АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні передумови аналізу комплексності розвитку регіонів

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  3. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  4. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  5. Аналізу
  6. Б процес збільшення і розвитку приміської зони великих міст
  7. Б) Основні властивості операцій над множинами
  8. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  9. Бюджетна система України: основні характеристики
  10. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  11. Ви никнення й розвитку виробничих відносин, виокремлення в способі
  12. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України

Вивчення соціально-економічного розвитку регіонів стає все більш актуальним в економічних дослідженнях. Важливо щоби такий аналіз носив комплексний характер. В ході дослідження вивчаються складові частини діяльності регіонів і надзвичайно важливо застосувати таку методику дослідження, щоби від аналізу перейти до синтезу, тобто виробити узагальнюючі комплексні показники (інтегральні показники), на основі яких можна зробити висновки стосовно місця (рейтингу) кожного регіону. Це досить складна робота.

Результати соціально-економічного розвитку регіонів характеризуються великою кількістю абсолютних, відносних та середніх величин за відповідні періоди часу або на певні моменти часу.

Складність такої оцінки полягає у розрахунку узагальнюючого показника, за допомогою якого можна було б об'єднати різні показники в один - комплексний (інтегральний).

Для досягнення цієї мети може використовуватись не одна методика, але в кожному випадку необхідно дотримуватись трьох положень.

По-перше, визначаються в масштабності регіонального аналізу, тобто встановлюють, в якому просторі буде проводитись аналіз. Найбільша масштабність - порівняння соціально-економічних показників окремих країн. Менша масштабність - коли проводиться регіональний аналіз окремих галузей, областей, районів, міст тощо.

По-друге, при виконанні регіонального аналізу необхідно визначитись не тільки в просторі, а і в часі. Для регіональної статистики найбільш характерним відрізком часу є рік. Цінність аналізу буде більшою при використанні показників за декілька років, тобто розглянути їх в динаміці.

По-третє, надзвичайно важливо встановити сукупність критеріїв (показників), на основі яких буде зроблений розрахунок комплексного (інтегрального) показника і визначений рейтинг регіону.

Критеріїв для оцінки стану та потенціалу соціально-економічного розвитку регіонів може бути велика кількість, але їх кількістю не потрібно захоплюватись. Бажано використати найголовніші із них. Виконати це досить складно. Навіть однотипні по соціальній структурі регіони можуть різнитись один від одного окремими критеріями оцінки.

Наприклад, проводиться регіональний аналіз міст обласного значення. Звичайно, що для міст одним із найбільш вагомим критерієм оцінки їх діяльності є розвиток промисловості. Але чи завжди це так? Ні. В Львівській області одним із семи міст обласного значення є курортне місто Трускавець. Для цього міста ефективний розвиток промисловості є надзвичайно негативним показником (в м. Трускавець, навіть, випічка хліба, в основному, проводиться за межами міста).

При виборі критеріїв оцінки діяльності регіонів необхідно брати до уваги:

мету регіонального аналізу;

масштабність аналізу;

час проведення дослідження.

2. Статистичний аналіз комплексного розвитку регіонів за інтегральними коефіцієнтами.

В ході дослідження статистичного аналізу комплексного розвитку регіонів за інтегральними коефіцієнтами використовуємо методичні положення, розглянуті в попередньому питанні.

1. Поставимо за мету на основі макроекономічних показників визначити рейтинг країн СНД (суверенні національні держави).

2. З точки зору часу дослідження використаємо показники 2000р. у відсотках до 1999р. (при вивченні навчального матеріалу бажано поновлювати показники за останні роки).

Використання порівняльних показників звітного року у відсотках до базисного року має свої недоліки. За умови, що базовий рівень в абсолютному виразі буде дуже низький, то темпи росту будуть високі.

На думку авторів, для дослідження рейтингу регіонів більш раціонально використовувати показники на душу населення (пропонована методика буде застосована в ході проведення практичних занять).

3. Для регіонального аналізу економічної діяльності країн СНД використаємо наступні макроекономічні показники (2000р. у відсотках до 1999р.)

Валовий внутрішній продукт (ВВП); Продукція промисловості; Продукція сільського господарства; Інвестиції в основний капітал;

- Перевезено вантажів підприємствами транспорту;

- Роздрібний товарооборот.

Основні показники по країнах СНД (2000р. у відсотках до 1999р.)

Таб.№16

4. Серед показників регіональної оцінки вибирається значення найбільшого показника, Пмах.

5. Для всіх регіонів по кожному критерію оцінки
розраховується коефіцієнт наближення значення кожного
показника до максимального його значення.

- індекс соціально-економічного розвитку показника відповідного критерія в і-му регіоні;

- значення показника для і-го регіону.

6. На основі коефіцієнтів наближення визначається рейтинг регіону по кожному критерію в балах (1,2,3,4 і т.д.).

7. Загальний інтегральний коефіцієнт визначається як сума коефіцієнтів наближення.

8. За інтегральними коефіцієнтами встановлюється рейтинг регіону в цілому вбалах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)