АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ФІЗИЧНІ ОСНОВИ ПОДРІБНЕННЯ

Читайте также:
  1. Аналіз існуючих машин для подрібнення рулонів стеблових кормів і вибір об’єкта розробки
  2. Визначення осідання грунту основи масивних ГТС.
  3. Вплив способів основного обробітку на агрофізичні показники ґрунту
  4. Державна реєстрація суб’єктівгосп.діяльності (юридичні особи,фізичні особи,які мають намір статипідприємцем)
  5. Економічні основи переходу від споживацького до виробляючого господарств
  6. За якою формулою визначаються додаткові вертикальні напруження в ґрунті основи від дії зосередженої сили, що прикладена на поверхні ґрунту?
  7. Законодавчі основи забезпечення життєдіяльності осіб похилого віку
  8. Заняття 14. Правові основи рекламної діяльності (Семінар-дискусія).
  9. Змістовий модуль 2. Організаційно-правові основи підприємницької діяльності
  10. Змістовий модуль 2. Фізіологія ВНД. Основи генетики.
  11. Конституційні основи державного ладу України
  12. Конституційні основи правопорядку сфері господарювання та захисту комерційної таємниці

 

Вибір методу подрібненні залежить від крупності і міцності шматків подрібнюють матеріалів.

Міцні та крихкі матеріали подрібнюються роздавлюванням і ударом, міцні і в'язкі - роздавлюванням, в'язкі матеріали середньої міцності - стиранням, ударом і Раскал и ванием.

Подрібнення може проводитися в один або кілька при емов, у відкритих або замкну у тих циклах.

При подрібненні у відкритому циклі шматки матеріалу проходять через измельчающую м а шину один раз. Якщо у вихідному матеріалі є домішка дрібниці, то її попередньо відсіюють. У откри тому циклі, як правило, проводять велике й середнє дроблення.

При подрібненні в замкнутому циклі після подрібнювальної ма шини встановлюють кла з сіфіцірующее пристрій, за допомогою якого шматки, що перевищують встановлений кінцевий розмір, знову транспортуються в измельчающую машину на повторне дробл е ня.

Процеси подрібнення пов'язані з витратою великої кількості енергії. Витрата енергії на подрібнення може бути визначений на підставі існуючих теорій подріб ь чення.

Поверхнева теорія виходить з того, що при подрібненні робота витрачається на подолання сил молекулярного тяжіння по поверхнях руйнування матеріалу. Із цієї теорії випливає, що робота, необхідна для подрібнення, пропорційна знову про б разующейся поверхні подрібнюємо матеріалу.

Об'ємна теорія виходить з того, що при подрібненні робота витрачається на д е формації матеріалу до досягнення граничної руйнує деформації. Звідси слід у ет, що робота, необхідна для подрібнення, пропорційна зменшенню обсягу шматків м а териала перед їх руйнуванням.

Повна робота зовнішніх сил виражається рівнянням Ребиндера

20. 2

де: А Д - робота, витрачається на деформацію обсягу руйнованого шматка, Дж; А П - робота, витрачається на утворення нової поверхні, Дж; До 1 - коефіцієнт пропо р циональности, рівний роботі деформування одиниці об'єму тіла; - Зміна об'єк е ма руйнованого тіла; К 2 - коефіцієнт пропорційності, рівний роботі, витрачаючи е мій на освіту одиниці нової поверхні; - Прирощення новоствореної п про верхности

На підставі закону Гука роботу деформації (в Нм) матеріалу при стисненні можна опр е ділити по співвідношенню

На підставі закону Гука роботу деформації (в Н м) матеріалу при стисненні можна визначити за співвідношенням

, 20. 3

де: - Руйнівне напруження стиснення, Н / м; - Зменшення обсягу шматків м а териала в результаті їх деформації перед руйнуванням, м ​​3; Е - модуль пружності матері а ла, Н / м 2.

З урахуванням 20. 3 отримаємо

20. 4

У разі великого дроблення з малим ступенем подрібнення можна знехтувати раб про ту, що витрачається на утворення нової поверхні, і, враховуючи, що Δ V ~ D 3, отримаємо

20. 5

де D 3 - характерний розмір куска.

Рівняння 20. 5 висловлює гіпотезу Кіка-Кирпичева: робота дроблення пропорціях про нальна обсягом роздрібнюванню шматка.

Для дроблення з великим ступенем подрібнення можна знехтувати роботою, затр а Чіва на деформування обсягу шматка. Тоді, враховуючи, що Δ F ~ D 2,

20. 6

Це рівняння є вираженням гіпотези Ріттін гер а, згідно з якою робота дроблення пропорційна величині новоствореної при дробленні п про верхности.

У разі, коли не можна знехтувати доданками в рівнянні 20. 2, отримують зрівняні е ня:

20. 7

яке носить назву рівняння Бонда: робота дроблення пропорційна сер е ге о метрическому з його об'єму і поверхні.

 

Різання

 

Резанию піддають овочі, фрукти, цукеркову і тестообраз ную масу, м'ясні, до і сл про молочні, рибні та інші продукти.

На практиці застосовують такі основні способи різу ня: пуансоном, різцем, ножем і фрезою. Найбільш розпод про стра ненний спосіб - різання ножем і фрезою.

Ножі бувають односторонні і двосторонні (рис. 2 0.2). Грань 1 одностороннього ножа є робочою. У двухсторон ньому ножі обидві грані 2 - робітники. Кут між гранями наз и ва ється кутом заточки. Лінія перетину граней ножа утворює лезо.

Рис. 20.2. Види ножів:

а - односторонній ніж; 1 - ріжуча кромка, б - двосторонній ніж; 2 - робоча ріжуча грань

 

Застосовують ножі різноманітних форм: серповидні в куттерах, дискові в слайс е рах для різання хліба, овочів, а також при порціонування продуктів, стрічкові, хрест про визначні в подріб чающих машинах та ін Ножі можуть здійснювати зворотно-Поступу тельное, вр а щательное і коливальний рух. У деяких різальних машинах ножі залишаються нерухомими, а порізана матеріал дв і жется певним чином щодо але жей. Ножем ріжуть в основному м'які пр про дукти.

Для розпилювання туш застосовують фрези та пили.

Крім різання ножем застосовують різання різцем і Пуансо ном (рис. 2 0.3). Пуансо про ном ріжуть тверді харчові пр про дукти, на приклад моркву, капусту, картоплю і т. д. Різець застосовують для різання твердих і пластичних продуктів.

Рис. 20. 3. Види різання:

а - ножем; б - пуансоном; в - різцем; г - Струною

 

Різання можна розділити на власне різання і рубку. При рубці різець перемещ а ється тільки в перпендикулярному напрямку нии до матеріалу, а при різанні він рухається як в пе р Пендики лярном, так і в паралельному напрямку до крайки матеріалу. При рубці різець або клин проникає в товщу, наприклад, м'яса і ущільнює його верхній шар. При рубці п про верхность виходить не гладкою, що не має певної форми. Рубку применя ють, к о гда до поверхні зрізу НЕ пред'явнику в ляють спеціальних тре бований.

Для різання пластичних матеріалів застосовують струну.

Пол ная робота, витрачається на різання, Дж, може бути вираженні на формулою акад. В.П. Горячкина

де: А сж - Робота, витрачається на стиснення продукту, Дж; А п - Корисна робота р е зания, Дж.

Р езаніе складається з двох послідовних стадій: спочатку лезо ножа стискає м а териал, а потім перерізає його.

Робота стиснення

,

де Е - умовний модуль стиснення матеріалу лезом ножа, Дж; h сж - висота стисненого шару, м; h - Первісна висота шару матеріалу, м.

Корисна робота

,

де - Зусилля різання.

Зазвичай користуються поняттям «питоме зусилля різання», яке представляє з о бій зусилля, віднесене до 1 м довжини леза ножа. Так питоме зусилля різання моркви з про сто в ляє 1400... 1600Н / м, а картоплі-600... 700 Н / м.

Умовний модуль стиснення матеріалу лезом ножа визначають експериментальним шляхом. Його величина залежить від властивостей матеріалу, виду ножа, зусилля та інших факт про рів.

Лезо ріжучого інструменту характеризується ріжучої здатністю, яка в процесі експлуат ації леза зменшується. Через перерахованих причин повну роботу різання визначити розрахунковим шляхом дост а точно важко.

Технологічним властивістю матеріалу при різанні є його податливість рез а нию. Величина, зворотна податливості, оп ределяет здатність матеріалу чинити опір рез а нию.

Коефіцієнт корисної роботи леза являє собою від носіння корисної раб про ти до повної:

Здатність леза розділяти матеріал на частини є його ріжучої способн про стю, яка залежить від зусилля різання: чим зусилля різання менше, тим ріжуча спосо б ність леза більше. Однак ріжуча здатність леза уменьш а ється в міру його з носа. Важливим технологічним параметром леза є ско рость різання, під якою пон і мают ск про рость переміщення ліз вия в напрямку різання. Із збільшенням швидкості різання уси ліє різання зменшується. Їсть е ственно, що при різанні м'яких продуктів зменшується зусилля різання, збільшуються швидкість різання і термін експлу а тації леза.

У харчовій промисловості застосовують ріжучі інструменти самих разнообра з них форм: прямокутні, дискові, стрічкові, серповидні та ін Ріжучі інструменти можуть здійснювати обертальний, зворотно-поступальний, коливальний рух, але м о гут бути і нерухомими, у той час як порізана матеріал знаходиться в русі в м а шині.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)