АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поясність,яку роль грає мультиплікатор інвестицій в посиленні циклічних коливань ринкової економіки

Читайте также:
  1. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  2. Аналіз інвестиційних рішень підприємства. Дисконтування. Потомчна (приведена) і чиста дисконтована вартість. Оптимізація інвестиційних рішень. Внутрішня окупність інвестицій.
  3. Аналіз моделі мультиплікатора.
  4. Аналіз ринкової і фінансової стійкості. Типи фінансової стійкості підприємств
  5. Аналіз умов беззбитковості при обґрунтуванні інвестиційних проектів
  6. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  7. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  8. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  9. Вання збитків іноземним інвесторам у разі припинення інвестиційної діяль-
  10. Види, форми та методи здійснення міжнародних інвестицій в Україні
  11. Визначення показників ефективності інвестицій у проекти розвитку підприємства в наступному році
  12. Визначення рівноважного обсягу національного виробництва у кейнсіанських моделях мультиплікатора. Зміна рівноваги та мультиплікативний ефект. Рецесійний та інфляційний розрив.

Циклічність -це рух від одного макроекономічного стану економіки до іншого із загальною тенденцією до економічного зростання.

Існує кілька циклів різної тривалості:столітні цикли(тривалістю понад 100 років);«довгі»(трив.50-60років);періодичні,(трив.7-12років);«короткі»,(трив.2-2,5роки).

Можнавиділитикілька(фаз),щопослідовнозмінюються:

спад(криза);депресія(застій),пожвавлення;піднесення.

Спад (криза)завершує попередній циклієпочаткомнаступного.Цейперіодрозпочинаєтьсязтруднощівзбутувиробленоїпродукції,щозгодомведедовибуховогоскороченнявиробництва,зайнятості,попитунаінвестиції.Цінизнижуються,апопитнагрошізростає,домаксимальногозначенняпіднімаєтьсяпроцентнаставка,тобтозначнопогіршуєтьсяринковакон’юнктура.

Депресія –фазациклу,яка проявляється у тривалому застої виробництва.Сукупний про­дукт уже не зменшується, але й не зростає.Стабільним и на низькому рівні стають ціни,висо­кий рівень безробіття,ставка процента падає до свого мінімального рівня.Проте поступово запаси не реалізованої продукції зникають,зростає сукупний попит,створюються умови для пожвавлення виробництва і комерційної діяльності.

Фаза пожвавлення розпочинається із зростання розмірів виробництва і помітного скорочення безробіття.Нарешті,коли обсяг виробництва досягає попереднього найвищого рівня,економіка вступає в фазу піднесення. Тепер виробництво зростає найвищими темпами, ринкова кон’юнктура стає найліпшою:зростають попит і ціни,збільшуються доходи,прискорюється обіг капіталу,що супроводжується досягненням повної зайнятості.Висувались найрізноманітніші причини циклічних коливань ринкової економіки.Сучасна наука виходить з того,що ці причини потрібно шукати у рівні сукупних витрат (сукупногопопиту),найбільше значення серед яких належить інвестиціям. Це уявлення пов’язане з причиною існування періодичного циклу,яку свого часу обґрунтовував Карл Маркс,– масове оновлення активної частини основного капіталу (машин,механізмів і обладнання)на фазі депресії,що вимагає значних інвестицій.Масове оновлення активної частини основного капіталу створює мультиплікаційний ефект зростання виробництва, який припиняється, коли заміна техніки закінчується і знижується сукупний попит як на елементи основного капіталу,так і на предмети особистого споживання для робочої сили,яка вивільняється з виробництва у зв’язку з його скороченням,–тоді економіка вступає в наступну кризу над виробництва.

У процесі виробництва основний капітал щорічно зношується тому вимагає відповідних інвестицій на своє заміщення.Зростання попиту вимагає пропорційного розширення основного капіталу за рахунок чистих інвестицій. Сума усіх річних інвестицій утворює валові інвестиції. На фазі ІІ (пожвавлення)разом із зростанням попиту і капіталу з інвестиціями включається ефект прямої акселерації. ФазаІІІ (піднесення)вимагає ще більших пропорцій приросту інвестицій. На фазіІV (спад)проходить обернена акселерація,заякої навіть незначне зменшення попиту веде до різкого скорочення як чистих,так і валових інвестицій.

Принцип оберненої акселерації інвестицій відображає надзвичайно відчутні для економіки зміни в інвестиціях під дією змін в сукупному попиті на товари і послуги,що стає прискорювачем циклічних коливань економіки.До пояснення причин економічної циклічності залучаються також моделі економічного зростання,зокрема, модель Гікса,що поєднує ефект мультиплікації та акселерації інвести­цій.Для забезпечення макроекономічної стабільності потрібен коефіцієнт мультиплікатора не менший від 4,0(МРС>0,75),однак нині в краї надрозвиненої ринкової економіки він не перевищує значення 2,0(МРС=0,50),тому економічне зростання зберігає циклічний характер.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)