АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Залежно від форм власності в Україні можуть діяти підприємства яких видів?

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  5. Аграрні реформи в Україні
  6. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  7. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  8. Аналіз грошових потоків підприємства.
  9. Аналіз грошових потоків підприємства.
  10. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  11. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  12. Аналіз забезпеченості підприємства персоналом

Залежно від форм власності, можуть діяти підприємства таких видів:

- приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи);

- підприємство, що Діє на основі колективної власності (підприємство колективної власності);

- комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

- державне підприємство, що діє на основі державної власності;

- підприємство, засноване на змішаній формі власності (на базі об'єднання майна різних форм власності).

В Україні можуть діяти також інші види підприємств, які передбачені законодавством.

16. Назвати особливості статусу акціонерного товариства:

Акціонерна форма господарювання має істотні особливості щодо створення, діяльності та юридичного статусу. Особливості його правового статусу виражає визначення акціонерне. Ці особливості обумовлені акціонерною власністю, акціонерним способом формування і функціонування статутного фонду товариства.

Акціонерним визнається засноване на установчому договорі та статуті товариство, яке має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства. З визначення випливають особливості акціонерного товариства, які обумовлюють специфіку його юридичного статусу.

По-перше, статутний фонд акціонерного товариства мас акціонерну природу, формується шляхом емісії та продажу акцій фізичним та/або Юридичним особам.

По-друге, акціонерне товариство має публічний статус емітента цінних паперів (акцій, облігацій). Інші товариства не мають статусу емітента акцій. Акціонерне товариство є юридичною особою, яка від свого імені випускає акції і зобов'язується своєчасно виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску. Шляхом випуску і продажу акцій акціонерні товариства і формують свої статутні фонди, і збільшують їх, якщо це необхідно. Акції відкритих акціонерних товариств допускаються до вільного продажу на умовах, визначених Законом України "Про цінні папери і фондову біржу", іншими актами про фондовий ринок.

По-третє, фізичні та юридичні особи, які придбали акції акціонерних товариств, фіксуються у реєстрі власників іменних цінних паперів і набувають статусу акціонерів.

17. Порядок створення акціонерного товариства згідно із Законом країни "Про господарські товариства" включає такі стадії:

Для створення акціонерного товариства засновники повинні зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство, здійснити підписку на акції, провести установчі збори і державну реєстрацію акціонерного товариства.

Державна реєстрація здійснюється відповідно до ст. 6 ЗУ "Про господарські товариства" та ст. 8 ЗУ "Про підприємництво" та детально регулюється положенням "Про державну реєстрацію суб'єктів ПД" від 25.05.1998 року. Державна реєстрація проводиться у виконкомі, міській, та райраді. За місцезнаходженням юридичної особи. Для держ. реєстрації юридичної особи подаються документи:

- рішення власників майна або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи, якщо власників або уповноважених ними органів 2 й більше, таким рішенням є установчий договір, а також у випадках передбачених законом, - протокол установчих зборів.

- статут - це необхідно для створюваної організації.

- реєстраційну картку встановленого зразка, яка й є заявою про держреєстрацію.

- документ, що засвідчує сплату власником внеску до статутного фонду суб'єкта ПД в розмірі, передбаченим законодавством.

- документ, що засвідчує внесення плати за держреєстрацію.

Органам державної реєстрації забороняється вимагати від підприємців б.-я. додаткові документи. Державна реєстрація проводиться за наявності всіх необхідних документів протягом не більше 5 робочих днів. Органи державної реєстрації зобов'язані протягом цього періоду внести дані до реєстру суб'єктів ПД та видати свідоцтво про державну реєстрацію. У п'ятиденний строк після дати реєстрації органи держреєстру надсилають примірник реєстраційної картки з позначкою про державну реєстрацію відповідно державного податкового органу, органу держкомстату, до фонду соцстрахування та до пенсійного фонду України. Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта ПД та копія документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі, є підставою для відкриття рахунків в банках України.

Законодавчими актами України можуть бути встановлені спеціальні правила державної реєстрації окремих суб'єктів. Так, державний реєстр банків здійснює НБУ. ФПГ реєструє КМУ. Фондові біржі - державна комісія з цінних паперів і фондового ринку.

Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію представник юр.особи направляється до банку для відкриття рахунків, до органів статистики та соц.захисту для реєстрації у них.

18. Дати визначення основних понять відповідно до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 1 червня 2000 р.

ліцензія - це документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому вид)' господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

Ліцензування - це видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень

про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Ліцензіат - суб'єкт господарювання, який одержав ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Ліцензійні умови - установлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

19. Основні принципи державної політики у сфері ліцензування:

- забезпечення рівності прав, законних інтересів усіх суб'єктів господарювання;

- захист прав, законних інтересів, життя та здоров'я громадян, захист навколишнього природного середовища та-забезпечення безпеки держави;

- встановлення єдиного порядку ліцензування видів господарської діяльності на території України;

- встановлення єдиного переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)