АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Біологічні особливості ряду Напівтвердокрилі

Читайте также:
  1. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  2. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  3. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  4. Адаптації ряду Напівтвердокрилі до техногенно-природних біотопів степового Криворіжжя
  5. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  7. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  8. Біологічні особливості ріпаку озимого
  9. Біологічні, соціальні та психологічні детермінанти відхилень у поведінці
  10. В чому полягають особливості кореляційного опису результатів біометричних досліджень?
  11. Види акціонерних товариств та їх особливості.

Царство Тварини (Animalia)

Тип Членистоногі (Arthropoda)

Підтип Трахейнодихаючі (Tracheata)

Клас Комахи (Insecta)

Підклас Справжні комахи (Insecta-Ectognatha)

Розділ Крилаті комахи (Pterygota)

Відділ Комахи з неповним перетворенням (Hemimetabola)

Ряд Напівтвердокрилі (Hemiptera)

До цього ряду входить 58 родин і 40000 видів. Вони розповсюджені по всій земній кулі. Свою назву Напівтвердокрилі отримали завдяки своєрідній будові крил.

Передні крила помітно відрізняються від задніх, що мають вигляд прозорих перетинок з невеликою кількістю жилок. Поверхня крил неоднорідна по ступеню хітинизації.

Деяким видам притаманний криловий диморфізм: поряд з комахами у яких розвинуті крила та надкрилки, є комахи з короткими крилами.

Окрім надкрилків, цей ряд характерний своїм колючо-сисним апаратом, який має вигляд хоботка. Основну частину хоботка складає витягнута члениста нижня губа, що утворює на внутрішній стороні глибокий жолобок. В цьому жолобку розміщені верхня та нижня щелепи у вигляді тонких та довгих щетинок. Зверху хоботок прикритий відносно короткою верхньою губою.

Живлення клопів пов’язане з специфічною будовою ротового апарату: прокол робиться верхньою щелепою, а нижньою – ссання за допомогою щетинок, які утворені двома каналами. По верхньому каналу всмоктують рідку їжу, а по нижньому виділяється слина.

У рослиноїдних видів хоботок довгий і тонкий, у спокійному стані він прихований в особливому жолобку, розташованому на голові і грудях. У хижаків, навпаки, він короткий і товстий, дуговиднозігнутий, подібний до пташиного дзьобу.

Вусики чотири членикові, рідше складаються з п’яти члеників.

Розміри клопів варіюють від 1 мм до 10 см. Форма тіла залежить від місця існування, умов життя і представлена помірно сплощеною округлою і паличковидною.

Забарвлення тіла переважної більшості видів яскраве, в контрастних сполученнях, має демонстраційний характер і добре поєднується з наявністю пахучих залоз на задньогрудах, що виділяють специфічну рідину з різким характерним «клоповим» запахом, який зумовлюється циміциановою кислотою. Рідина дає кислу реакцію. У деяких водних та хижих видів пахучі залози відсутні або слабко розвинені.

Черевце складається з 6-9 сегментів.

Ноги бігального, плавального, копального, стрибального або хапального типу. Лапки дво- і тричленикові, рідше одночленикові.

Більшість видів відкладає яйця. Кількість яєць невелика (від декількох десятків до 200 яєць). За період розвитку личинки линяють 5 (рідше 4) разів. У клопів широко розповсюджена турбота про потомство. Самки багатьох белостом та крайовиків відкладають яйця на спину самців. Самки деяких щитників прикривають тілом кладку, а потім личинок.

Личинки відрізняються від дорослих форм меншими розмірами, відсутністю крил, простих очей, меншою кількістю члеників вусиків і лапок.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)