АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика укладання бібліографічного огляду

Читайте также:
  1. А) традиційний порядок укладання господарських договорів.
  2. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  3. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  4. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  5. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.
  6. В 3. Порядок ценообразования. Методика расчета отпускной цены продукции.
  7. Види біржових угод і порядок їх укладання
  8. ВІДПОВІДІ на тести по ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ
  9. Водные прогнозы : состав и методика расчетов.
  10. Вопрос 25. Методика работы по обучению восприятию речи дошкольников с нарушенным слухом.
  11. Вопрос 26. Методика формирования количественных представлений у детей с интеллектуальной недостаточностью.
  12. Вопрос Укладання господарських договорів.

Бібліографічний огляд вміщує впорядковану сукупність бібліографічних описів джерел інформації; анотації, що розкривають їхній зміст; текст, який пов'язує між собою описи окремих джерел.Бібліографічний огляд - послідовна розповідь про документи - джерела інформації з певного питання (проблеми, теми), містить характеристики первинних документів (впорядковану сукупність бібліографічних описів, анотації) як джерел інформації, що з’явилися за певний період. Завданням бібліографічного огляду є відбір достатньої кількості джерел, їх бібліографічний опис і характеристика змісту.

На відміну від анотованих покажчиків, в яких подають бібліографічний опис та анотацію документів, у бібліографічному огляді відображено логічний послідовний виклад змісту первинних документів, їх бібліографічний опис та огляд документів, де джерела зазвичай зіставляють, охоплюючи єдиною думкою, нерідко з оцінюванням творів.

Розрізняють два типи бібліографічних оглядів

- інформаційні;

- рекомендаційні.

Перед першими ставиться завдання оперативного, цілеспрямованого інформування певних груп читачів про документи, що мають для них професійний інтерес; перед другими - завдання педагогічного характеру: зацікавити читача певною інформацією, вплинути на його вибір. Інформаційні огляди розраховані на підготовленого користувача, якому відома суть теми, що розглядається; рекомендаційні - на користувача, читацькі інтереси якого ще формуються. До інформаційних бібліографічних оглядів долучають видання різних типів та видів, і за кількістю їх значно більше, ніж в оглядах рекомендаційного типу. Для рекомендаційних оглядів характерний відбір найбільш важливих і цікавих, з погляду укладачів, первинних документів - здебільшого видань однієї тематики (одного автора) і в обмеженій кількості (5-7 назв).

За змістом бібліографічні огляди поділяють на:

- джерелознавчі, або тематичні - розглядають характер, призначення і тематику творів із певної проблеми або предмета;

- персональні - досліджують твори певної особи та літературу про неї;

- огляди нової літератури - подають матеріали, що вийшли у світ за останній період (місяць, квартал, рік);

- огляди інформаційних видань - окреслюють певну сукупність реферативних журналів, бібліографічних покажчиків тощо.

Тематичні огляди будують на основі послідовного розкриття змісту кількох тематично близьких документів (інколи з різних галузей знань). На відміну від огляду нової літератури, до них долучають інформацію за різні роки.

Персональні огляди, або біобібліографічні, знайомлять користувачів із працями певної особи та (або) з творами про неї. Тому склад документів, внесених до цього виду оглядів, може бути різним за тематикою, видами видань, публікацій, за роками публікування, жанровими особливостями. Огляди нової літератури - одна з найпоширеніших форм бібліографічної інформації. Вони охоплюють різні види видань: книжки, журнали, публікації, інформаційно-бібліографічні матеріали. Досить часто огляди нових книжок і огляди публікацій періодичних та продовжуваних видань провадять як самостійні форми інформування про документи. Огляди нової літератури мають, як правило, інформаційний характер, але можуть бути і рекомендаційними. Огляди інформаційних видань розкривають зміст, характер і особливості бібліографічних посібників різних типів і видів (у тому числі опублікованих у книгах, журналах і газетах), довідкових видань, певної сукупності реферативних журналів. За змістом ці огляди можуть бути загальними, тематичними, персональними; за характером подання матеріалу - інформаційними і рекомендаційними; можуть містити як новинки, так і видання минулих років.

Огляди зазвичай складаються з двох частин: тексту, що містить порівняльну характеристику основної літератури, і бібліографічного списку за темою. Бібліографічні огляди можуть мати описово-інформаційний характер. Найчастіше вони мають науково-допоміжну мету і наближаються до вичерпних за охопленням первинних документів. Бібліографічні огляди слугують джерелознавчою базою для наукової та інформаційної діяльності


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)