АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

На періодичні (інтервальні) та моментні

Читайте также:
  1. Неперіодичні сигнали
  2. Охарактеризуйте основні форми вихідної інформації, періодичність формування та назвіть її користувачів з обліку основних засобів.
  3. ПЕРІОДИЧНІ НЕСИНУСОЇДНІ СТРУМИ
  4. Періодичні сигнали
  5. Періодичність технічного обслуговування і ремонту тракторів, кг витраченого палива та ум. ет. га
  6. Періодичність тригонометричних функцій.
  7. Фотоперіодичні впливи сприймаються головним чином листками, а не апексами пагона. Головна роль у сприйнятті фотоперіоду листком належить фітохрому.

Періодичні показники характеризують розмір явища за певний час (день, декада, місяць, рік тощо)

Моментні - це показники які характеризують розмір явища на певні моменти часу.

Періодичні та моментні показники можуть бути як первинними такі похідними.

Необхідно пам"ятати таку особливість: сума періодичних показників має самостійний економічний зміст, тобто вони є адитивними. Сума момент них показників самостійного економічного значення не має. Вони є неадитивні.

3. За методикою розрахунку статистичні показники поділяються на абсолютні, відносні, середні

Абсолютні статистичні показники характеризують розміри соціально-економічних явищ в натуральному виразі, їх отримують в ході проведення ' статистичного спостереження, зведення та групування.

Відносні статистичні показники - це такі показники, які отримують шляхом порівняння, співвідношення абсолютних, відносних та середніх величин у часі, просторі, а також співвідношення явища стосовно різних об'єктів.

Середні величини - це узагальнюючі показники варіюючої ознаки статистичної сукупності.

В регіональній статистиці абсолютні показники для соціально-економічних узагальнень використовуються порівняно мало. Наприклад, з метою оцінки ефективності розвитку регіонів необхідно порівняти економічні показники м. Дніпродзержинськ і м Дніпропетровськ. На основі таких абсолютних показників, як: виробництво промислової продукції (млн.грн..) обсяг товарообороту (млн..грн.), чисельність зайнятих (тис. осіб) роботи висновки досить важко з причини різних територіальних площ, а головне, з причини суттєвої відмінності в' чисельності населення регіонів. Так, чисельність населення м. Дніпропетровська в 23 рази більша чисельності населення м. Дніпродзержинськ.

Для досягнення поставленої мети широко застосовують відносні та середні величини (виробництво промислової продукції на душу населення, чисельність зайнятих на 1000 осіб населення, середньомісячна заробітна плата тощо).

2. Основні розділи показників "Регіональної статистики" в системі національних рахунків (СНР).

З розвитком ринкових відносин відбулися значні зміни в системі соціально-економічних показників регіональної статистики. В раніше діючій системі були майже відсутні показники, які характеризували фінансовий стан держави, грошовий обіг, кредит тощо. Все це в значній мірі ускладнювало аналіз соціально-економічного розвитку регіонів, держави в цілому.

Ці недоліки були ліквідовані після запровадження системи національних рахунків (СНР), яка стала засобом узагальнюючої характеристики економічних ринкових відносин. Вона складається з сукупності показників, що характеризують ці відносини: виробництво, дохід, споживання, нагромадження фінансів тощо.

Суть системи національних рахунків полягає в рівноправності матеріального виробництва і сфери матеріальних послуг де інструментами саморегулювання ринкової економіки виступають механізми попиту та пропозиції, конкуренції, природного переливу капіталу при значних функціях державного регулювання, з метою соціального захисту населення і проведення стратегічних структурних перебудов в економіці.

За допомогою системи національних рахунків формуються узагальнюючі показники розвитку економіки на різних стадіях процесу відтворення (стадії виробництва, первинного розподілу доходів, вторинного розподілу доходів, використання та кінцеве споживання та нагромадження) кожній з яких відповідає спеціальний рахунок або група рахунків.

В узагальненому вигляді ця система виглядає таким чином:

Характерною особливістю системи національних рахунків України є розробка обласними статистичними органами "Зведених таблиць випуску, проміжного споживання та валової доданої вартості за рік", що дає змогу відстежувати економічні параметри регіонів, фінансово-економічні зв"язки між ними та економікою в цілому. Це дозволяє приймати в регіонах відповідні практичні заходи по регулюванню ринкової економіки і формуванню економічної політики.

Система національних рахунків включає величезну кількість показників, які поділяються на підсистеми, а ті в свою чергу на окремі розділи регіональної статистики.

Схематично ці показники можна відобразити в такій послідовності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)