АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості культури стародавньої Японії

Читайте также:
  1. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  2. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  3. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  6. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  7. Архаїчні джерела української культури
  8. Архітектура, скульптура, живопис Стародавньої Індії.
  9. Біологічні особливості ріпаку озимого
  10. Біологічні особливості ряду Напівтвердокрилі
  11. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  12. Братства та їх роль в обороні української культури від асиміляції у ХVІ – першій половині ХVІІ століття.

Найдавніші пам’ятники японського мистецтва відносяться до мистецтва епохи Дзьомон. Дзьомон – це культура мисливців і збиральників (VII-I тис. до н.е.). Центраим культури Дзьомон був острів Хоккайдо і північна частина острова Хонсю. На Хоккайдо з’являються перші кам’яні жіночі фігурки – догу, що були символами родючості. Характерною особливістю фігурок є відсутність у них правої руки.

 

 

Кераміка кацудзака була початком появи «звіриного» стилю в стародавній Японії. Це химерного вигляду, пишно декоровані горщики та урни у вигляді корзинок з 1, 2 або4 вушками-ручками.

Судини такого типу найчастіше зустрічалися поблизу культових центрів.

 

 

В епоху Дзьомон виникає кераміка камегаока. Досі не зрозуміло, яке практичне призначення мали ці химерної форми судини.

В великій кількості з’явлюється статуетки людей з великими очима типу «космонавт», ляльки, що були оберегами, кам’яні кола з менгірами, що були своєрідними могильниками.

Основною формою поховання було трупопокладення, над покійним робився насип.

 

 

У середині I тис. до н. е. у Японії виникає сільське господарство і суспільство трансформується з первісного в давнє. Процес переходу був досить тривалим - приблизно шість століт(з III ст. до н. е. до III ст. н. е.). Цей період японській історії носить назву «культура Яйої». Економічну основу суспільства становить поливне землеробство, головною сільськогосподарською культурою – рис. Своєрідністю відрізняється кераміка яєї. Новим було використання гончарного кола, завдяки якому судини мали кулясту форму. Орнамент складався з хвилястих або прямих ліній, які йдуть по всій судині.

 

Приблизно з II ст. до н. е. розвиток Японії йде під сильним і зростаючим впливом з боку Китаю. Починає формуватися так звана держава Ямато. З Китаю до Японії приходить ієрогліфічна писемність, китайська астрономія, конфуціанство і буддизм, і починається широке поширення всього спектру буддійської культури, особливо мистецтва.

Починається будівництво споруд курганного типу, пов'язане з культом предків і культом Сонця. В наші часи виявлено понад 10 тис. курганів Ямато.

Серед предметів поховального культу особливе значення має глиняна пластика ханіва (зображення жител, храмів, парасольок, судин, зброї, човнів, тварин, птахів, жерців, воїнів тощо).

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)