АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заняття 2. Суб’єкти господарської діяльності

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  8. Банкрутство як підстава припинення господарської діяльності.
  9. Вивчення нового заняття.
  10. Види господарської діяльності
  11. Види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню
  12. Види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню

Організаційно-правові форми. Господарські

Товариства. Державна реєстрація

 

План

 

1. Поняття, ознаки та класифікація суб’єктів господарювання.

2. Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності.

3. Підприємство та його різновиди.

4. Установчі документи господарських організацій, порядок їх створення та формування майна. Ліквідація, реорганізація.

5. Управління господарською організацією, система органів, порядок формування, компетенція.

6. Поняття, ознаки та класифікація господарських товариств.

7. Особливості правового статусу акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, повного та командитного товариств.

8. Правове регулювання реєстрації суб’єктів господарювання. Державний реєстратор.

9. Процедура реєстрації припинення юридичних осіб та припинення підприємницької діяльності фізичними особами - підприємцями.

 

1. До адвоката із запитом звернувся іноземний громадянин, в якому просив надати юридичні консультації з питань організації бізнесу в Україні. Іноземця, зокрема, цікавило, в якій організаційно-правовій формі слід створити юридичну особу, щоб вона відповідала наступним вимогам:

Мета – отримання прибутку;

Предмет діяльності – торгівля цінними паперами або послуги у сфері страхування та накопичувального пенсійного забезпечення;

Учасники – фізичні та юридичні особи резиденти та нерезиденти;

Можливість концентрації капіталу у значних розмірах;

Управління – всіма його учасниками;

Підвищений рівень забезпеченості вимог кредиторів.

Підготуйте письмову юридичну консультацію з цих питань.

2. Один з учасників товариства відступив свою частку іншому учаснику. Документи про реєстрацію цих змін в установчих документах товариства були надані державному реєстратору лише рік потому. Державний реєстратор відмовив у реєстрації змін в установчих документах, посилаючись на те що зміни подані із пропуском строку.

Чи правомірні дії реєстратора? Протягом якого часу зміни до установчих документів повинні були бути подані на реєстрацію? Які наслідки пропуску цього строку? З якого моменту другий учасник вважається таким, що набув прав на частку першого учасника? Чи може перший учасник скасувати передачу своєї частки другому учаснику до реєстрації відповідних змін?

 

ІІ. ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОКРЕМИХ СФЕР ГОСПОДАРЮВАННЯ

 

Заняття 1. Правове регулювання зовнішньоекономічної

Діяльності

 

План

 

1. Зовнішньоекономічні відносини як об’єкт правового регулювання. Джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності.

2. Зовнішньоекономічний контракт: поняття, порядок укладання. Вимоги до форми контракту.

3. Особливості змісту зовнішньоекономічного контракту. Право країни, що визначає права та обов’язки сторін.

4. Базисні умови поставок.

5. Платіжні умови та джерела їх регулювання.

6. Поняття та класифікація захисних застережень.

7. Порядок розгляду справ інститутами міжнародного комерційного арбітражу.

8. Договір міжнародної купівлі - продажу товарів.

9. Посередницькі договори у зовнішньоекономічній діяльності.

10. Угоди з давальницькою сировиною.

11. Франчайзінгові та ліцензійні зовнішньоекономічні угоди.

12. Договори перевезення вантажів та пасажирів.

13. Система державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

14. Ліцензування та квотування зовнішньоекономічної діяльності.

 

1. Державне казенне підприємство “Оптико-механічний завод” (Продавець) у січні 2011 року склало контракт з приватною фірмою “Індіан-Інтернешнл” (Покупець) на поставку оптичних лінз на умовах FCA до м. Харків на загальну суму 40 000 доларів США. При цьому умовами контракту передбачалося, що оплата здійснюється за поставлені лінзи поетапно: 40 % передплата; 60 відсотків протягом 60 днів з моменту поставки.

Сторони домовилися, що “все, що не врегульовано цим контрактом, регулюється чинним законодавством України”. У разі виникнення спору, він передається на розгляд до Міжнародного комерційного арбітражного суду, місце розгляду справи – м. Стокгольм, мова судочинства – англійська.

У зв’язку з невиконанням своїх обов’язків по оплаті 60 % приватною фірмою “Індіан-Інтернешнл” у зазначені в контракті строки, постачальник розпочав розшук засновника Покупця – Рашида А. З цією метою звернувся: з відповідним запитом до посольства Індії в Україні, з листом до “Інтерполу”, скаргою до Міністерства внутрішніх справ Індії. Всі ці інстанції відповіли, що Рашид А. не проживає за зазначеною адресою в Індії понад 1 року, знаходиться в розшуку правоохоронними органами.

Податкові органи направили повідомлення про наявність податкового боргу у зв’язку з несвоєчасним поверненням валютної виручки Державним казенним підприємством “Оптико-механічний завод”.

Не погоджуючись з цим рішенням–повідомленням, Державне казенне підприємство “Оптико-механічний завод” звернулося до Господарського суду Харківської області про визнання його недійсним, вказуючи, що як постачальник воно здійснило всі необхідні дії для повернення валютної виручки.

1. Які вимоги до форми зовнішньоекономічного контракту встановлюються законодавством України?

2. Що таке арбітражне застереження? Його значення. Проаналізуйте можливі варіанти оптимальних арбітражних застережень.

3. До якої групи відносяться базисні умови поставок FCA. Проаналізуйте їх зміст, права і обов’язки Покупця та Постачальника.

4. Які вимоги до розрахунків в іноземній валюті в зовнішньоекономічній діяльності встановлюються законодавством України? Проаналізуйте їх значення.

5. Які наслідки несвоєчасного повернення валютної виручки за зовнішньоекономічними договорами? Які види відповідальності передбачені законом за такі порушення? Чи поширюються строки позовної давності на такі правовідносини?

6. Які форми розрахунків та платіжні умови ви вважаєте найбільш оптимальними в зовнішньоекономічних відносинах?

7. Які органи розглядають такі спори та який порядок судового розгляду спорів в зовнішньоекономічні діяльності? Чи правомірні дії податкових органів?

 

2. Згідно з контрактом №1 від 19 жовтня 2011 року ТОВ «ОТТО» покупцю нерезиденту ЗАТ «Оптово-розничная торговая и производственная фирма «Кубаньоптпродторг» (Російська Федерація) поставлено конструкторський набір зверхлегкого літака Х-32 «Бекас» на умовах EXW Харків. Оплата за поставлений товар проведена в іноземній валюті.

1 грудня 2011 року представники податкових органів склали акт про проведення перевірки правильності визначення суми ПДВ, яка підлягає відшкодуванню з бюджету ТОВ «ОТТО». В акті зазначалось, що ТОВ «ОТТО» неправильно визначило розмір ПДВ, який підлягає відшкодуванню з бюджету, тому як не включило в податкові зобов’язання суму ПДВ, яка підлягає сплаті за контрактом із ЗАТ «Оптово-розничная торговая и производственная фирма «Кубаньоптпродторг» за ставкою 20 %. Згідно Податкового кодексу України, операції з продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України, оподатковуються за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України у разі, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою вантажно-митною декларацією. А ТОВ «ОТТО» не є експортером, тому як ЗАТ «Оптово-розничная торговая и производственная фирма «Кубаньоптпродторг» отримала товар на складі продавця. 1. Порівняйте правові категорії – зовнішньоекономічна і зовнішньоторговельна діяльність, експорт товару.

2. Яке правове значення мають правила “ІНКОТЕРМС”? Проаналізуйте правила “ІНКОТЕРМС” по чотирьох групах: E, F, C, D. А саме: коли продавець вважається таким, що виконав свої зобов’язання за поставкою товарів; хто проводить очистку товару для експорту і імпорту, виконує митні процедури і несе пов’язані з цим розходи і ризики?; хто організовує і оплачує перевезення товару, а також несе при цьому ризики загибелі або пошкодження товару?; які документи необхідні у зв’язку з поставкою товару, хто, за чий рахунок і як їх передає?; яка упаковка необхідна для товару і хто її забезпечує?

3. Що таке митна територія? Поняття вантажно-митної декларації. Її функції та порядок оформлення.

 

Заняття 2. Правове регулювання ринків фінансових послуг та банківської діяльності

 

План

 

1. Поняття та види фінансових послуг.

2. Поняття ринків фінансових послуг. Їх правове регулювання.

3. Функції та компетенція Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Інші регулятори ринку.

4. Коло суб’єктів, що мають право надавати фінансові послуги. Реєстрація та ліцензування діяльності фінансових установ. Суміщення надання певних видів фінансових послуг.

5. Поняття банківської системи України. Види банків та їх характеристики як організаційно-правових форм.

6. Система банківських операцій та їх правове регулювання.

7. Заходи впливу, що застосовуються у разі порушення законодавства, що регулює діяльність з надання фінансових послуг.

8. Законодавчі засади запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

9. Система та суб’єкти фінансового моніторингу.

 

1. Виробничо-комерційна фірма (ВКФ) надала позику за рахунок власних коштів фізичній особі – працівнику фірми на умовах строковості та платності. Представники податкових органів звернулися до господарського суду з позовом про визнання недійсним договору позики, оскільки ВКФ не мала права надавати фінансові позики (без реєстрації у якості фінансової установи та отримання відповідної ліцензії).

Яке рішення повинен винести суд?

 

2. До банку звернувся представник іноземної компанії з метою відкрити рахунок для формування статутного капіталу ТОВ, що створюється цією іноземною компанією. Працівник банку перевірив комплект наданих документів та додатково запросив у представника статут іноземної компанії, а також відомості про всіх її учасників, а якщо такі учасники є юридичними особами, то також про їх учасників (паспортні дані, місце проживання, копії паспортів). Представник іноземної компанії відмовився надавати зазначені документи, оскільки їх надання не передбачене Інструкцією про порядок відкриття рахунків у національній та іноземній валюті", затвердженою рішенням НБУ. Працівник банку відмовив у відкритті рахунку.

Чи правомірними були дії працівника банку?


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)