АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ПРОТИЕПІДЕМІЧНИХ, ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ І СТЕРИЛІЗАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ В і СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАКЛАДАХ

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  3. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  4. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  5. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  6. Види контрзаходів
  7. Види позакласних заходів іноземною мовою та їх мета
  8. Види рядів динаміки та їх особливості
  9. ВИДИ ТЕКСТІВ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ РЕДАГУВАННЯ
  10. Види трудових договорів. Особливості окремих видів трудових договорів.
  11. Визначте особливості концепції З. Фрейда – 15 б.
  12. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.

В кожному стоматологічному кабінеті незалежно від їх функціонального призначення мають проводитись якісні дезінфекційні заходи; інструментарій і матеріали повинні зберігатись а стерильних умовах.

Всі види стоматологічного інструментарію, які мають контакт із м'якими і кістковими тканинами (скальпель, зубне долото, гачки, екскаватори, каналонаповнювачі, пульпоекстрактори, бори і інш.) підлягають дезінфекції, передстерилізаційній очистці та стерилізації після кожного використання.

Інструментарій, який не має контакту з раневою поверхнею (амальгамо змішувачі, пластмасові шпателі і інш.), але на який в процесі роботи може потрапити білкове забруднення, також підлягає всім видам обробки і стерилізації.

Передача інфекції від одного пацієнта іншому також може бути обумовлена інфікуванням стоматологічного обладнання, який є важливим фактором у ланцюжку передачі інфекції. Як приклад, високошвидкісні стоматологічні наконечники (прямі чи кутові) під час руху обертових інструментів можуть створювати інфікований аерозоль. Спеціальні вмонтовані відсмоктуючі прилади попереджають повернення спрею в інструмент, однак, сприяють тому, що в охолоджуючу систему установки потрапляють краплини рідини і слини із ротової порожнини пацієнта. Інфіковані субстанції із ротової порожнини пацієнта в результаті ретроградної течії можуть засмоктуватись, в канали подачі води стоматологічних установок і осідати на поверхні в виді плівкового нальоту (біоплівка). Руйнування таких плівок може привести до передачі інфекції іншим пацієнтам.

Рекомендації по профілактиці формування біоплівок в каналах подачі води стоматологічних установок;

1. Вмонтований в стоматологічну установку автономний резервуар води має підлягати періодичній хімічній обробці. Режим дезінфекції має забезпечувати знищення бактерій та вірусів, не викликаючи при цьому корозії матеріалів стоматологічної установки.

2. Бажано застосовувати вмонтовані мікрофільтри.

3. Щоденно на початку робочої зміни необхідно зливати застояну воду, продувати та промивати канали подачі води.

4. Після закінчення прийому пацієнта рекомендується включити турбінний наконечник на 20-30 сек. для заміни води і видалення інфікованих матеріалів, які могли потрапити в канали водно-повітряного охолодження.

5. Клапани; які є перепоною ретроградному потоку, попереджують аспірацію інфікованих субстанцій із ротової порожнини в канали водно-повітряного охолодження. Необхідно постійно контролювати ефективність функціонування клапанів. Більшість нових конструкцій каналів подачі води повинні бути обладнані такими пристроями.

Для профілактики інфікування важливе значення має проведення ретельної дезінфекції та миття систем відсмоктування (особливо всередині), фільтрів, відсмоктуючих шлангів, канюль. Необхідно щоденно проводити контроль фільтрів відсмоктування та зливу плювальниці та періодично здійснювати промивання каналів зливу.

В сучасних пристроях, які оснащені сепараторними пристроями, замінюються тільки фільтр. Під час дезінфекції відсмоктуючих пристроїв слід відмовитись від використання засобів, які використовуються для дезінфекції поверхонь і інструментарію.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)