглядаючи матеріали стосовно М. і К., які спільно з 16 і 17 річними А. та О. розпивали спиртовий настій глоду, наклала на перших штрафи по 100 грн. на кожного.

Підчас розгляду справи М. заперечував свою провину, оскільки фізичного та психічного насильства він та К. до А. та О. не застосовували, крім того, настій було придбано на спільні кошти всіх чотирьох осіб.

М. оскаржив постанову адміністративної комісії мотивуючи тим, що підчас засідання не було об’явлено складу адміністративної комісії та не було роз’яснено М. і К. їхні права та невірно було застосовано норми матеріального права (за відсутністю складу правопорушення).

Чи законно адміністративна комісія наклала на М. і К. адміністративні стягнення?

Чи законною та обґрунтованою є скарга М.?

Який порядок оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення?


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)