АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рівновага на грошовому ринку та механізм її підтримки. Формування ставки відсотку. Ефект Фішера

Читайте также:
  1. V. Формування нових знань.
  2. VI. Закон ефективної комунікації
  3. Автоматизоване формування проводок при нарахуванні зносу ОЗ і НМА
  4. Аеробний механізм ресинтезу АТФ
  5. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  6. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  7. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  8. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  9. Аналіз ефективності використання основних фондів
  10. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  11. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  12. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства

Якщо поєднати на графіку попит та пропозицію, то отримуємо рівноважну ставку позичкового відсотку (r).

SM = DM

DM = R* Уn

DM = R* Уn - αr

де: α – коефіцієнт чуттєвості зміни попиту на гроші в залежності від зміни r.

SM = M / P

R * Уn – hr = M / P.

Зміна рівноваги на грошовому ринку обумовлена умовами: SM = const. _

r1 > r

 

 

SM зростає.

 

 

 


 

_ _

r1 < r

SM < DM

 

 

Рівновага на грошовому ринку формується в точці перетину попиту та пропозиції.

SM=М / Р DM = R*УНД – nr

SM = DM

Взаїмодействте попиту і пропозиції – це грошовий ринок. Механізм його функціонування сост. у наступному Перетин лінії попиту на гроші і лінії пропозиції Sm (А) визначає ціну рівноваги. В даному випадку «ціною» є рівноважна ставка відсотка, тобто ціна, сплачувана за використовування грошей. Вона рівна 5 %. Зменшення пропозиції грошей до Sm1=150 млрд. дол. створює тимчасовий брак грошей на ринку. Підприємці намагаються одержати більше грошей шляхом продажу облігацій, пропозиція кіт. збільшується, а ціна падає. Це піднімає %-ю ставку до 7, 5 % (В). Кількість запропонованих і необхідних грошей врівноважується при вищій ставці %. Збільшенні пропозиції грошей до Sm2=250 млрд. дол. створить тимчасовий їх надлишок, внаслідок чого збільшується попит на облігації, ціна їх стане вищим, %-я ставка падає, а на грошовому ринку відновлюється рівновага.

Ставка Sm1 Sm Sm2

%

7,5 B

 

5,0 А

 

 

Дm

50100 150 200 250

Розрізняють номінальну і реальну ставки відсотка. Номінальна ставка - це ставка, що призначається банками по кредитних операціях. Реальна ставка відсотка відображає реальну купівельну спроможність доходу, одержаного у вигляді відсотка. Зв'язок номінальної і реальної ставки відсотка описується рівнянням Фішера:

i= r + π, де π - темп інфляції; r - реальна ставка відсотка; i- номінальна ставка відсотка. Кількісна теорія і рівняння Фішера разом дають зв'язок об'єму грошової маси і номінальної ставки відсотка: зростання грошової маси викликає зростання інфляції, а остання приводить до збільшення номінальної ставки відсотка. Цей зв'язок інфляції і номінальної ставки відсотка називають ефектом Фішера.

54. Модель подвійної рівноваги „IS - LM”.

Модель IS-LM (IS - інвестиції - заощадження, LM - ліквідність - гроші) - модель, що дає можливість визначити рівноважні Yнд і r, коли і товарний і грошовий ринки знаходяться в рівновазі.

Основні рівняння моделі IS-LM.

1) Y=C+I+G+Xn – основна макроекономічна тотожність

2) C=a+b(Y-T) – функція споживання, де T=Ta+tY

3) I=c-dR – функція інвестицій

4) Xn=g-m’Y-nR – функція чистого експорту

5) M/P=kY-hR – функція попиту на гроші.

Внутрішні змінні моделі: Y(доход), C(споживання), I(інвестиції), Xn (чистий експорт), R(ставка відсотку).

Зовнішні змінні моделі: G(державні видатки), Ms (пропозиція грошей), t (податкова ставка).

Емпірічні коефіцієнти (a,b,c,d,g,m,n,k,h) позитивні і відносно стабільні.У короткостроковому періоді, коли економіка знаходиться поза станом повної зайнятості ресурсів (Y¹Y*), рівень цін P фіксований (визначений), а розміри ставки відсотка R і сукупного прибутку Y рухливі. Оскільки P=const, остільки номінальні і реальні значення всіх перемінних збігаються.Рівновага в моделі досягається в точці перетинання кривих IS і LM. Алгебраїчно рівноважний обсяг виробництва може бути знайдений шляхом підстановки значення R із рівняння IS у рівняння LM і рішення останнього відносно Y:

Економічна рівновага в моделі IS-LM визначається точкою, у якій перетинаються криві IS і LM (точка Е). Вона визначає таку ставку процента (R0) і рівень доходу (Y0), які задовольняють умови рівноваги як товарного, так і грошового ринків. При цьому крива IS дає такі комбінації процентної ставки (R) і національного доходу (Y), які забезпечують рівновагу ринку товарів і послуг, а крива LM такі їх комбінації, що задовольняють умови рівноваги грошового ринку.При фіксованому рівні цін P рівноважне значення Y буде єдиним. Рівноважне значення процентної ставки R може бути знайдене шляхом підстановки рівноважного значення Y у рівняння IS або LM і рішення його відносно R.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)