АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Японські шкатулки

Читайте также:
  1. The artistic plaiting made of wicker, reed mace and straw. Articles made of beads. Articles made of stone, bones. Ceramics..
  2. X. МОРАЛЬ И ПРАВО. РАВЕНСТВО
  3. Апреля (четверг) 12:37
  4. Апреля (четверг) 12:43
  5. Апреля (четверг) 23:18
  6. Брилярство було і лишається доволі рідкісним ремеслом.
  7. Брэнду необходим цвет, противоположный цвету основного конкурента
  8. Від ламп до Транзисторів
  9. Відродження післявоєнного господарства
  10. Восставший из ада
  11. Глава 5 Этикет в культуре гостеприимства
  12. Давньояпонська цивілізація.

 

У посуді, призначеної для чайної церемонії, візерунок часом відсутній зовсім; краса його – у простоті форм нерівних і товстостінних пористих чаш, покритих коричневої або сріблясто-рожевою глазур'ю, підкресленою м'яким і пластичним матеріалом.

У позбавленому меблями приміщенні кожен предмет набував особливу просторову виразність. Букети квітів, складання яких стало особливим видом японського прикладного мистецтва, асоціювалися з певним настроєм, порою року, мали символічний характер.

 

Кераміка Складання букет

Кімоно Віяло

 

На відміну від європейців, людина Сходу ніколи не втрачала зв'язку з середовищем проживання. Стилі різних бойових мистецтв Сходу склалися в результаті спостережень за рухами диких звірів. Досконально вивчивши навколишнє середовище, людина Сходу знала, як можна впливати на організм. Наприклад, ефективність ударів (у бойових мистецтвах) у різні точки тіла розраховувалась в залежності від часу дня.

 

Люди Сходу були переконані в тому, що лише тоді людина може вдосконалювати світ, коли шляхом вдосконалення знайде гармонію і цілісність в собі самому, бо їй повністю чужді зло і прагнення руйнування. Характерна особливість японців - вийти на подвір'я свого будинку і, подивившись на свій сад каменів або понюхавши гілку сакури, завмерти на кілька годин.

Ще однією особливістю Сходу – є відданість традиціям. Людині європейського Середньовіччя в голову не могло прийти писати в стилі Гомера. А на Сході протягом 3000 років можна зустріти у віршах одні й ті ж розміри, мелодії тощо.

Суттєву частину світогляду людей Сходу становила віра в нескінченний ланцюг смертей і відроджень кожної людини в різних обличчях, причому майбутню людську подобу треба було заслужити праведним життям. В іншому випадку можна було відродитися ким завгодно. Така теорія породила уявлення про вічний рух всього живого в замкнутому циклі (все колись вже було і коли-небудь повториться знову). Звідси походить і знаменитий фаталізм Сходу - віра у неможливість і непотрібність зміни призначеної долі (згадаймо, хоча б, героїв - камікадзе).

 

Сад каменів

 

Повністю відсутня на Сході настільки цінне на Заході поняття свободи. Східний людина не вільна, а зобов'язана. Причому обов'язком не обтяжується, а визнає його цілком природним. Зобов'язаний дотримуватися традиції, ритуалів, системи підпорядкування (батьки - діти, чоловік - дружина, вищий - нижчий). Обов'язком пов'язані всі, від імператора до самого останнього з його підданих, у противному випадку краще померти. У цьому плані яскравим прикладом є японські самураї – військові. При будь-якому порушенні «кодексу честі» самурай зобов'язаний покінчити життя самогубством, зробивши собі харакірі.

Японці і в наші дні не втратили свого зв'язку з культурним минулим. І навіть, закінчивши Гарвард, Кембридж, придбавши Західний наліт «найтклабов» та англійської вимови, все одно в душі залишаються самураями.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)