АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Контроль і ревізія розрахунків за претензіями

Читайте также:
  1. II. Контроль за санитарным состоянием холодильников
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  4. VIІІ. Комплект контрольних завдань / Екзаменаційні білети.
  5. Аналітичний контроль виробництва
  6. Аналітичний контроль виробництва
  7. Аудит розрахунків з бюджетом з ПДВ
  8. Аудит розрахунків з бюджетом. Формування аудиторських доказів та оформлення робочих документів аудитора.
  9. Аудит розрахунків з дебіторами та кредиторами
  10. Аудит розрахунків з підзвітними особами
  11. В 1. Контроль качества сварных соединений: классификация сварочных дефектов и методов их контроля, физические методы неразрушающего контроля.
  12. Валютная система и валютный контроль в нац. экономике Беларуси

На підприємствах іноді виникає необхідність обліковувати роз­рахунки претензійного характеру. Претензії можуть пред’явля­тися до постачальників та підрядників:

Ø за виявлену при перевірці рахунків невідповідність цін і та­рифів, передбачених договором, при виявленні арифметичних по­милок;

Ø за виявлення невідповідності якості товарів технічним умо­вам та умовам договорів;

Ø за нестачу вантажів;

Ø за брак і простій з вини постачальників;

Ø за помилково списані суми;

Ø за пені, штрафи і неустойки, що утримуються з постачальників, покупців, замовників через невідповідність договірним зо­бов’язанням.

Облік розрахунків претензійного характеру ведуть на субра­хунку 374 «Розрахунки за претензіями». На дебеті цього субра­хунку відображають суми пред’явлених претензій, а на кредиті виконання та списання. При відхиленні претензій судовими органами їх суми відносять на ті рахунки обліку, з яких вони були вписані.

Записи по субрахунку 374 роблять на підставі актів приймання платежів, рішень арбітражних органів, письмових погоджень постачальників на задоволення претензій, виписок банку. Записи по субрахунку 374 проводять у такому порядку:

Ø суми претензій до постачальників у зв’язку з нестачею коштів, завищенням цін тощо: дебет субрахунку 374, кредит рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»;

Ø платежі, що надійшли по претензіях: дебет рахунку 31 «Рахунки в банках», кредит субрахунку 374;

Ø списання претензії внаслідок відмови судовими органами:

Ø дебет рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності», кредит субрахунку 374.

Цивільним кодексом України визначено (статті 549, 551), що не­устойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржни­ком зобов’язання.

Господарський кодекс України передбачає (стаття 230), що штрафними санкціями визнаються господарські операції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.

Є два види неустойки:

Ø штраф – неустойка, обчислена у відсотках від суми невиконаного або неналежне виконаного зобов’язання;

Ø пеня – неустойка, обчислена у відсотках від суми несвоєчас­но виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочен­им виконання.

Сторони господарського зобов’язання мають право за взаємною згодою заздалегідь визначити погоджений розмір збитків, що підлягають відшкодуванню, у твердій сумі або у вигляді відсотко­вий ставок, залежно від обсягу невиконання зобов’язання чи строків порушення зобов’язання сторонами.

У разі, якщо порушено господарське зобов’язання, в якому хоча б одна сторона є суб’єктом господарювання, що належить до державного сектору економіки, або порушення пов’язане з виконанням державного контракту, або виконання зо­бов’язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи догово­ром, у таких розмірах:

Ø за порушення умов зобов’язання щодо якості (комплектності) товарів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі 20 % вартості неякісних (некомплектних) товарів (робіт, послуг);

Ø за порушення термінів виконання зобов’язання стягується пеня у розмірі 0,1 % вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення,

Ø за прострочення понад 30 днів додатково стягується штраф у розмірі 7 % указаної вартості.

Законом може бути визначений розмір штрафних санкцій та­кож за інші порушення окремих видів господарських зобов’язань.

У разі, якщо розмір штрафних санкцій законом не визначе­но, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зо­бов’язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсот­ковому відношенні до суми зобов’язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

До суб’єкта, який порушив господарське зобов’язання, можуть бути застосовані лише ті оперативно-господарські санкції, засто­сування яких передбачено договором.

У господарських договорах сторони можуть передбачати вико­ристання таких видів оперативно-господарських санкцій:

Ø одностороння відмова від виконання свого зобов’язання однією стороною, зі звільненням її від відповідальності за це – у разі порушення зобов’язання другою стороною;

Ø відмова від оплати за зобов’язанням, яке виконано неналеж­ним чином або достроково виконано боржником без згоди другої сторони;

Ø відстрочення відвантаження продукції чи виконання робіт внаслідок прострочення виставлення акредитива платником, при­пинення видачі банківських позичок тощо;

Ø відмова однієї сторони зобов’язання від прийняття по­дальшого виконання зобов’язання, порушеного другою стороною, або повернення в односторонньому порядку виконаного кредито­ром за зобов’язанням (списання з рахунку боржника в безакцепт­ному порядку коштів, сплачених за неякісну продукцію, тощо);

Ø встановлення в односторонньому порядку на майбутнє до­даткових гарантій належного виконання зобов’язань стороною, яка порушила зобов’язання: зміна порядку оплати продукції (робіт, послуг), переведення платника на попередню оплату про­дукції (робіт, послуг) або на оплату після перевірки їх якості тощо;

Ø відмова від встановлення на майбутнє господарських відносин зі стороною, яка порушує зобов’язання.

Сторони можуть передбачити у договорі також інші оператив­но-господарські санкції.

За прострочення платежу сплачується пеня в розмірі, який не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який стягується пеня.

Термін позовної давності при стягненні неустойки становить один рік, неповний термін позовної давності – три роки.

У податковому обліку до складу валового доходу входить фактично отримана сума неустойки. Підприємство-боржник не може включати до складу валових витрат суму визнаної неустойки. Неустойки, застосування яких передбачено договором, не обкла­даються податком на додану вартість (ПДВ).

Нарахування неустойки відображається за кредитом субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки» і за дебетом субрахун­ку 374 «Розрахунки за претензіями». Отримання неустойки запи­сується в дебет субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті» і кредит субрахунку 374.

Штрафи, пені, неустойки, визнані підприємством, відносять до складу інших операційних витрат: дебет субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» і кредит субрахунку 685 «Розрахунки і іншими кредиторами».

Приклад: ТОВ «Промінь» уклало договір купівлі-продажу із ЗАТ «Зоря». Сума договору 12000 грн., у тому числі ПДВ – 1000 грн.; собівартість продукції – 8000 грн.; термін оплати п’ять днів з моменту відвантаження продукції. Договором передбачено за несвоєчасне виконання грошового зобов’язання нара­хування неустойки у вигляді пені в розмірі подвійної облікової і ставки НБУ за кожен день прострочення оплати.

ТОВ «Промінь» відвантажило продукцію 11 червня 2005р., і термін оплати за договором 16 червня 2005 р. До 30 червня гроші ті рахунок ТОВ «Промінь» не надійшли. ТОВ «Промінь» обчислило суму неустойки (пені) і пред’явило претензію ЗАТ «Зоря». ЗАТ «Зоря» претензію визнало і 1 червня 2005 p. перерахувало ‘ГОВ «Промінь» зобов’язання та неустойку.

Розмір неустойки вирахувано так:

Відсоток пені за день: 7% х 2: 366 = 0,038%.

Сума пені за день: 12 000 грн. х 0,038: 100 = 4,56 грн.

Кількість днів прострочення – 15.

Сума пені: 4,56 грн.х 15 = 68,40 грн.

 

Порядок відображення операцій з нарахування і сплати пені наведено в таблиці.

 

Облік операцій з нарахуванням і сплати пені

 

Зміст господарських операцій Кореспонденція рахунків Сума, грн.
дебет Кредит
У ТОВ “Промінь”
       
Списано собівартість відвантаженої продукції покупцю 901 “Собівартість реалізованої готової продукції” 26 “Готова продукція”  
Нараховано дохід за відвантажену продукцію 361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями” 701 “Дохід від реалізації готової продукції”  
Відображено ПДВ (податкове зобов’язання) 701 “Дохід від реалізації готової продукції” 641 “Розрахунки за податками”  
  Нарахована неустойка (пеня) 374 “Розрахунки за претензіями” 715 “Одержані штрафи, пені, неустойки” 68,40
Отримано суму неустойки 311 “Поточні рахунки в національній валюті” 374 “Розрахунки за претензіями” 68,40
Отримано оплату за продану продукцію 311 “Поточні рахунки в національній валюті” 361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями”  
Списано фінансові результати:      
а) Собівартість проданої продукції 791 “Результат основної діяльності” 901 “Собівартість реалізованої готової продукції”  
б) виручку від реалізованої продукції 701 “Дохід від реалізації готової продукції” 791 “Результат основної діяльності”  
в) одержану неустойку (пеню) 715 “Одержані штрафи, пені, неустойки” 791 “Результат основної діяльності” 68,40
У ЗАТ “Зоря”
Одержано від постачальників товар 281 “Товари на складі” 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”  
Відображено ПДВ (податковий кредит) 641 “Розрахунки за податками” 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”  
Визнана сума неустойки (пені) 948 “Визнані штрафи” 685 “Розрахунки з іншими кредиторами” 68,40
Оплачено за товар 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” 311 “Поточні рахунки в національній валюті”  
Оплачено неустойку 685 “Розрахунки з іншими кредиторами 311 “Поточні рахунки в національній валюті” 68,40
Списано неустойку (пеню) на фінансовий результат 791 “Результат основної діяльності” 948 “Визнані штрафи, пені, неустойки” 68,40
         

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)