АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 9. Культура України в 1960-х – 1980-х рр

Читайте также:
  1. II. Культура и экономика.
  2. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  3. VI. ПОЛИТИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА США
  4. а) З основ законодавства України про культуру.
  5. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  6. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  7. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  8. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  9. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  10. Арганізацыйная культура бібліятэкі.
  11. АРХЕОГРАФІЧНІ УСТАНОВИ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.
  12. Б) Інформаційна культура та її складові

1. Про кого з українських дисидентів згадувала Надія Світлична?

«Він поет не тільки непересічний, а рідкісний своїм талантом і культурою. Доля призначила йому в житті ще й ролю політв'язня. Цю вимушену ролю він почав виконувати близько 20 років тому, ще перед своїм першим арештом – приблизно від 1965 року…»


а) Левко Лук’яненко

б) В’ячеслав Чорновіл

в) Василь Стус

г) Іван Дзюба


2. На сторінках якого твору О. Гончара є згадка про голодомор 1933р.?


а) «Людина і зброя»

б) «Прапороносці»

в) «Собор»

г) «Тронка»


3. Встановіть, кому з українських письменників може належати запис у щоденнику:

«29.04.1978. Вчора було вручення Зірки (тобто медалі «Серп і молот», відзнаки Героя Соціалістичної праці – Авт.). Повністю передано мій виступ, де є такі слова: «Почуттям особливої вдячності сповнений зараз я до рідного народу, бо ж це він дав мені частку своєї творчої сили, дав мені своє Слово, свої духовні скарби (коли говорив це на трибуні — якраз уявився мені силует Собору), це він, народ український, збагатив мене своїми думами і хвилюваннями, це він наснажив мої книги своїм, великим, чесним і героїчним життям...

09.03.1990. Юна читачка запитує, чому я вступив до партії? Вступив до партії на фронті, між боями, коли невідомо було, чи вранці хтось із нас залишиться живий. В Альпах було, в Трансільванії. Ну, а пізніше? Перебування в партії (так уявлялось) давало змогу щось більше зробити для захисту України, її культури. Інтереси України завжди були на першому місці! І таки ж дещо вдалось. Дещо вдалось відборонити і в творах, і в тяжких кабінетних війнах... А зараз? Жду з'їзду. Якщо переможе імперський великодержавницький курс, доведеться поривати...»


а) В. Стусу

б) В. В Симоненку

в) О. Гончару

г) В. Сосюрі


4. Про кого згадувала Софія Ротару?

«Володя одним з перших в українській естраді зумів органічно поєднати народний мелос із сучасною інтерпретацією й одержати таку яскраву незвичайну неповторну музику. Варто згадати його «Червону руту», «Водограй». Вони були створені на національній основі й одразу ж стали популярними, їх полюбили, їх розуміли, їх співали в усіх куточках країни».

Відповідь: ________________________________________________________


5. З ім’ям якого політичного діяча пов’язані терміни «відлига», десталінізація


а) М. Горбачова

б) М. Хрущова

в) Л. Брєжнєва

г) Ю. Андропова


6. Назвіть відомих вам письменників – «шестидесятників»

Відповідь: _________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. Визначте діяча української науки і культури за біографічними відомостями:

«Український дисидент, літературознавець. У вересні 1965 року на прем'єрі фільму «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» разом з В. Стусом та В. Чорноволом вийшов на сцену з публічним протестом проти політики влади, оприлюднивши інформацію про таємні арешти української творчої інтелігенції. Автор книги «Інтернаціоналізм чи русифікація?».


Відповідь: ________________________________


8. Заповніть таблицю:

Українське поетичне кіно

режисери кінофільми
С. Параджанов   Ю. Іллєнко   Л. Осика   І. Миколайчук   К. Муратова      

9. Про який музичний фестиваль йдеться в уривку з документу:

«…Підбурюючи глядачів, які прибули з Тернополя, Івано-Франківська, Львова, володар гран-прі фестивалю Василь Жданкін виконав гімн буржуазних націоналістів «Ще не вмерла Україна». А Морозов оголосив провокаційну відозву – протест проти дій місцевих радянських органів… Просимо повідомити в ЦК компартії України нашу недовіру республіканським органам комсомолу, які допустили перетворення фестивалю в антирадянський мітинг»


а) «Країна мрій»

б) «Червона Рута’89»

в) «Оберіг»

г) «Таврійські ігри»


10. Встановіть відповідність між назвою твору і його автором:


а) І. Драч

б) Б. Л. Костенко

в) В. Стус

г) В. Симоненко

 

1. «Чорнобильська Мадонна»

2. «Лебеді материнства»

3. «Маруся Чурай»

4. «Веселий цвинтар»

5. «Я. Богдан»


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)